Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

115 miljoner kronor till den fria konsten

Alice Bah Kuhnke
Alice Bah Kuhnke Foto: Anders Wiklund/TT

Små kulturaktörer blir vinnare i regeringens kulturpolitiska valårbudget. ”En historiskt stor investering” kallar kulturminister Alice Bah Kuhnke förstärkningen på 115 miljoner kronor årligen.

Totalt satsas ytterligare 115 miljoner kronor per år för att skapa bättre förutsättningar för den fria konsten i hela landet. Det är permanenta pengar som börjar delas ut från och med 1 januari 2018.

–  Det är en historiskt stor investering i den fria konsten. Vi investerar dels i enskilda konstnärer, men också i utövare, arrangörer och fria grupper. Konstnärerna och de fria grupperna är de som bryter ny konstnärlig och intellektuell mark och därför är den här investeringen nödvändig, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) som under tisdagseftermiddagen höll en presskonferens i konstnärsateljéerna i Vinterviken.

Platsen var vald med tanke på att bild- och formkonstnärer står i centrum för satsningen. Huvuddelen av de 60 miljoner kronor som går till konstnärer är tänkt att hamna hos just bild- och formkonstnärer, men också författare, scenkonstnärer och kulturtidskrifter ska gynnas. En del av dessa medel kan även gå till nyskapande projekt inom ramen för Kulturbryggans verksamhet.

Varför prioriteras de små aktörerna i stället för de stora institutionerna?

– Därför att de har varit eftersatta och stått i skuggan under en lång, lång tid. Men har det drabbat de enskilda konstnärerna och de fria grupperna och arrangörerna som har fått kämpa för sin överlevnad, säger Alice Bah Kuhnke.

Bland närvarande intresseorganisationer syntes glada miner, inte minst från Klys (Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd).

– Vi är otroligt glada på att man satsar på vårt framtida kulturarv. Många kulturskapargrupper har det väldigt svårt, men bildkonstnärerna ligger längst ner när det gäller inkomster med en genomsnittslön på 13 000 kronor i månaden efter en fem sex år lång utbildning. Så i dag kan vi först och främst bara säga ”hurra!”, säger Klys ordförande Marika Lagercrantz.

Statens kulturråds anslag till fria grupper och arrangörer inom scenkonstområdet tillförs 25 miljoner kronor. Svensk Live, riksorganisation för popmusikarrangörer, välkomnar satsningen, men saknar ett regleringsbrev från regeringen om hur Kulturrådet ska fördela pengarna.

– I Kulturrådet verksamhetsbidrag till musikarrangörer går endast 8 procent till populärmusikarrangörer. Om popmusikarrangörer fick 10 miljoner kronor hade vi kunnat skapa 1 000 nya konserter runt om i landet på ett år, säger Pelle Andersson från Svensk Live.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke lyfte också fram ett annat, mer politiskt skäl till satsningen på enskilda konstnärer:

– I tider som dessa när det blåser kalla och hårda vindar både här hemma men också runt om i Europa och världen har det för mig varit viktigt att regeringen investerar i fri konst. Enskilda konstnärers möjlighet att leva och verka är det helt avgörande för framtiden, säger hon.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.