Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/1-miljard-kronor-for-monets-tavla-hostackar/

Kultur

En miljard kronor för Monets tavla ”Höstackar”

Claude Monets ”Meules” gick under klubban för en miljard. Foto: Sotheby's/AP

En av Claude Monets tavlor i serien ”Meules” har gått för över en miljard kronor på auktionshuset Sotheby’s. Utropspriset var cirka hälften så mycket och säljaren köpte den för ”bara” 25 miljoner kronor.

Ossi Carp
Rätta artikel

110.747.000 dollar blev slutpriset för en av franska konstnären Claude Monets ”Meules”, enligt Sotheby’s i New York. Monet målade åtminstone 25 tavlor i serien av höstackar i hembygden Giverny och denna från 1890 utmärker sig för att vara särskilt intensiv i sina färger.

Monet gjorde många tavelserier, men höstackarna är den första och har blivit ett åtråvärt konstverk för samlare – bara åtta är i privat ägo. Den som nu, efter åtta minuters budgivning, sålde tavlan till en anonym köpare hade ropat in den för 2,5 miljoner dollar 1986.

Priset är bland de högsta någonsin för en målning, men ändå bara knappt en fjärdedel av vad ryska affärsmannen Dimitrij Rybolovlev betalade 2017 för Leonardo da Vincis ”Salvator mundi”. Liksom andra motiv i Monets tavelserier är höstackarna fångade i olika årstider, väderförhållanden och tider på dygnet.

Läs mer: Världens dyraste tavla – Salvator Mundi – kan vara försvunnen