Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

”Vi vill få fler tjejer att våga spela dataspel online”

Angelica Norgren kopplar av med actionspel hemma i bostaden. Dataspel är hennes stora intresse som hon ofta bloggar om på xboxflickan.se.
Angelica Norgren kopplar av med actionspel hemma i bostaden. Dataspel är hennes stora intresse som hon ofta bloggar om på xboxflickan.se. Foto: Roger Turesson
I vardagsrummet finns två stora tv-skärmar. Men Angelica Norgren använder dem bara för sitt stora intresse som är dataspel. Något allt fler unga kvinnor sysslar med. Insidan inleder i dag artikelserien ”Spelbrudar”.

Många kvinnor spelar dataspel, men fortfarande är de nästan alltid skapade för män – av män. Det är något Angelica Norgren reagerat över. I september förra året startade hon och några andra spelbloggare webbradion Gonegaming.se, med syftet att lyfta fram kvinnor som har intresse för dataspel.

– Det händer att jag inte känner mig välkommen i spelvärlden. Ofta är det som i spelet ”Super Mario”, att hjälten ska rädda prinsessan. När det väl finns kvinnliga karaktärer blir de ofta objektifierade; det är mycket ögongodis och hjälplösa tjejer. Jag menar inte att branschen är mansgrisig, men man tänker inte särskilt långt, säger Angelica.

Dataspel är hennes stora intresse och fritiden är fylld med spelbloggande och timmar framför de två stora tv-skärmarna i vardagsrummet. Angelica har inga tv-kanaler. Det är i stället spelandet som gäller.

Förra året blossade en debatt om dataspel och könsroller upp på svenska webbsidor. I debattens kölvatten startade Angelica och nio andra kvinnliga spelbloggare webbradion Gonegaming.se.

– Vi pratade ihop oss och kom fram till att det behövs fler kvinnliga förebilder inom dataspelsbranschen. Jag tror att det är viktigt att vi som är tjejer och gillar dataspel visar att vi finns, säger hon.

Gonegaming.se beskrivs som ett avslappnat projekt där gästerna kan vara av båda könen. ”En spelpodcast av tjejer för alla”, står det på hemsidan.

När första avsnittet skulle sändas var Angelica, som kallar sig ”Xboxflickan”, en av programledarna tillsammans med Emmy ”Emmy Z” Zettergren-Lindkvist och Monika ”Gamingmama” Nilimaa. På grund av tidigare erfarenheter av webbradio föll det sig naturligt att de tre blev ansvariga för pilotprogrammet. Emmy och Monika är båda mammor och varvar jobb och studier med spelande och bloggande.

– Jag har märkt att allt fler tjejer spelar dataspel utan att öppet prata om det förrän jag tar upp det, säger Monika. Det är nästan som ett tabu. Kanske för att dataspel klassas som något killar gör i tonåren, ensamma i sina rum. Tjejer vill inte verka nördiga.

Dataspelsbranschen har fått upp ögonen för kvinnor som målgrupp under senare år, vilket lett till diskussioner om ”tjejspel” och ”killspel”. Enligt statistiken föredrar kvinnor pussel- och musikspel. De ligger i popularitetstoppen tillsammans med strategispelet ”The Sims”. Den här typen av spel brukar därför marknadsföras till en kvinnlig eller könsneutral grupp.

Men vad kvinnor gillar för typ av spel är en komplex fråga. Det visar en rapport om onlinekultur från Medierådet i slutet av 2010. Enligt forskningen särbehandlas nätspelande kvinnor. De kan få företräde till belöningar i spelen som till exempel virtuellt guld – men priset de får betala är en hård sexualisering. Detta gör att vissa kvinnor väljer att dölja sina identiteter för att andra ska anta att de är män.

Angelica, Emmy och Monika har alla så kallade skjutspel med krigs- eller skräcktema bland sina favoriter. De upplever att de ofta blir betraktade som ”undantag” och tror att det kan vara därför en del avstår från att spela den typen av spel.

– Jag drar mig lite för att ha mikrofon online och är hellre anonym om jag inte känner att jag är tillräckligt bra. Jag vill liksom inte skapa en stämpel för andra tjejer, att vi inte kan spela. Man känner ett ansvar att visa att vi är ännu duktigare än killarna för att få bli accepterade, säger Emmy.

Med spel på Xbox och Playstation är det ett tuffare klimat och man kan få äckliga bilder på kön skickade till sig, enligt henne.

– Själv har jag aldrig fått några sådana bilder, kanske har jag haft tur. Men flera andra jag känner har råkat ut för det om de varit öppna med att de är tjejer. Och då kan man ju förstå folk som vill vara anonyma när de spelar.

