Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet
 • Konsert
 • Pop/rock
 • Jazz/Blues
 • Klassiskt
 • Folkmusik
 • Dansmusik
 • Festivaler
 • Visor och poesi
 • Övrigt
 • Scen
 • Teater
 • Show
 • Dans
 • Musikteater
 • Opera
 • Övrigt
 • Mer på stan
 • Stadsvandringar
 • Utställning
 • Loppis/Marknad
 • Blandat
 • Friluft/Motion
 • Föredrag/Debatt
 • Kropp/Själ
 • Mässor
 • Hela Stockholm
 • Södermalm
 • Gamla stan
 • Kungsholmen
 • City/Norrmalm
 • Vasastan
 • Östermalm
 • Utanför tullarna
Tipsa oss

torsdag 8 december

Evenemang Beskrivning Tid Plats
Corina Preda-Perianu
Utställningen ”Solens landskap-Bekännelser i färg och form om den rumänska landsbygden". Invigning 8/12 kl 18. Öppet vardagar 11-16.
Rumänska kulturinstitutet, Skeppsbron 20 Slussen
Vintersalongen
Fortsätter en vecka till med 4 nya konstnärer. Filippa Crom Brage, Zlata Jaanimägi, Sara Abramson & Gudrun Stålnacke. Vernissage 10/12 kl 11-16. Pre-Vernissage 8/12 kl 17-19.
Galleri 53, Sankt Eriksgatan 53 Fridhemsplan
”Kändisar”
Spännande "outsider"-konst på Orminge bibliotek. Cecilia Karlsson från Inuti-ateljéerna ställer ut sina målningar. Vernissage 8/12 kl.14.
Orminge bibliotek, Orminge Centrum
Granen, julpjäs med Mumintrollen
Från 4 år. Med dockor, skuggspel och nyskriven livemusik får vi följa Mumintrollens första prövande steg i snön. Vad är egentligen Julen? Och varför springer alla omkring som tokiga? Marionetteaterns tolkning av Tove Janssons Granen. Biljett: kulturhusetstadsteatern.se
09:30 Marionetteatern, Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg T-Centralen
Haninge kulturhus fyller 20 år
Julkonserter, författarprogram, sagor, luciatåg, varieté och en mängd konstprojekt. Välkomna till Haninge kulturhus och vårt firande. Fri entré! Läs mer om jubileumsprogrammet på haninge.se/kultur.
09:30
Haninge kulturhus fyller 20 år
Karaoke med korvsoppa, lunchkonsert med jultema, författarprogram, luciafirande och ett fullspäckat varietéprogram med Storstan Street Brass Band, JUDS, vertikaldans, Arkeolog 8, serbisk folkdans med Nikola Tesla och unga artister från Freezone med mera. Läs mer haninge.se/kultur
09:30 Haninge Kulturhus, Poseidons torg 8
Konstverket Gaia på Kungliga slottet
Kungliga slottet är en del av ljusfestivalen Nobel Week Lights som lyser upp Stockholm 3–11 december 2022. Södra valvet på Kungliga slottet blir platsen för konstverket Gaia av Luke Jerram.
10:00 Kungliga Slottet, Slottsbacken Gamla Stan
Lilla Svansjön GRATIS
Från 6 år. Unga Dramatens uppsättning fick fina recensioner och är nu tillbaka. I rollerna: Petter Wadsten, Nea Landin, MIra Björkman och Linnéa Sundling. Regi: Claire Parson. Biljetter: dramaten.se
10:00 Dramaten, Nybroplan Östermalmstorg
Skansens julmarknad
Med anor från 1903. En livlig marknad fylld av delikatesser till julbordet, marsipan, julbröd, lokalproducerat hantverk av textil, trä, keramik och ull. Njut av härliga smakupplevelser som kolbullar, våfflor och glögg, titta in i julgestaltade hus och gårdar och se hur julen firades förr, julpyssla och gå på julkonsert.
10:00 Skansen, Djurgården
”Subject: Hello”
Ny utställning kopplar upp framtidens 5G-teknik mot historiska milstolpar. Besökaren leds genom ett nätverk mellan telegrafer, tidiga mobiltelefoner och system för självkörande bilar. Läs mer på tekniskamuseet.se
10:00 Tekniska museet, Museivägen 7, Djurgården
Granen, julpjäs med Mumintrollen
Från 4 år. Med dockor, skuggspel och nyskriven livemusik får vi följa Mumintrollens första prövande steg i snön. Vad är egentligen Julen? Och varför springer alla omkring som tokiga? Marionetteaterns tolkning av Tove Janssons Granen. Biljett: kulturhusetstadsteatern.se
10:45 Marionetteatern, Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg T-Centralen
Flykten från Baltikum
Om flykten över Östersjön till Sverige under 1943-44, om de båtar som användes under flykten, berättelser från flykten och om medtagna föremål som minner om ett liv på andra sidan havet. Visningen är ca 45 min.
11:00 Sjöhistoriska, Djurgårdsbrunnsvägen 24
Jul i växthuset
Bland citrusträd, korkek och kakaoträd kan både vuxna och barn lära sig mer om julens växter, var de kommer ifrån och hur de används. Pris: vuxna 90 kr, barn (0-17 år) gratis.
11:00 Edvard Andersons växthus, Veit Wittrocks väg 5, Bergianska Trädgården Universitetet
Julkväll - årets Trägårdsjul
Få en skjuts in i julstämningen när årets Trädgårdsjul startar på Rosendals Trädgård. Växthusen är vackert vintersmyckade och på gårdsplanen tänds brasan att värma sig vid. Trädgården lyses upp med ljusinstallationer och lyktor som tindrar ikapp med stjärnhimlen. Trädgårdsjul pågår till och med 22 december, alla dagar kl. 11 – 16.
