Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 15:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/10-talet-de-storsta-nyhetshandelserna-2010-2011/

Kultur

10-talet: De största nyhetshändelserna 2010-2011

10-talet går mot sitt slut. Minns du ögonblicken och skeendena som präglade decenniet? Här listar DN:s Sverker Lenas några definierande händelser för varje år – och vi börjar förstås från början.

2010 – Naturkatastrofer, bröllop och Julian Assange

Port-au-Prince, 18 februari 2010. Foto: Dario Lopez-Mills/AP

Jordbävning i Haiti

En kraftig jordbävning med magnitud 7,8 på richterskalan drabbar Haiti. Omkring 100.000 människor befaras ha omkommit och en miljon blivit hemlösa. Många av de viktigaste byggnaderna i huvudstaden Port-au-Prince skadas allvarligt eller raseras, däribland presidentpalatset, parlamentet och katedralen.

 

Island, 17 april 2010. Foto: Brynjar Gauti/AP

Askmoln över Europa

Vulkanen Eyjafjallajökull på Island får ett utbrott i april och över 500 människor evakueras från sina hem. Rökutvecklingen sprider ett askmoln över Europa och flygtrafiken stoppas helt eller delvis i 26 europeiska länder. Den vulkaniska askan bedöms vara skadlig för flygplanens turbiner. I Sverige stängs luftrummet i sex dagar och 100.000 resenärer drabbas.

Räddningsbåtar jobbar med att släcka elden på plattformen, 21 april 2010. Foto: Gerald Herbert/AP

BP:s oljeläcka

BP:s oljeplattform Deepwater Horizon exploderar och sjunker i Mexikanska golfen. Stora mängder olja läcker ut på 1500 meters djup. Det tar fem månader att laga läckan och 800 miljoner liter olja sprids i havet. Olyckan är USA:s värsta oljekatastrof och har orsakat stor skada på havs- och djurlivsmiljöerna.

Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling gifter sig i Storkyrkan i Stockholm 19 juni 2010. Foto: Eva Tedesjö

Kungligt bröllop

Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling gifter sig i Storkyrkan i Stockholm. Händelsen direktsänds i svensk tv och bevakas av nära 2000 journalister. Bröllopet är det första kronprinsessbröllopet i Sverige och genom vigseln blir brudgummen prins av Sverige och utnämnd till riddare av Serafimerorden.

Assange deltar i ett seminarium på LO-borgen i Stockholm under sitt Sverigebesök, 14 augusti 2014. Foto: Bertil Ericson / TT

Julian Assange

Under ett Sverigebesök för att presentera Wikileaks senaste offentliggörande blir visselblåsarplattformens grundare Julian Assange anklagad för våldtäkt. Han anhålls i sin frånvaro och häktas senare i London. Av rädsla för att bli utlämnad till USA på grund av Wikileaks avslöjanden söker han asyl på Ecuadors ambassad, där han länge blir kvar.

Jimmie Åkesson och flickvännen Louise Erixson anländer till riksdagen iklädda folkdräkt inför riksmötets öppnande, 5 oktober 2010. Foto: Roger Turesson

Sverigedemokraterna i riksdagen

I valet kommer Sverigedemokraterna in i riksdagen, som för första gången får åtta partier. Regeringskoalitionen Alliansen blir det största blocket, men saknar egen majoritet. Sverigedemokraterna får en vågmästarroll.

Instagram. Foto: Nicklas Thegerström

Instagram lanseras

Appen Instagram lanseras och blir en ny favorit bland användare av sociala medier. Ett par år senare blir appen så populär att Facebook köper den för 1 miljard amerikanska dollar. I dag är Instagram en populär plattform för influerare.

2011 – Arabisk vår, terror på Utøya och bin Ladin är död

När nyheten sprids att Tunisiens regeringsparti upplösts samlas en stor folkmassa framför partiets högkvarter. En mur av soldater med automatgevär bildar en spärr framför demonstranterna. När regeringspartiets skylt rivs ner vet jublet inga gränser. Tunis, 20 januari 2011. Foto: Paul Hansen

Arabiska våren

Det började redan i december föregående år då den arbetslöse akademikern Mohammed Bouzazi tände eld på sig själv i protest mot sina levnadsvillkor efter att polisen beslagtagit hans grönsaksvagn. Men vintern 2011 sprider sig revolten i land efter land i Nordafrika och på Arabiska halvön, med krav på regeringsavgångar och demokratiska reformer.

