Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

Zoe Cormier: ”Det forskas för lite om sex, droger och rock’n’roll”

För att förstå människan måste vi se varför vi har en sådan särställning i djurvärlden när det handlar om sex, droger och rock’n’roll. Det menar författaren och journalisten Zoe Cormier som nästa vecka kommer till Bokmässan i Göteborg.

Zoe Cormier kommer från en familj där de flesta arbetar med konstnärliga och estetiska yrken. När hennes moster Mary Harron, som skrivit manus till och regisserat bland annat American Psycho, sa att hon tyckte att Zoes bok var underhållande, blev hon extra glad.

– Hon trodde att den skulle vara mycket torrare och mer teknisk eftersom den handlar om forskning, säger Zoe Cormier när jag når henne via Skype i London.

I nästa vecka kommer hon till bokmässan i Göteborg för att prata om sin bok som kommer på svenska med titeln ”Sex, droger och rock’n’roll”.

Då hoppas hon få växla några ord med författaren och musikern Patti Smith som också kommer dit.

Zoe var bara tolv år när hennes far, som promotade band på rockfestivaler, tog med henne till en konsert med Patti Smith första gången. Zoe älskade att vara tillsammans med sin pappa när han jobbade.

– Han jobbade ofta hemifrån, så jag lyssnade på hans telefonsamtal och träffade hans vänner som kom och hälsade på. Det var alltid skränigt hemma hos oss med heavy metal, reggae, funk, Nirvana och Alice Cooper.

Zoe gick på så många konserter som barn att hennes mamma kallade henne för ”my backstage baby”.

Foto: Privat

Hon mejlar ett foto på sig själv som blöjbarn där hennes föräldrar på skämt stoppat en cigarrett i munnen på henne när hon lyssnar på musik i hörlurar.

På en annan bild är hon nitton år och jobbar som bartender på en nattklubb i Toronto där många olika typer samlades, från läderbögar till rapmusiker och medlemmar i skandinaviska dödsmetallband.

– Det var under en period i mitt liv då jag fick mycket av det som i dag utgör min ”bildning”, säger Zoe.

Samtidigt som hon jobbade på nattklubben på kvällar och helger, läste hon engelsk litteratur och biologi på universitetet. Hon specialiserade sig på den akustiska kommunikationen mellan olika djur.

När hon var färdig med studierna flyttade hon till London där hon till en början jobbade som nyhetsreporter. Framför allt skrev hon om klimatförändringar och kemikalier inom jordbruket. Sedan kom tidningskrisen och hon började allt mer leva på att arrangera olika evenemang på musikfestivaler.

Det var då hon insåg att hon kunde para ihop sin vetenskapsjournalistiska skolning med sina erfarenheter av sex, droger och musik.

– Att skriva har alltid varit min stora passion och det var verkligen spännande att skriva den här boken, säger hon och berättar att det var på alla leriga festivaler i London som hon lärde sig att älska så många olika saker och att försöka para ihop dem med varandra.

– På musikfestivaler har du en blandning av det mesta. Där finns allt ifrån sex och droger till massage och yoga, och en massa annat. Det enda som inte finns representerat är ”vetenskap”.

Varför? Enligt Zoe för att vetenskapen så ofta stängs in i en formaliserad mall och presenteras på ett sådant stelbent vis.

– Många verkar tro att forskning bara handlar om att följa en räcka med strikta regler. Trots att det finns hur många exempel som helst på motsatsen i vetenskapens historia.

Att forska handlar minst lika mycket om att vara en rebell, om att man ska vara öppen för det som kan överraska i stället för att bara leta efter bekräftelse på det som man redan vet, framhåller Zoe.

Sex, droger och rock är tre begrepp som är starkt förbundna med varandra, nästan som om de var synonymer. Vad beror det på?

Här refererar Zoe till de urgamla och bevingade orden ”vin, kvinnor och sång” som används runt om i världen på massor av språk. Det är tre ingredienser som brukar ses som nödvändiga för den som vill leva ett gott liv, men som vi egentligen inte behöver för vår omedelbara överlevnad.

– Det finns mycket som är kul i livet: sport, resor, blommor, teater. Men de här tre sakerna är särskilt berikande – samtidigt som vi tittar litet snett på dem för att de anses ”syndiga”.