11:00 Rosendals trädgård, Rosendalsterrassen 12, Djurgården
Utställning om en rysk avhoppare
En utställning om Rudolf Nurejev som hoppade av från Sovjetunionen under en turné i Paris 1961. Nurejev kom att bli en av 1900-talets stora dansare och han gjorde också många egna koreografier av kända baletter.
11:00 Dansmuseet, Drottninggatan 17 T-Centralen
I starka kvinnors sällskap GRATIS
Fredrika Bremer, Marie Cederschiöld och Jenny Lind är några av kvinnorna bakom Ersta diakoni. Se hur de förändrade kvinnors möjligheter! Välkommen till ett av Stockholms mest kvinnohistoriska muséer! Ti-to kl 11.30-13.30. Sista söndagen i månaden kl 12-14.
11:30 Ersta museum, Erstagatan 1 M
Dramavisningen Jul i palatset firar 20 år
Från 9 år & vuxna. Museets egen personal berättar i teaterform om julförberedelserna i huset och hur familjen von Hallwyl firade jul för drygt 100 år sedan.
12:00 Hallwylska museet, Hamngatan 4 Östermalmstorg
Från Örby slott till Brännkyrka kyrka
Samling kl. 12.00 vid Örby Slottsväg 26, SL linje 144 till Örby slott. Anders Djerf guidar. Historien om slottet, skulpturgrupp över Ruben Nilsson, Park Folkets hus, Göta landsväg. Brännkyrka kyrka och ”Årstafrun”. Ingen föranmälan. Avgift 120 kr. Mer info 073-6595200. Ett samarbete med ABF.
12:00 Vietnams ambassad, Örby slottsväg 26
Kroki i Hjorthagen
Egenstyrd workshop med teckning i övningssyfte efter levande modell som ändrar ställning efter ett i förväg bestämt schema. Inga förkunskaper behövs. Medtag eget material. Mer info: folkkulturcentrum.se
12:00 Hjorthagens kulturhus, Artemisgatan 19 Ropsten
Siri på spänd lina (Soppteater)
Skådespelaren Siri Hamari föds 1969 och växer upp bland svärdslukare, akrobater och sjölejon. I Siri på spänd lina får vi följa med en ung flicka bakom ridån till det hemlighetsfulla cirkuslivet. En berättelse om livet i manegen, bortom glitter och glamour – om svett, tårar och de stora, stora drömmarna. Biljetter via kulturhusetstadsteatern.se
12:00 Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg T-Centralen
Introduktionsvisning
Pedagogikansvarig Fredrik Bergström introducerar utställningen "Den tunna ytan". Ingår i entréavgiften, 100 kr för vuxna, 80 kr för seniorer och studerande.
13:00 Marabou Konsthall, Löfströmsvägen 8 Sundbybergs C
Korsordsklubb GRATIS
Du behöver inte lösa korsord själv. Det kan vara roligare med sällskap. Varje torsd samlas korsordsklubben.
13:00 Hässelby gårds bibliotek, Hässelby torg 10 Hässelby gård
Lilla dödsdansen
I August Strindbergs Dödsdansen grälar ett gift par så att det osar. Dag in och dag ut är det bråk och de är fruktansvärt elaka mot varandra. I Lilla Dödsdansen får vi se vad som händer i rummet bakom, där parets två barn håller till. Biljetter via dramaten.se
13:00 Dramaten, Nybroplan Östermalmstorg
Seniorpingis
Ta med inneskor! Racket och bollar finns att låna.
14:00 Timmermansgården, Timmermansgatan 46-48 Mariatorget
Efterhäng - konsertserie för förskolebarn
Mys, musik och något enkelt att äta i timmarna mellan hämtning och läggning. Vi har tagit barnens bästa artister och satt dem på en scen nära hemmet - allt för att göra det enkelt!
15:30 Hjorthagens kulturhus, Artemisgatan 19 Ropsten
Efterhäng - konsertserie för förskolebarn
Mys, musik och något enkelt att äta i timmarna mellan hämtning och läggning. Vi har tagit barnens bästa artister och satt dem på en scen nära hemmet - allt för att göra det enkelt!
15:30 Bagarmossens Folkets hus, Lillåvägen 44 Bagarmossen
Efterhäng - Snickar-Janne
Efterhäng är mat, mys och musik i timmarna mellan hämtning och läggning. Barnen möts av Snickar-Janne, (Jeanette Eriksson) som kommer bärandes på en stor låda med verktyg . Snickar-Janne spelar olika sorters musik; klassisk, folk- och popmusik, och pratar med barnen om hur man kan känna sig när man hör musik. Bokning och info: www.folkkulturcentrum.se
15:30 Hjorthagens kulturhus, Artemisgatan 19 Ropsten
Keramik-julmarknad
Keramik, glögg och julstämning.
16:00 Hjalmars Fabrik, Ola Hanssongatan 1 Kristineberg
Pingisskola GRATIS
Alla mellan 9-12 år är välkomna att komma och spela, to kl 16-18. Du behöver inte anmäla dig utan det är bara att komma hit. Racket finns att låna.
16:00 Timmermansgården, Timmermansgatan 46-48 Mariatorget
Archive of Longing
I detta verk samspelar fotografen Hannah Modighs själfulla porträtt av hemlösa kvinnor med fem cellister som spelar ett helt nyskrivet musikstycke, specialskrivet av kompositörerna Rebekka Karijord och Andrew Yee. Biljetter via kulturhusetstadsteatern.se
17:00 Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg T-Centralen
Marcus Berggren - ”Å Harre Jävvlar”
”Lite rock ‘n roll och så många skämt jag hinner.” Marcus Berggren gör sin första soloshow. Den innehåller musik, fler skämt än man orkar höra samma timme, samt dom sjukaste anekdoterna man kan få för pengar.