Monika tar upp en annan anledning till att vissa kvinnor väljer anonymitet när de är online:

– Jag har klarat mig rätt bra från negativa kommentarer, snarare möter jag en överdriven förtjusning ibland. Men jag vet att en del andra tjejer brukar mörka att de inte är killar bara för att slippa svara på samma frågor hela tiden. Lite som att man är på krogen och någon envist ska fråga ut en om hela ens liv, säger hon.

Sedan en tid tillbaka anordnar Angelica Norgren spelkvällar genom sin blogg för folk som vill spela tillsammans och knyta kontakter. En del är reserverade för kvinnor. ”Tjejkvällar” är ett koncept som hon och de andra bakom Gonegaming.se pratat om att arrangera även via webbradion i framtiden.

– Online kan man få mycket uppmärksamhet, många tycker att det är lite häftigt med en tjej. Och då måste man hävda sig, för det finns fördomar om att du inte kan eller att du fejkar ditt intresse. Det händer att jag får förslag om att skicka nakenbilder på mig själv eller får ta emot grova sexuella meddelanden, säger Angelica.

Även om det går att anmäla dem som skickar obehagliga förslag så att de kan bli avstängda är det ändå en hård miljö, fortsätter hon.

– Och det är därför jag brukar anordna de särskilda tjejkvällarna. Då kan de som gett sig ut online och fått skit bli peppade i en trevlig stämning. Det handlar om att tjejer ska våga ta plats och spela. Det är som i klassrummen där killar ofta tar plats och hörs ändå.

Tror du att det finns risk för att uppdelningen av könen i stället gör frågan om könsrollerna en björntjänst?

– Jag arrangerar ju blandade träffar också. Men när det gäller tjejträffarna vet jag att det fått flera att sedan våga spela online med både killar och tjejer. Jag ser det som en frizon, en skyddad miljö för dem. Det ger större fördelar än nackdelar, tycker jag. Vissa stör sig på det, men jag får kommentarer från många som är positiva, svarar Angelica.

Fyra av fem spelar dataspel

■ 84 procent män och 78 procent kvinnor svarar ja på frågan "Spelar du dataspelP"

■ 80 procent i åldrarna 15–60 uppger att de spelar dataspel.

■ Ju yngre åldersgrupp, desto fler spelare. I åldern 15–24 år svarade hela 99 procent att de spelar dataspel.

■ Totalt 900 personer svarade på frågor om sitt spelade. Frågan gällde spel på pc/Mac, konsol (Xbox, Playstation eller Wii), mobilspel och portabla spel (Nintendo eller PSP).

Källa: Undersökning av Reflect för Dataspelsbranschen (Januari 2010)

Lite datorspelshistoria

■ Datorspel används främst i persondatorer, spelkonsoler, bärbara spelapparater och mobiltelefoner.

■ Som det första moderna datorspelet räknas ”Spacewar” (1961–1962). I spelet simulerades en strid mellan rymdskepp.

■ I slutet av 1960-talet kom enkla spelkonsoler för tv-apparater. Genombrottet för datorspel kom med de kraftfulla persondatorerna i början av 1980-talet.

■ I dag finns en uppsjö av datorspelsgenrer: actionspel, strategispel, rollspel med flera.

■ Genom sammankoppling av datorer i nätverk och utvecklingen av internet kan personer på olika platser spela mot varandra.

Källa: Nationalencyklopedien

Kvinnor som gillar datorspel

Angelica Norgren

Ålder: 24 år.

Gör: Kommunikationsansvarig för en nedladdningsportal för dataspel. Skriver en kolumn om spelpyssel i dataspeltidningen LEVEL. Bloggar om spel tillsammans med sin bror på xboxflickan.se.

3 favoritspel:

”Bioshock” (förstaperson skjutarspel, där spelare skjuter med vapen, med gentekniskt förändrade monster).

”Silent Hill 2” (skräckspel med tung story).

”Mass Effect 2” (actionrollspel i rymdmiljö).

Emmy Zettergren-Lindkvist

Ålder: 30 år.

Gör: Mammaledig webbredaktör för ett svenskt spelföretag. Bloggar om dataspel på emmyz.net. Skriver ibland för spelsajten Level7.nu.

3 favoritspel:

”World of Warcraft” (onlinerollspel med fantasytema).

Mass Effect” (actionrollspel i rymdmiljö).

”Dragon Age” (rollspel med fantasytema).

Monika Nilimaa

Ålder: 26 år.

Gör: Studerar fristående kurser på universitetet. Jobbar som supporttekniker för ett telefonföretag. Bloggar om dataspel på gamingmama.se och webb-tv-sajten press2play.tv.

3 favoritspel:

”Dragon Age” (rollspel med fantasytema).

”Gears of War 2” (tredjeperson skjutarspel med krigstema).

”Super Meat Boy” (plattformsspel med en studsande köttklump).

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.