Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/zaida-borde-vara-ett-foredome-for-manga-av-oss/

Insidan

”Zaida borde vara ett föredöme för många av oss”

Zaida Catalán under en av sina många resor i Kongo-Kinshasa. Foto: Privat

Zaida Catalán förtjänar mer uppmärksamhet för det arbete hon uträttade under sitt alltför korta liv. Det menar journalisten Staffan Lindberg som skrivit en bok om mordet på den svenska FN-experten.

Staffan Lindberg arbetar som utrikesreporter på tidningen Aftonbladet och har bland annat varit i Kongo. Efter att Zaida Catalán försvunnit på ett FN-uppdrag i det afrikanska jättelandet tog han del av nyhetsrapporteringen om den förmodade kidnappningen – och började sedan intressera sig mer och mer för hennes öde.

Läs mer: Zaida Cataláns mor och syster om känslorna efter mordet 

– Efter ett par veckor stod det klart att hon mördats. När jag senare insåg att mycket talade för att ledande politiker och militärer var inblandade fylldes jag av ilska över alla lögner. Samtidigt fick jag klart för mig vilket viktigt arbete Zaida utfört utan att vi i Sverige visste så mycket om det, säger Staffan Lindberg.

Som första reporter tog sig Staffan Lindberg in i Kasairegionen, där mordet på Zaida Catalán skedde, för att kartlägga hennes sista tid i livet. Han spårade upp personer som arbetade i hennes närhet och fick kontakt med vittnen.

I boken ”Mordet på Zaida Catalán” (Ordfront förlag) berättar han om hur kongolesiska myndigheters redogörelse för vad som hänt innehåller luckor och motstridigheter. 

Staffan Lindberg och hans bok. Foto: Urban Andersson och Ordfront förlag

– Det pågår en rättegång, mycket talar för att den är riggad, där sanningen inte kommer att presenteras. Det är jag övertygad om. Flera nyckelvittnen är döda eller har försvunnit.

Staffan Lindberg träffade aldrig Zaida Catalán personligen. I sin tidigare roll som samhällsreporter hade han hört talas om henne som en ung och lovande politiker –  som plötsligt försvunnit från den politiska scenen.

– Under arbetet med boken förstod jag att hon var en sann idealist som hade svårt att hitta sin plats i den traditionella politiken. Jag insåg också att hon uträttat så mycket under sina uppdrag i Kongo, Afghanistan och Palestina.

– Jag skulle gärna se att Zaida får den uppmärksamhet hon förtjänar. Hon uppvisade ett stort mod. I Kongo ville hon få fram sanningen om de värsta brott vi kan tänka oss. Hon hade ett stort civilkurage och borde vara ett föredöme för så många av oss.

SVT:s Uppdrag gransknings dokumentär ”FN och mörkläggningen”, om mordet på Zaida Catalán, som sändes 2018, har fått det amerikanska Emmy-priset och belönats i tv-tävlingen Prix Europa.