17:30 Scalateatern, Wallingatan 34 T-Centralen
VR-labb – bli ett med spelvärlden
Testa att spela ett roligt VR-spel. Det finns spel för alla och på olika nivåer av svårighetsgrad. Bli ett med spelvärlden i en omslutande miljö. Du kan också spela med lasersvärd i VR. Rekommenderad åldersgräns är 7 år.
17:30 Tekniska museet, Museivägen 7, Djurgården
Köket är hemmets hjärta
Nyskriven julkomedi av Agnes Lidbeck med Grynet Molvig i huvudrollen. Evas jul blir inte som det var tänkt. Storfamiljen samlas hos dottern Tuva för att äta julmiddag men bland sillfat och tända ljus blossar konflikterna upp mellan familjemedlemmarna. Biljetter via kulturhusetstadsteatern.se
18:00 Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg T-Centralen
Lyssna på litteratur på finska
Ny sorts högläsningsbokcirkel där du inte behöver kunna läsa finska själv. Om du förstår och kan tala åtminstone någon finska kan du vara med. Kom och testa hur vi tillsammans kan få ut mer av de finska texterna. Ledare och läsare: coachen Kirsi Blomberg. Boka plats på beta.biblioteket.stockholm.se
18:00 Stadsbiblioteket, Sveavägen 73 Rådmansgatan
Stockholm läser fyller 20 år GRATIS
En stad, en bok. Men vad är det för en stad? I år fyller Stockholm läser 20 år och det firas med ett jubileumssamtal på Tranströmerbiblioteket med författarna Kjell Johansson, Inger Edelfeldt, Elise Karlsson och kvällens moderator Annina Rabe. Samtalet tar sin utgångspunkt i Stockholmsskildringen. Vilket Stockholm möter vi genom de olika författarna? Välkommen att delta när Stockholms största bokcirkel fyller 20 år.
18:00 Tranströmerbiblioteket, Medborgarhuset, Götgatan 54 Medborgarplatsen
Berättarkväll på ABF-huset GRATIS
Det blir allt från halsbrytande skrönor till berättelser som ligger nära livet. Max tio minuter får du berätta. Arrangör: Berättarnätet Öst. Fri entré.
18:15 ABF-huset, Sveavägen 41 Rådmansgatan
Levande Julkalender i Gamla Stan
Mäster Olofsgårdens julkalender. Varje kväll kl. 18.15 i december fram till jul bjuds på underhållning i ett fönster runt om i Gamla Stan. 200 personer möjliggör denna fina tradition. Vem som dyker upp i vilken lucka är en överraskning.
18:15 Gamla Stan, Gamla Stan Gamla stan
Dagny
En av de största popstjärnorna i Norge med multipla nomineringar och flera utsålda konserter i bagaget. Support: Paula Jivén. Köp biljett via Tickster.
18:30 Debaser, Hornstulls strand 4 Hornstull
Angerlarsimaffeqanngitsoq / Den hemlösa
Dansperformance dansad av grönländska Elisabeth Heilmann Blind med live-musik av finska kompositören Tuomas Rounakari. Inträde: 200kr. Biljetter via kulturbiljetter.se
19:00 Källarbyn, Stora Nygatan 31 Gamla stan
Arv
Matthew Lopez pjäs inspirerad av E. M. Forsters roman Howards End. En mångfacetterad heldagsföreställning i två delar där vi möter ett antal homosexuella män i New York i dag. Biljetter via dramaten.se. Spelas i Målarsalen.
19:00 Dramaten, Nybroplan Östermalmstorg
Bara Astrid
"Bara Astrid" av Irena Kraus är en fri fantasi om Astrid Lindgren. Pjäsen fokuserar på hennes liv som självständig kvinna, från tidningsskribent till publicerad författare. Vad krävdes av en kvinna på 1920-talet för att slå sig fram i en tid då mannen var ännu tydligare norm än idag? Den yngre Astrid spelas av Matilda Ragnerstam och den äldre av Mia Benson, i regi av Malin Stenberg. Biljetter via kulturhusetstadsteatern.se
19:00 Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg T-Centralen
Content
En mörk framtidssaga om tre personers molande längtan efter närhet och sammanhang. Av scenkonstkompani Lumor. Biljetter: kulturbiljetter.se
19:00 Teater Tribunalen, Hornsgatan 92 Zinkensdamm
Harding och Beethovens trippelkonsert
Chefsdirigenten leder Radiosymfonikerna i den tjeckiske tonsättaren Josef Suks Asrael-symfoni. Dessutom Beethovens trippelkonsert för violin, cello och piano, den enda konsert tonsättaren komponerade för mer än ett soloinstrument. Biljetter via tix.se
19:00 Berwaldhallen, Dag Hammarskjölds väg 3 Karlaplan
Helen Sjöholm & Anna Stadling
”Snö och marschaller”. Efter snart 40 år av vänskap och musikaliska möten har Helen Sjöholm och Anna Stadling samlat på sig de sånger som de älskat och levt med alla jular. Biljett via ticketmaster.com.
19:00 Göta Lejon, Götgatan 55 Medborgarplatsen
Julkonsert – Våra mest älskade julsånger
Konserten med Akademiska kören och Barbara Hendricks bjuder på några av våra mest älskade julsånger och en hel del överraskningar. Programmet förgylls av gitarr, orgel och trumpeter. Dirigent: Håkan Sund. Biljetter kan köpas på Ticketmaster.
