Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

”Viktigt uppmärksamma alla övergrepp mot barn”

Foto: Hilda Arneback

Retorikexperten Elaine Eksvärds nya bok har väckt stor uppmärksamhet. I den anklagar hon sin pappa för sexuella övergrepp. Själv nekar han till alla anklagelser om att ha gjort något otillbörligt och vill att boken dras in.

När Elaine Eksvärd blev mamma mindes hon sin egen utsatta uppväxt och insåg hur den har format hennes liv. Nu har hon skrivit en bok som hon menar är ett försvarstal för barnets rätt.

Elaine Eksvärd är en av landets mer kända retoriker och brukar i tidningar, radio och tv till exempel kommentera partiledarnas insatser under valdebatterna. Böckerna ”Härskartekniker” och ”Vardagsmakt” har nått många läsare.

I den nu aktuella boken ”Medan han lever” (Forum) skriver hon om sexuella övergrepp. Boken handlar inte om grova våldtäkter eller om fysisk misshandel och den är ingen hämnd, menar Elaine Eksvärd. Snarare handlar den om ett litet barns villkorslösa kärlek till sin pappa – och vad som händer när han i hennes ögon sviker.

– I varje skolklass finns det enligt Rädda barnen två flickor och en pojke som blir sexuellt utnyttjade på något sätt. Jag skriver för dem och för att vuxna ska få upp ögonen för det här problemet. Ingen ska behöva uppleva det jag fick göra, säger Elaine Eksvärd.

Barn som i vuxen ålder skildrar sina tidiga år i dystra ord är inget nytt. Författaren Felicia Feldt uttryckte i boken ”Felicia försvann” sin ilska och besvikelse över uppväxten hos mamman Anna Wahlgren, och kritiserade moderns livsstil och uppfostringsmetoder.

För tre år sedan skrev Johanna Ekström, dotter till akademiledamoten Per Wästberg och författaren Margareta Ekström, boken ”Om man håller sig i solen”. I den skildrar hon en svår uppväxt.

Ofta står ord mot ord i de här sammanhangen, särskilt om någon anklagas för att ha begått ett brott eller någon form av övergrepp.

I ”Medan han lever” skriver Elaine Eksvärd att hennes pappa tvingade henne att titta på porrfilmer när hon var liten. Och på kvällarna placerade han handen under hennes trosor, berättar hon.

– Länge tänkte jag att det var normalt för en liten flicka att titta på porrfilm tillsammans med en förälder på det här sättet. Jag trodde att alla barn hade det som jag, säger Elaine Eksvärd.

Enligt Elaine var hon utsatt mellan två och tio års ålder. Då förstod hon inte att det hon säger att pappan gjorde var fel – och hon säger att det som hände kom att påverka hennes syn på sexualitet långt upp i åren.

Först när Elaine Eksvärd var tjugo år tog hon under en bilfärd upp sina minnesbilder. Hon säger att pappan blev chockad och förnekade allting, något han fortfarande gör.

– Jag blev så förbannad att jag började slå honom och till slut hoppade jag ut ur bilen. Han hotade mig och vi har bara setts ett par gånger sedan dess.

Den nu bortgångne brittiske pedofilen och BBC-programledaren Jimmy Savile misstänktes för att ha förgripit sig på fler än 300 minderåriga flickor och några pojkar. Han anmäldes åtta gånger, men varje fall lades ned i brist på bevis.

Många som utsätter barn för sexuella övergrepp anmäls först långt efter själva händelserna – och då kan de till och med ha avlidit. När det blev känt vad Jimmy Savile gjort trädde flera pensionerade BBC-medarbetare fram och erkände att de känt till vad som pågått.

– De, liksom många anhöriga, tittar bort och tar inte de sexuellt utnyttjade barnen på allvar. För många utsatta står valet mellan att fortsätta att vara tysta livet igenom eller att berätta sanningen och kanske stå där ensamma. Jag valde att berätta.

Hur reagerade omgivningen?

– Först när jag var tjugo år berättade jag för släkten och några vänner. Nästan alla har stöttat mig.

Som liten sov Elaine Eksvärd ofta över hos sin pappa. De gick till videobutiken. Han hyrde porrfilmer och hon oftast ”My little pony”, berättar hon.

– På morgnarna satt jag ofta framför teven. Men jag tittade inte på Kalle Anka utan på porrfilmerna. Ibland tittade vi tillsammans bakom stängda persienner så att grannarna inte skulle se.

– Jag fick lova att inte berätta för någon om de här filmerna. Om jag skvallrade skulle jag aldrig få träffa pappa igen. Då förstod jag inte varför, men eftersom jag ville träffa honom höll jag tyst.

Elaine Eksvärd säger att sexuella övergrepp inte bara orsakar psykiskt och fysiskt lidande hos den utsatta. Även beteendet, vad som anses normalt och inte normalt, kan bli snedvridet.

I mitten av 1980-talet var Elaine och pappan bjudna på en nyårsfest, berättar hon. Den ägde rum hos två av hans nyfunna vänner, ett par.

Elaine berättar att hon tyckte att mannen var så snygg. Han såg ut som prinsen i Askungen. Hon ville leka med honom och sökte sig till honom, kramades och pratade.

– Så hamnade vi i ett rum och jag stängde snabbt dörren. Jag ville leka flygplan och sa att på dagis skulle den vuxne ligga på golvet och så flyger barnet över.

Till slut hamnade Elaine gränsle över ”prinsens” bröstkorg och började gnugga sig frenetiskt mot den.

