Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

10 föreställningar att se fram emot

”Den inbillade sjuke” spelas på Maximteatern i höst.
”Den inbillade sjuke” spelas på Maximteatern i höst. Foto: Mattias Edwall

Stolar, mefistofeliska påverkansoperationer och en hunsad kvinna i en amerikansk bergsby är några av höstens höjdpunkter på teaterscenerna. DN listar 10 föreställningar att se fram emot under hösten.

1 ”Faust”, Elverket. Urpremiär 15/11.

Hannes Meidals och Jens Ohlins helrenovering av ”Hamlet” på Galeasen 2017 var en av de senaste teaterårens trevligaste överraskningar. I ett dunkelt och gåtfullt Elsinore befann sig den handlingsförlamade prinsen plötsligt i envig med en amöbalik högerpopulism. Duons version av ”Faust” sägs vara inte så mycket en nytolkning som en uppföljare till Goethes evigt aktuella läsdrama om mannen som säljer sin själ till djävulen i utbyte mot makt och lärdom.

Faust.
Faust. Foto: Dramaten

2 ”Dogville”, Folkteatern, Göteborg. Premiär 29/9.

Sverigepremiär för dramatiseringen av Lars von Triers filmklassiker om den generösa lilla bergsbyn som tar emot en ung kvinna på flykt från ett förfärligt öde. Den uppvisade gästfriheten växlas dock snart in mot gratistjänster och fler och allt hårdare krav på den utifrånkommande, tills såväl humanism som medmänsklighet hamnat på samma soptipp som statsministertal om öppna hjärtan. Teaterns konstnärliga ledare tillika kreativa vildhjärnan Frida Röhl står för regin. 

Dogville.
Dogville. Foto: Jonatan Fernstrom

3 ”De skyddssökande”, Kulturhuset Stadsteatern. Premiär 18/10

På tal om flykt: Dritëro Kasapi krokar i oktober fast förfjolårets flyktingdrama tillika kritikersuccé ”Lampedusa” med Aiskylos förvånansvärt sällan spelade tragedi ”De skyddssökande”. Det är en intrikat berättelse om de femtio asylsökande danaiderna som ger kungen av Argos en rejäl etisk nöt att knäcka – kan man neka någon hjälp när det innebär att det egna folket utsätts för krigsfara? Samarbete med palestinska teatern Al Harah.

De skyddssökande
De skyddssökande Foto: Kulturhuset Stadsteatern

4 ”Stolarna”, Dramaten. Premiär 11/10.

Man trodde i sin enfald att den rumänske absurdisten Eugène Ionescu höll på att falla i glömska. Icke längre. I ett London med Brexitbaksmälla spelar National theatre just nu ”Kungen dör” – där en flerhundraårig regent möter sitt ofrånkomliga slut – medan vår egen nationalteater inom kort ger sig i kast med den egendomliga ”Stolarna”, en fars om åldrande och livets yttersta. Och en väldelig massa stolar. Som Gubben och Gumman: Johan Ulveson och Kicki Bramberg. 

”Stolarna”
”Stolarna” Foto: Carl Hammond

5 ”Vikingarna på Helgeland”, Turteatern. Premiär 29/11.

När fan blir gammal blir han religiös, men när en pjäs blir irrelevant återuppstår den som följetong. Henrik Ibsens dammiga och nationalromantiska vikingasåpa från 1857 får ny kostym i Kärrtorp. I en fri bearbetning och tolv actionfyllda episoder grottar Turteaterns nya konstnärliga ledare Marie Nikazm Bakken ned sig i blod, svett och mjödstinna uppgörelser. Grande final på nyårsafton med efterföljande nyårsfirande.

Henrik Ibsen. (Vikingarna på Helgeland)
Henrik Ibsen. (Vikingarna på Helgeland) Foto: Arkiv.

6 ”En handelsresandes död”, Malmö stadsteater. Premiär 6/10.

Arthur Millers sorgesång över den utbrände handelsresanden Willy Loman tycks däremot aldrig bli vare sig irrelevant eller dammig. Dennis Sandin – en gång urkraft på legendariska Teater Terrier – regisserar det magnifika socialrealistiska drömspelet om familjen som förgiftats av livslögner, framgångskulter och machoideal. Göran Dyrssen spelar Willy i en av den moderna dramatikens finaste pjäser.

Dennis Sandin regisserar ”En handelsresandes död”.
Dennis Sandin regisserar ”En handelsresandes död”. Foto: Malmö stadsteater

7 ”Det sjunde inseglet”, Uppsala stadsteater. Premiär 17/11.

Den som ännu inte fått nog av Ingmar Bergman under detta jubileumsår kan ta pendeln till Uppsala. Där samverkar de kreativa snillena Hugo Hansén (regi) och Benke Rydman (koreografi) i en storsatsning klädd i särk och aska. Riddaren Antonius Block är på väg hem till Sverige efter ett långt korståg men hamnar i ett ödesdigert parti schack med Döden. Dans och musik utlovas i detta existentiella flaggelanttåg, tjoflöjt.

”Det sjunde inseglet”
”Det sjunde inseglet” Foto: Uppsala stadsteater

8 ”Den stora branden”, Västmanlands teater. Premiär 20/10.

Hur länge kommer minnet av sommarens skogsbränder och uttrycken för den plötsliga klimatmedvetenheten att vara? Till oktober? Om så har Västmanlands teaters splitt nya ”Den stora branden”, där en förflugen gnista skapar en av vår tids största brandkatastrofer, en hel del gratis marknadsföring att tacka för. Skogsbränder kan vara ett tacksamt ämne på scen, för övrigt. Det vet alla som såg Anja Hillings ”Svarta djuret sorg” på Dramaten för några år sedan.

”Den stora branden”
”Den stora branden” Foto: Västmanlands teater

9 ”Firar jul på måfå”, Mammas nya kille. Premiär 12/12.

Den som inte har sett Mammas nya kille-gänget på scen förut bör redan nu boka biljett till deras stundande stora julshow. Den groteska begåvning de besitter att skapa hela världar av sina liksom planlöst babblande särlingar har en minst lika briljant fysisk, närmast slapstickartad sida. (Inte minst Mattias Fransson är något av en västerbottnisk förvaltare av Chaplinarvet.) Och inget julpyssel utan performanceartisten Katla!

"Mammas nya kille"
"Mammas nya kille" Foto: Anette Nantell

10 ”Den inbillade sjuke”, Maximteatern. Premiär 19/10.

Som regissör har Stefan Larsson sällan visat prov på någon påfallande skämtsamhet, cv:t utgörs snarare av iscensättningar av idel dystergökar, från Sartre och Norén till Bergman och Mishima. Intressant därför att se vad han gör av Molières slitstarka fars från 1673 om hypokondrikern som går upp i sina inbillade åkommor för att få uppmärksamhet. Stjärntätt så det sprakar: Mikael Persbrandt, Petra Mede, Ellen Jelinek. 

”Den inbillade sjuke”
”Den inbillade sjuke” Foto: Mattias Edwall
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.