19:00 Kungsholms kyrka, Bergsgatan 1 Rådhuset
Kalkon i en resväska
En föreställning om ruelse, längtan och artisteri som kört av inlandsbanan. En skruvad berättelse av Staffan Göthe. Martina Montelius tredje uppsättning av en Göthe-pjäs. Biljetter via tickster.com
19:00 Teater Brunnsgatan fyra, Brunnsgatan 4 Östermalmstorg
Lycko-Pers resa
Pojken har aldrig varit utanför kyrktornet där han bor med sin pappa. Pappan har sett världen och vill skydda honom från världens lockelser och ondska. Var finns lyckan? Hur ser den ut? Vad är viktigast? Biljett via kulturbiljetter.se
19:00 Teaterverket Svea, Sveavägen 114 Odenplan
Nobel Prize Concert 2022
Den tyska operastjärnan Diana Damrau är solist och Manfred Honeck leder Kungliga Filharmonikerna. Biljett via konserthuset.se
19:00 Konserthuset, Hötorget 8 Hötorget
Nordic crime
Sex kända tv-poliser har kastats in på teaterscenen. Från sitt fiktiva universum ska de nu möta den brutala sceniska verkligheten och ställs inför ett antal autentiska rättsfall. Lilla scenen.
19:00 Dramaten, Nybroplan Östermalmstorg
Olof Wretling
”Kaffet” – en ny föreställning baserat på hans hyllade Vinterprat i P1. Biljett på ticketmaster.se
19:00 Rival, Mariatorget 3 Mariatorget
Stockholms Musikquiz
Allt ifrån röda trådar till kluriga intron. Vinnarlaget arrangerar nästa månads quiz. Max fyra pers/lag. Ingen föranmälan. Öppet från kl 17.
19:00 Bar Brooklyn, Hornstulls strand 4 Hornstull
Suitcase Swing GRATIS
Klassisk jazz.
19:00 Restaurang Norrport, Roslagsgatan 38 Rådmansgatan
Sylvaine + Fvnerals
Blackmetal med artist från Norge. Fvnerals är blandar doom, post-rock, drone, dark ambient.
19:00 Hus 7, Styckmästargatan 10 Globen
Turteatern är ett mörkt ställe
En bitter krogshow och prolog till serieteatern Nibelungens Ring 2.0. Show fylld med nätstrumpbyxor, revolution och sprit. Där skithögarna får sjunga och dansa och öltappen hänger löst. Biljetter via kulturbiljetter.se
19:00 Turteatern, Lågskärsvägen 13 Kärrtorp
Yes
BamBam Frosts, dansare och koreograf baserad i Stockholm, andra helkvällsföreställning. Beskrivs som en kaskad av njutning, sorg och drömmar. Biljetter via dansenshus.se
19:00 Dansens Hus Elverket, Linnégatan 69
Ålevangeliet
Nyromantiska toner intar ålamörkret när Patrik Svenssons "Ålevangeliet" blir nyskrivet oratorium av Stina Oscarson och Emmy Lindström. Med: Olle Persson, Wiktor Sundqvist, Linnea Andreassen, Emil Jonason och körer. Biljett: folkoperan.se
19:00 Folkoperan, Hornsgatan 72 Mariatorget
Øivind Glosli Trio
Øivind Glosli, gitarr och sång. Mikael Beckman Thor, kontrabas. Irina Serotyuk, ackordeon. Biljetter via kulturbiljetter.se
19:00 Hökis Visrum, Hökarängsplan 3
”Alltid vara vi”
Föreställningen bygger på musik från de svenska albumklassikerna ”Satan i gatan” av Veronica Maggio och ”Vilja bli” av Oskar Linnros. Huvudrollsinnehavarna Oscar Töringe och Louise Peterhoff tar sig an hela låtkatalogen, i regi av Alexander Mørk-Eidem.
19:00 Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg T-Centralen
Björn Ingelstam GRATIS
Björn Ingelstam - voc/trp Pål Nyberg - gitarr Jon Henriksson - bas
19:30 Bar Brahe på Hotell Reisen, Skeppsbron 12
The Bodyguard - the musical
Den moderna filmklassikern - Idolvinnaren Nadja Kasanesh Holm och Anastasios Soulis i huvudrollerna som Rachel Marron och Frank Farmer.
19:30 China Teatern, Berzelii Park 9 Östermalmstorg
Geronimo´s fucking good quiz #233 GRATIS
Quizledare: Jacob Lagercrantz. Tema: Musikquiz med tema alkohol & andra droger
20:00 Geronimos FGT, Stora Nygatan 5 Gamla Stan
GES - Stanna världen en stund
Glenmark, Orup och Strömstedt bjuder på en gemensam krogshow. Biljett: cirkus.se
20:00 Cirkus, Djurgårdsslätten 43-45, Djurgården
Hannah Svensson Group
Jazz, pop och fusion från kritikerrosad sångerska och låtskrivare. Biljetter via tickster.com
20:00 Fasching, Kungsgatan 63 T-Centralen
Harriet Nauer
Med sitt förtrollande fingerspel på gitarr och hennes uttrycksfulla låttexter förs tankarna till 60- och 70-talets folkmusik. Biljetter via tickster.com
20:00 Nalen Klubb, David Bagares gata 15 Hötorget
Joachim Svenskmark Trio
inträde SEK 100:- (inget förköp).
20:00 Stampen, Stora Nygatan 5 Gamla Stan
Marcus Berggren - ”Å Harre Jävvlar”
”Lite rock ‘n roll och så många skämt jag hinner.” Marcus Berggren gör sin första soloshow. Den innehåller musik, fler skämt än man orkar höra samma timme, samt dom sjukaste anekdoterna man kan få för pengar.
20:00 Scalateatern, Wallingatan 34 T-Centralen
Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton
Henrik Dorsins stora publiksuccé från 2018, sätts upp på nytt. En julmysig och svängig jazzmusikal. Biljett via ticketmaster.se.
20:00 Filadelfiakyrkan, Rörstrandsgatan 5 Sankt Eriksplan
Fat Cat Comedy
Några av Sveriges roligaste komiker och artister testar sina mest skruvade idéer. Förbered dig på ljusskyggt material i form av burlesk & dragshow, musik, sketcher och standup comedy. Biljetter via billetto.se
21:00 Scalateatern, Wallingatan 34 T-Centralen
Finer & Taylor
”En julvärdig show”. Sarah Dawn Finer och Tareq Taylor skapar tillsammans en showkväll fylld av julmusik, humor, värme, god mat och oväntade överraskningar.