Minami Soma i Fukushima 12, mars 2011. Foto: Kyodo News/AP

Tsunami och Fukushima i Japan

En jordbävning med magnitud 9,0 äger rum utanför Japan och ger upphov till en tsunami mot den japanska östkusten som dödar 20.000 människor. Kärnkraftverket i Fukushima slås ut, med flera explosioner och partiella härdsmältor. 300 ton radioaktivt vatten läcker ut i havet varje dag i den värsta kärnkraftsolyckan sedan Tjernobyl 1986.

Regeringskritiska demonstranter gör segertecken. Homs i Syrien, 21 december 2011. Foto: AP

Inbördeskrig i Syrien

I Syrien eskalerar den arabiska vårens protester till inbördeskrig. Skolpojkar som skrivit ett protestbudskap på en vägg grips och torteras. En känd tecknare misshandlas av president Bashar al-Assads säkerhetsstyrkor och regimen anklagas för att använda oljefatsbomber mot civilbefolkningen. Oppositionsgrupper gör väpnat motstånd.

Forskare varnar för massutrotning av djurarter. Foto: Fredrik Funck

Sjätte massutrotningen

Forskare varnar för att människan är på väg att skapa en sjätte massdöd på jorden, vilket innebär att mer än 75 procent av alla existerande arter utrotas. Miljögifter, sjukdomar, illegal jakt, utfiskning, förstörda livsmiljöer, främmande arter och klimatförändringar slår ut djur som grodor, fåglar och tigrar runt om i världen. Djurarter försvinner lika snabbt som under tidigare massutdöenden.

Usama bin Ladin. Foto: Rahimullah Yousafzai/AP

Usama bin Ladin dödas

Tio år efter attentatet mot World Trade Center 2001 hinner tiden slutligen ikapp den svårfunne ledaren för terrornätverket al-Qaida. I ett direktsänt tv-tal meddelar USA:s president Barack Obama att Usama bin Ladin har dödats i ett hus beläget norr om Pakistans huvudstad Islamabad. Operationen utfördes av ett amerikanskt Navy Seal-specialförband.

Attentaten på Utøya beskrivs som de värsta angreppen mot Norge sedan andra världskriget. Foto: Tore Meek/TT

Terrorattentatet på Utøya

Den högerextrema ensamterroristen Anders Behring Breivik utlöser en bilbomb i centrala Oslo och attackerar senare deltagare på det norska Arbeiderpartiets ungdomsförbunds sommarläger. Han anländer till ön Utøya utklädd till polisman och skjuter ihjäl 69 personer. Attentaten beskrivs som de värsta angreppen mot Norge sedan andra världskriget.

Här hittar du händelserna för 2012–2013 

Bild 1 av 13 Port-au-Prince, 18 februari 2010.
Foto: Dario Lopez-Mills/AP
Bild 2 av 13 Island, 17 april 2010.
Foto: Brynjar Gauti/AP
Bild 3 av 13 Räddningsbåtar jobbar med att släcka elden på plattformen, 21 april 2010.
Foto: Gerald Herbert/AP
Bild 4 av 13 Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling gifter sig i Storkyrkan i Stockholm 19 juni 2010.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 5 av 13 Assange deltar i ett seminarium på LO-borgen i Stockholm under sitt Sverigebesök, 14 augusti 2014.
Foto: Bertil Ericson / TT
Bild 6 av 13 Jimmie Åkesson och flickvännen Louise Erixson anländer till riksdagen iklädda folkdräkt inför riksmötets öppnande, 5 oktober 2010.
Foto: Roger Turesson
Bild 7 av 13 Instagram.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 8 av 13 När nyheten sprids att Tunisiens regeringsparti upplösts samlas en stor folkmassa framför partiets högkvarter. En mur av soldater med automatgevär bildar en spärr framför demonstranterna. När regeringspartiets skylt rivs ner vet jublet inga gränser. Tunis, 20 januari 2011.
Foto: Paul Hansen
Bild 9 av 13 Minami Soma i Fukushima 12, mars 2011.
Foto: Kyodo News/AP
Bild 10 av 13 Regeringskritiska demonstranter gör segertecken. Homs i Syrien, 21 december 2011.
Foto: AP
Bild 11 av 13 Forskare varnar för massutrotning av djurarter.
Foto: Fredrik Funck
Bild 12 av 13 Usama bin Ladin.
Foto: Rahimullah Yousafzai/AP
Bild 13 av 13 Attentaten på Utøya beskrivs som de värsta angreppen mot Norge sedan andra världskriget.
Foto: Tore Meek/TT