– Han undrade generat vad det här var för en flygplanslek, men verkade inse vad jag sysslade med. Så han lyfte snabbt bort mig och skrek ”nej”, reste sig och sa ganska snart att vi måste gå. Vi träffade aldrig prinsen eller hans flickvän någon mer gång.

Hur reagerade andra vuxna, till exempel din mamma och förskolepersonalen, på ditt beteende?

– Jag tror att en del anade att allt inte var som det skulle. Mamma frågade flera gånger om pappa gjorde något tokigt med mig, men jag nekade och sa att allt var som det skulle.

– En gång kom hon plötsligt in i mitt rum och då hann jag inte ta bort det gosedjur jag stoppat innanför trosorna. Mamma tittade bekymrat på mig. Efteråt skämdes jag.

Mamman kämpade för att Elaine inte skulle behöva träffa sin pappa, säger Elaine. Och när Elaine var tio år blev hon och föräldrarna, de levde då inte ihop, kallade till ett möte hos socialtjänsten. Efter mötet blev beslutet att Elaine bara fick träffa sin pappa när kontaktmannen Gunnar var närvarande, och aldrig vara ensam med honom i ett rum.

– När jag började gymnasiet upphörde min kontakt med pappa. Vi har setts någon gång då och då sedan dess, som på begravningar. Men så i februari för två år sedan kom det en porrfilm till min mobil via en app.

Elaine Eksvärd gjorde en polisanmälan och hennes pappa dömdes senare för ofredande. En anmälan hon gjort några år tidigare om sexuella övergrepp hade inte föranlett någon åtgärd eftersom flera av de påstådda brotten preskriberats.

Många sexuella övergrepp sker inom familjen eller den nära bekantskapskretsen. Men även i skolan och förskolan händer det att barn och unga råkar illa ut, säger Elaine och berättar om en lärare hon hade i fyran.

På en resa fick eleverna tävla om att lägga den längsta linjen med sina kläder. Alla började klä av sig och placerade ut kläderna på marken. Läraren hejade på och uppmanade tjejerna som redan kommit i puberteten att ta av sig sina behåar.

– Till slut satt vi där i trosor och kalsonger. Då tog läraren bilder av oss. Senare delade han ut dem till oss. När det kom fram att läraren nakenbadat med de populäraste tjejerna i klassen fick han sluta.

Elaine Eksvärd säger att det alltid blir stor uppmärksamhet när en pedofilhärva avslöjats, men hon vill rikta ljuset mot ”vardagsövergreppen”.

– De är ofta lika allvarliga och kan skada ett barn på djupet. Själv har jag gått i terapi i flera år. I dag mår jag bra, är gift och har två underbara barn.

Nyligen var Elaine och förre höjdhopparstjärnan Patrik Sjöberg på samma tillställning. För några år sedan berättade han om att hans förre tränare och styvfar utsatt honom för sexuella övergrepp. Avslöjandet fick stor uppmärksamhet.

Elaine gick fram till Patrik och bad om att få några minuter för att höra om hans erfarenheter av och tankar kring sexuella övergrepp.

– Vi samtalade en timme och han vittnade om den tystnadskultur och den rädsla som omger den är typen av brott.

– Kanske kan min bok öppna ögonen hos anhöriga, personal inom skola och förskola och andra som kommer i kontakt med barn. Det är i alla fall en stilla förhoppning.

Fotnot. En social distriktsnämnd beslutade 1992 att en kontaktperson skulle närvara vid umgänget mellan Elaine Eksvärd och hennes pappa. För två år sedan dömdes han för att ha ofredat henne. Pappan är inte dömd för att ha förgripit sig på henne.

Läs även: ”Pappan: Anklagelserna är gripna ur luften”

Fakta.Hjälp och stöd vid sexuella övergrepp.

Rädda Barnen. I till exempel handboken #nätsmart finns tips och råd för hur vuxna kan förebygga sexuella övergrepp mot barn på nätet. Mer info: raddabarnen.se

Barnombudsmannen. Går att nå på telefon. Mer info: barn

ombudsmannen.se

Barnens rätt i samhället (BRIS). Telefonjour och chatt. Mer info: bris.se

Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Hit går det att ringa eller få en remiss från till exempel skolkurator. Det går att mejla om man inte vill ringa. Mer info: bup.nu

”1000 möjligheter”. En tjej- och killjour i Stockholm. Chattjour. Mer info:

1000mojligheter.se

Novahuset. Vänder sig till killar och tjejer som utsatts för någon form av sexuella övergrepp, kränkningar eller behöver någon att prata med. Mer info: novahuset.com

Tjejouren. Webbplats där alla som känner sig som tjej kan chatta med, ställa frågor i frågelådan eller läsa i Tjejguiden. Mer info: tjejjouren.se

”Killfrågor”. En webbplats där alla som känner sig som killar (i åldrarna 10–18 år) kan diskutera och chatta. Mer info: killfragor.se

Ungdomsmottagning på nätet. Hit kan alla unga mellan 12 och 25 år vända sig. Mer info: umo.se

Fakta.Elaine Eksvärd

Ålder: 34 år.

Familj: Man och två barn, fyra och ett år.

Bor: Stockholm.

Bakgrund: Uppväxt i Stockholms förorter.

Gör: Retoriker och språkexpert. Föreläser, håller kurser och skriver böcker.

Aktuell: Med boken ”Medan han lever” (Forum). Den handlar om sexuella övergrepp under barndomen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.