21:00 Hamburger Börs, Jakobsgatan 6 Kungsträdgården
Hat-trick
Pianotrio som blandar jazzstandards med egna kompositioner.
21:00 Scalateatern, Wallingatan 34 T-Centralen
Jam på Fasching GRATIS
Husbandet under ledning av Pål Nyberg bjuder in till jam i foajébaren. Spännande gäster och oväntade möten.
22:00 Fasching, Kungsgatan 63 T-Centralen

fredag 9 december

Evenemang Beskrivning Tid Plats
Corina Preda-Perianu
Utställningen ”Solens landskap-Bekännelser i färg och form om den rumänska landsbygden". Invigning 8/12 kl 18. Öppet vardagar 11-16.
Rumänska kulturinstitutet, Skeppsbron 20 Slussen
Hagberg & Blommendahl
”Gränslandet”, suggestiv fotoutställning i gränslandet mellan dröm och verklighet. Vernissage 9/12 kl 16-20 samt 10/12 kl 11-17. Övriga öppettider: kl 12-17.
Galleri Studio Animar, Kindstugatan 7 Gamla stan
Havsfoton: natur, ljus och liv
Lars L Gustafsson visar foton från när och fjärran året runt. Vernissage 9/12 kl 15-19. Öppet lö-må 11-17.
Galleri Korn, Hornsgatan 147 Hornstull
Helen Berg
Utställningen ”Minnesluckor av ljus”. Rörelseexperiment och animationer i ljudande kalendercollage för tre skyltfönster. Vernissage 9/12 kl 17-22.
Candyland, Gotlandsgatan 76 Skanstull
Helena Linder GRATIS
Ställer ut måleri. Konstnären kommer vara närvarande under utställningshelgen. Öppet: 9/12: kl 17-20, 10-11/12: kl 12-17.
Galleri Hind, Hälsingegatan 33 Odenplan
Jenny Söderholm & Alexandra Leifovna Berggren
Öppet: fr 17-20, lö-sö 12-16. Originalverk, konsttryck och vykort kommer finnas till försäljning
Juste Gallery, Heleneborgsgatan 14 Hornstull
Ulrika Aldefeldt & Laura Wandry
Vernissage 9/12 kl 16-20 med livemusik av Jade Eli.
Galleri Riddaren, Köpmanbrinken 8 Gamla Stan
Vintersalongen
Fortsätter en vecka till med 4 nya konstnärer. Filippa Crom Brage, Zlata Jaanimägi, Sara Abramson & Gudrun Stålnacke. Vernissage 10/12 kl 11-16. Pre-Vernissage 8/12 kl 17-19.
Galleri 53, Sankt Eriksgatan 53 Fridhemsplan
”Kändisar”
Spännande "outsider"-konst på Orminge bibliotek. Cecilia Karlsson från Inuti-ateljéerna ställer ut sina målningar. Vernissage 8/12 kl.14.
Orminge bibliotek, Orminge Centrum
Haninge kulturhus fyller 20 år
Julkonserter, författarprogram, sagor, luciatåg, varieté och en mängd konstprojekt. Välkomna till Haninge kulturhus och vårt firande. Fri entré! Läs mer om jubileumsprogrammet på haninge.se/kultur.
09:30
Haninge kulturhus fyller 20 år
Karaoke med korvsoppa, lunchkonsert med jultema, författarprogram, luciafirande och ett fullspäckat varietéprogram med Storstan Street Brass Band, JUDS, vertikaldans, Arkeolog 8, serbisk folkdans med Nikola Tesla och unga artister från Freezone med mera. Läs mer haninge.se/kultur
09:30 Haninge Kulturhus, Poseidons torg 8
Konstverket Gaia på Kungliga slottet
Kungliga slottet är en del av ljusfestivalen Nobel Week Lights som lyser upp Stockholm 3–11 december 2022. Södra valvet på Kungliga slottet blir platsen för konstverket Gaia av Luke Jerram.
10:00 Kungliga Slottet, Slottsbacken Gamla Stan
Skansens julmarknad
Med anor från 1903. En livlig marknad fylld av delikatesser till julbordet, marsipan, julbröd, lokalproducerat hantverk av textil, trä, keramik och ull. Njut av härliga smakupplevelser som kolbullar, våfflor och glögg, titta in i julgestaltade hus och gårdar och se hur julen firades förr, julpyssla och gå på julkonsert.
10:00 Skansen, Djurgården
”Subject: Hello”
Ny utställning kopplar upp framtidens 5G-teknik mot historiska milstolpar. Besökaren leds genom ett nätverk mellan telegrafer, tidiga mobiltelefoner och system för självkörande bilar. Läs mer på tekniskamuseet.se
10:00 Tekniska museet, Museivägen 7, Djurgården
En vintersaga varje fredag
Kom och lyssna på när våra bibliotekarier läser en bok med vintertema. Drop-in gäller i mån om plats.
10:30 Kista bibliotek, Kista Galleria Kista
Flykten från Baltikum
Om flykten över Östersjön till Sverige under 1943-44, om de båtar som användes under flykten, berättelser från flykten och om medtagna föremål som minner om ett liv på andra sidan havet. Visningen är ca 45 min.
11:00 Sjöhistoriska, Djurgårdsbrunnsvägen 24
Jul i växthuset
Bland citrusträd, korkek och kakaoträd kan både vuxna och barn lära sig mer om julens växter, var de kommer ifrån och hur de används. Pris: vuxna 90 kr, barn (0-17 år) gratis.