Mest svårbegripligt tycker Zoe att det är när olika krafter i samhället angriper musik. Hon berättar om den pakistanska rocksångaren Amjad Sabri som i juni i år sköts ihjäl av talibaner på en gata i Karachi. Och om hur islamister försöker förbjuda musik i Mali som är känt för sina musikaliska traditioner.

Det finns mycket som tyder på att vi använde musik före språk. Och jag tror inte att vi hade varit de vi är om vi inte hade haft musik.

 

Det är inte ovanligt att man även i humanistiska intellektuella kretsar uttrycker en nedlåtande syn på musik. Den världsberömda kognitionspsykologen Steven Pinker har till exempel jämfört musik med intellektuell ”snabbmat”.

Han har sagt att musik retar de snabba banorna i hjärnan ungefär som en söt dessert – och att språk fungerar mer som en huvudrätt som av olika anledningar skulle vara mer närande för kognitionen.

Zoe säger att Pinker har reviderat sina påståenden sedan han stötte på kritik. Men hon tycker att det är ett synsätt som i alla tider har legat som en våt filt över den akademiska världen och som har hindrat forskare från att utveckla terapeutiska metoder där man till exempel använder musik i stället för läkemedel.

– Det finns mycket som tyder på att vi använde musik före språk. Och jag tror inte att vi hade varit de vi är om vi inte hade haft musik.

På senare tid har det kommit studier som tyder på att musik kan ha positiv påverkan vid en rad olika tillstånd som till exempel stroke eller schizofreni. Musikterapi tycks kunna hjälpa autistiska barn att klara sociala interaktioner. Patienter med parkinson kan få lättare att röra sig. Och extremt för tidigt födda barn verkar kunna få en gynnsammare tillväxtkurva om man låter dem höra musik.

Ja, listan kan göras hur lång som helt. Det gör att Zoe menar att det är särskilt häpnadsväckande att området är så lite beforskat, med tanke på vilka stora hälsovinster som skulle kunna göras.

Foto: Privat Även forskningen kring sex är förunderligt mörk och deprimerande, trots att sex kan vara ett sådant livselixir, säger Zoe. Enligt henne beror det på att så mycket av forskningen har styrts av homofobi och misogyni (kvinnohat).

– Det finns studier som verkligen har en avskyvärd politisk agenda, säger hon och berättar om vilket positivt gensvar hon fick när hon för några år sedan skrev en artikel om vulvodyni som är ett smärttillstånd i slidan.

I artikeln berättar hon om en 38-årig kvinna som gick till åtta gynekologer och blev felbehandlad flera gånger – på sätt som bara förvärrade hennes tillstånd.

Till slut fick kvinnan beskedet att hon skulle gå till en psykiater för att få hjälp.

Trots att det finns uppgifter om att en av sex kvinnor har upplevt vulvodyni någon gång i livet, så finns det gynekologer som inte ens känner till det.

– Många säger att tillstånd som har med könsorganen och sex att göra sitter i hjärnan. Nu har man börjat förstå att det är ett förenklat sätt att se på saken.

Bara det att säga att något antingen sitter i kroppen eller i hjärnan är felaktigt med tanke på vad vi i dag vet om hjärnans roll vid olika smärt- och sjukdomstillstånd.

– Om kvinnan hade sagt att hon hade ont i foten så hade läkarna aldrig sagt att det berodde på att hon var hysterisk.

Att människan har en sådan unik benägenhet att svara på sex, droger och rock beror bland annat på vårt utvecklade nervsystem, menar Zoe, som har testat många droger men aldrig heroin.

I boken skriver hon några rader till sina vänner med missbruksproblem, både döda och levande, om att drogerna ”är tänkta som något extra – och inte som en livsstil”.

Fakta. Zoe Cormier

Zoe Cormier är född och uppvuxen i Toronto, Kanada. Där läste hon litteratur och biologi på universitetet innan hon flyttade till London för att arbeta som journalist.

Hon har skrivit för The Times, Wired, Nature och The Guardian, och var en av initiativtagarna till organisationen Guerilla science vars mål var att presentera vetenskap på ett nytt sätt.

Foto: Nu utkommer hennes bok ”Sex, droger och rock’n’roll” på Fri tanke i översättning av Lena Kamhed och Arne Norlin.

Nästa vecka kommer Zoe till Göteborg för att prata på bokmässan.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.