11:00 Edvard Andersons växthus, Veit Wittrocks väg 5, Bergianska Trädgården Universitetet
Julkväll - årets Trägårdsjul
Få en skjuts in i julstämningen när årets Trädgårdsjul startar på Rosendals Trädgård. Växthusen är vackert vintersmyckade och på gårdsplanen tänds brasan att värma sig vid. Trädgården lyses upp med ljusinstallationer och lyktor som tindrar ikapp med stjärnhimlen. Trädgårdsjul pågår till och med 22 december, alla dagar kl. 11 – 16.
11:00 Rosendals trädgård, Rosendalsterrassen 12, Djurgården
Lions Julmarknad på galleri Hera
Hemstickade sockor, handsydda kassar, förkläden, gosedjur med mera. Hela behållningen går till Alla Kvinnors Hus barnverksamhet.
11:00 Galleri Hera, Hornsgatan 36 Slussen
Utställning om en rysk avhoppare
En utställning om Rudolf Nurejev som hoppade av från Sovjetunionen under en turné i Paris 1961. Nurejev kom att bli en av 1900-talets stora dansare och han gjorde också många egna koreografier av kända baletter.
11:00 Dansmuseet, Drottninggatan 17 T-Centralen
Utflykter i Art Nouveau
”En ny stil för en ny tid”. Utställning om Art Nouveau, den nya konstriktning som bröt fram mot slutet av 1800-talet. Genom ett urval av föremål från tre privata samlingar får besökaren en inblick i stilen. De generösa inlånen har möjliggjorts tack vare samlarna Göran Bratt, Magnus Palm och Markus Dimdal.
12:00 Hallwylska museet, Hamngatan 4 Östermalmstorg
“Amarre” festival
Internationell dans- och konstfestival med några av de internationellt nu mest uppmärksammade koreograferna. Läs mer på mdtsthlm.se/program/21514/
12:00 MDT, Slupskjulsvägen 30, Skeppsholmen
Lunchkonsert med jultema
Julinspirerad lunchkonsert med Loulou sisters. Den musikaliska duon bjuder på swing, Bing och Disney-låtar samt klassiska svenska julfavoriter. Fri entré
12:30 Haninge Kulturhus, Poseidons torg 8
Dans till Bredängsgänget GRATIS
Kaffeservering. Lotteri. Fri entré.
13:00 Timmermansgården, Timmermansgatan 46-48 Mariatorget
Guidad visning: På scen
Scenkonstmuseet bjuder in till teaterns, dansens och musikens magiska värld. Här rör du dig från Strindbergs originalmanus till Lena Nymans guldbagge, från Aniara till modern musikal. Pris: Ingår i museientrén Vuxna: 140 kr, Pensionärer & Studenter: 100 kr, Årskort: 150.
14:00 Scenkonstmuseet, Sibyllegatan 2 Östermalmstorg
Aw-jazz
Fira fredag med aw och lyssna på jazz med W-Group.
15:30 NK Bokhandel, Hamngatan 18-20 T-Centralen
La Bohème med Folkoperan GRATIS
Folkoperan gästar Stockholms Stadsmissions mötesplats vid Mariatorget med operavärldens mest episka kärlekshistoria - Puccinis La Bohème. Medverkar gör sångarna Isabella Lindström och Per Lindström. Ett kostnadsfritt evenemang med begränsat antal platser. Biljett tilldelas i dörren så se till att vara på plats i god tid. Först till kvarn gäller.
16:00 Mötesplats Mariatorget, Mariatoget 10
Aw-jazz
Fira fredag med aw och lyssna på jazz med W-Group.
16:30 NK Bokhandel, Hamngatan 18-20 T-Centralen
Granen, julpjäs med Mumintrollen
Från 4 år. Med dockor, skuggspel och nyskriven livemusik får vi följa Mumintrollens första prövande steg i snön. Vad är egentligen Julen? Och varför springer alla omkring som tokiga? Marionetteaterns tolkning av Tove Janssons Granen. Biljett: kulturhusetstadsteatern.se
16:30 Marionetteatern, Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg T-Centralen
Archive of Longing
I detta verk samspelar fotografen Hannah Modighs själfulla porträtt av hemlösa kvinnor med fem cellister som spelar ett helt nyskrivet musikstycke, specialskrivet av kompositörerna Rebekka Karijord och Andrew Yee. Biljetter via kulturhusetstadsteatern.se
17:00 Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg T-Centralen
Aw-jazz
Fira fredag med aw och lyssna på jazz med W-Group.
17:30 NK Bokhandel, Hamngatan 18-20 T-Centralen
Hilma af Klints kosmos av växter
Hör Briony Fer, professor i konsthistoria vid University College London, berätta om Hilma af Klints visuella lexikon, studier av växter och utforskande av livsformernas osynliga förbindelser. 50 kr, fri entré för medlemmar i Klubb Moderna.
17:30 Moderna museet, Excersisplan, Skeppsholmen
VR-labb – bli ett med spelvärlden
Testa att spela ett roligt VR-spel. Det finns spel för alla och på olika nivåer av svårighetsgrad. Bli ett med spelvärlden i en omslutande miljö. Du kan också spela med lasersvärd i VR. Rekommenderad åldersgräns är 7 år.
17:30 Tekniska museet, Museivägen 7, Djurgården
Fuzz Festival #3
Tvådagarsfestival med fuzz/stonerrock som kan beskrivas som tung svängig rock/metal. DAG 1 18.15 Mammonaut 18.50 Death Ray Boot 19.25 Swan Valley Heights 20.10 High Desert Queen 20.45 Dozer21.50 Guapa 22.40 Colour Haze Dag 2 18.15 Firestone 18.50 Enigma Experience 19.25 Astroqueen 20.10 Kings Destroy [US] 20.45 Greenleaf 21.50 Kal-El 22.40 Truckfighters Köp biljett via Tickster.
18:00 Debaser, Hornstulls strand 4 Hornstull
Mommy Issues
En komplicerad mor och dotterrelation skildras i dramat Mommy Issues med skådespelaren och poddprofilen Julia Lyskova samt skådespelarna Ann-Sofie Rase och Emil Hedayat. För regin står Åsa Lindholm. Biljetter via kulturhusetstadsteatern.se
18:00 Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg T-Centralen
Musik- och filmquiz GRATIS
med Eric Paglia från Kransen-baserade Rock.Fm. Caféet öppnar kl 17 för mat och servering.
18:00 Biocafé Tellus, Vattenledningsvägen 46 Midsommarkransen
Radical Rhythm Revue & Baby Soul
Calypso, ska och rockin´blues när Baby Soul från London gästar Radical Rhythm Revue på Brillo.
18:00 Taverna Brillo, Sturegatan 6 Östermalmstorg
Snake + Caligulas Mamma + Nova Blast
Biljetter via billetto.se.
18:00 Hus 7, Styckmästargatan 10 Globen
Tre utsta?llningar på CFHILL
Isak Hall – ”Atlas”, Ulf Rollof – ”Narcissus” och Martina Mu?ntzing – ”Verk skapade i samspel med Aase Bergs bok Spöket” är tre aktuella utställningar.
18:00 CFHILL, Västra Trädgårdsgatan 9
Levande Julkalender i Gamla Stan
Mäster Olofsgårdens julkalender. Varje kväll kl. 18.15 i december fram till jul bjuds på underhållning i ett fönster runt om i Gamla Stan. 200 personer möjliggör denna fina tradition. Vem som dyker upp i vilken lucka är en överraskning.
18:15 Gamla Stan, Gamla Stan Gamla stan
50/50
Komikern och skådespelaren Petra Medes nya humorföreställning – en personlig, skämttät och drastisk soloföreställning om livet som 50+. Biljett via scalateatern.se
19:00 Scalateatern, Wallingatan 34 T-Centralen
Askungen
Klassisk balett för hela familjen, från 7 år. Med: Kungliga Baletten, Kungliga Hovkapellet. Skapad av Tamara Rojo, konstnärlig ledare för English National Ballet. Biljett: operan.se
19:00 Operan, Gustav Adolfs torg
Brott och straff
Dostojevskijs roman i bearbetning och regi av den omtalade bosnisk-kroatiske regissören Oliver Frljic. Biljetter via dramaten.se
19:00 Dramaten, Nybroplan Östermalmstorg
Ensam själ söker
Alla söker vi något. Alla söker vi någon. Vissa söker sig själv. Andra söker andra. Alla strävar efter det där. Det där som vi slarvigt kallar kontakt. Men vad är det egentligen? Svar till: Ensam själ söker. Regi & idé: Anneli Bouvin. Biljetter via kulturbiljetter.se
19:00 Teaterverket Västman, Västmannagatan 54 Odenplan
Galileis liv
Staffan Göthe spelar vetenskapsmannen Galilei i denna pjäs om vetenskap och alternativa sanningar. Det handlar också om Galileis personliga resa, om vetenskapens förutsättningar, resurser och politik. Biljetter via dramaten.se
19:00 Dramaten, Nybroplan Östermalmstorg
Gilla Framtiden!
Överlevnadsexperten och föreläsaren Herman Geijer delar scenen med teaterns skådespelare och presenterar tillsammans ett möjligt framtida Sverige år 2032. Boka biljett på improvisationsstudion.se
19:00 Improvisationsstudion, Skånegatan 63 Medborgarplatsen
Gingzillas Gingerbread Concert
En av Australiens främsta dragqueens. Med en sammetslen röstkapacitet får julens mest älskade låtar helt nytt liv. Biljetter via kulturhusetstadsteatern.se
19:00 Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg T-Centralen
Hanna Makowsky & Chili Bendt
Kraut, psyk, space, funk från mellanöstern, ambient och elektroniskt med lika delar percussions som 303:or.
19:00 Konsthallen, Allmänna gränd 2
Harding och Beethovens trippelkonsert
Chefsdirigenten leder Radiosymfonikerna i den tjeckiske tonsättaren Josef Suks Asrael-symfoni. Dessutom Beethovens trippelkonsert för violin, cello och piano, den enda konsert tonsättaren komponerade för mer än ett soloinstrument. Biljetter via tix.se
19:00 Berwaldhallen, Dag Hammarskjölds väg 3 Karlaplan
Hotpot
Engelskspråkig föreställning. We're serving scenes of cheerful comedy, heartfelt drama and every flavour in between. Cast: Caroline Falk, Per Gottfredsson, Viktor Bjule Öberg, Janne Berg, Stina O'Connell, Ellen Bobeck, Lis Rosenqvist, Michael Håkansson. Musician: Mats Karlsson
19:00 Stockholms improvisationsteater, Sigtunagatan 12 Sankt Eriksplan
Jakten
Psykologisk thriller om lögn, sanning och förlåtelse. Thomas Vinterbergs filmsuccé dramatiseras med Erik Ehn, Johannes Kuhnke, Tova Magnusson och Sofia Ledarp. För regin står Eirik Stubø. Biljetter via kulturhusetstadsteatern.se
19:00 Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg T-Centralen
Klubb Kransen
House team “Pizza Pesto Smith and Wesson” håller i tyglarna och bjuder in stans bästa improgrupper.
19:00 Presens Improkällare, Tegelbruksvägen 28 Midsommarkransen
Livgardets dragonmusikkår julkonsert
Tillsammans med elever ur Adolf Fredriks Musikklasser i Farsta samt Fredrik Zetterström (baryton). En stämningsfull julkonsert med gamla klassiker såväl som en del moderna guldkorn.
19:00 Eric Ericsonhallen, Kyrkslingan 2-4, Skeppsholmen Kungsträdgården
Lycko-Pers resa
Pojken har aldrig varit utanför kyrktornet där han bor med sin pappa. Pappan har sett världen och vill skydda honom från världens lockelser och ondska. Var finns lyckan? Hur ser den ut? Vad är viktigast? Biljett via kulturbiljetter.se
19:00 Teaterverket Svea, Sveavägen 114 Odenplan
Mats Berglund Trio
Folkmusikensemble, Mats Berglund - fiol, Jonas Bleckman - cello och Andreas Ralsgård - sopransax och traversflöjt. Även dansworkshop och dans efter konserten. Biljetter via tickster.com
19:00 Stallet, Stallgatan 7 Kungsträdgården
Så enkel är kärleken
Av Lars Norén. Humorn och melankolin möter det desperata begäret. Med Ingela Olsson, Livia Millhagen, Mikael Persbrandt, Stefan Larsson.
19:00 Maximteatern, Karlaplan 4 Karlaplan
Turteatern är ett mörkt ställe
En bitter krogshow och prolog till serieteatern Nibelungens Ring 2.0. Show fylld med nätstrumpbyxor, revolution och sprit. Där skithögarna får sjunga och dansa och öltappen hänger löst. Biljetter via kulturbiljetter.se
19:00 Turteatern, Lågskärsvägen 13 Kärrtorp
Yes
BamBam Frosts, dansare och koreograf baserad i Stockholm, andra helkvällsföreställning. Beskrivs som en kaskad av njutning, sorg och drömmar. Biljetter via dansenshus.se
19:00 Dansens Hus Elverket, Linnégatan 69
”Apoteksvaror i Vällingby”
En kärleksförklaring –­ och en skruvad och drömsk skildring av 2022, om människoöden och gemenskapen på torget. Nyskriven dramatik av Martina Montelius, i regi av Helena Sandström Cruz.
19:00 Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby, Vällingby torg 43
Bo Kaspers Orkesters julkonsert
”I denna mörka vintertid”. Med stråkorkester. Biljett via ticketmaster.se
19:30 Cirkus, Djurgårdsslätten 43-45, Djurgården
Multichannel concert
With: Magnus Johansson, Lise-Lotte Norelius, Sören Runolf. Medlemsproduktion: Helene Hedsund.
19:30 Fylkingen, Torkel Knutsonssgatan 2 Mariatorget
The Bodyguard - the musical
Den moderna filmklassikern - Idolvinnaren Nadja Kasanesh Holm och Anastasios Soulis i huvudrollerna som Rachel Marron och Frank Farmer.
19:30 China Teatern, Berzelii Park 9 Östermalmstorg
”Räkhäst”
Nyskriven enmansrevy där vi får en inblick i Per Anderssons hjärna – med allt vad det innebär! Biljett: ticketmaster.se
19:30 Rival, Mariatorget 3 Mariatorget
”Tootsie”
Robert Gustafsson är Tootsie i en färgsprakande musikalkomedi. Baserad på succén, den Oscarsbelönade filmen med Dustin Hoffman, om den egocentriska mannen som hittar sig själv först när han utger sig för att vara kvinna.
19:30 Oscarsteatern, Kungsgatan 63 T-Centralen
Claire Martin
Hyllad engelsk jazzsångerska uppbackad på denna konsert av Martin Sjöstedt Trio. Biljetter via tickster.com
20:00 Fasching, Kungsgatan 63 T-Centralen
Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton
Henrik Dorsins stora publiksuccé från 2018, sätts upp på nytt. En julmysig och svängig jazzmusikal. Biljett via ticketmaster.se.
20:00 Filadelfiakyrkan, Rörstrandsgatan 5 Sankt Eriksplan
The Voice of Soul
En kväll fullspäckad av sweet soul. Inträde SEK 100:- (inget förköp)
20:00 Stampen, Stora Nygatan 5 Gamla Stan
Blueberry Hill - The pop side of pops
Trombonisten och sångaren Leon Falk med band. Tolkar låtar ur Louis Armstrongs något mer ”kommersiella” repertoar. Biljett via scalateatern.se
20:30 Scalateatern, Wallingatan 34 T-Centralen
GES - Stanna världen en stund
Glenmark, Orup och Strömstedt bjuder på en gemensam krogshow. Biljett: cirkus.se
20:30 Cirkus, Djurgårdsslätten 43-45, Djurgården
The Bluetonics
Blues med ledorden improvisation, föryngring och råhet. Ej förköp.
20:30 Scalateatern, Wallingatan 34 T-Centralen
DJs Toot & Trill
Rock´n´soul club.
21:00 Geronimos FGT, Stora Nygatan 5 Gamla Stan
Finer & Taylor
”En julvärdig show”. Sarah Dawn Finer och Tareq Taylor skapar tillsammans en showkväll fylld av julmusik, humor, värme, god mat och oväntade överraskningar.
21:00 Hamburger Börs, Jakobsgatan 6 Kungsträdgården
Klubb Plattsudd har julfest GRATIS
DJ’s: Grass och Maja Westin. Jul-rap, jul-soul och jul-reggae spelas.
21:00 Judit & Bertil, Bergsunds strand 38 Hornstull
Party Like It´s 2007-2011
DJ:s: Typhonic Braincry & Jada Groove. Inget förköp.
23:00 Debaser, Hornstulls strand 4 Hornstull
Afterglow
Afterglow är en resa i R&B från 80-talet fram till idag. Hela vägen från Sade och Janet Jackson, vidare till Jodeci och Aaliyah, Usher och Brandy fram till Summer Walker och Lucky Daye
23:30 Fasching, Kungsgatan 63 T-Centralen
Tipsa oss!

Tipsa Kalendariet om evenemang

(Vi behöver tipsen en vecka i förväg)
Tillbaka till toppen