Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 21:01 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/14-konstverk-som-ska-representera-sverige/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

14 konstverk som ska representera Sverige

Om man ska sammanfatta den europeiska konsthistorien – vilka verk väljer man då ut från Sveriges samlingar? Den omöjliga uppgiften fick Riksantikvarieämbetet, och kan nu presentera de 14 verk man anser ha påverkat historien mest.

”Europeana 280” är ett samarbete mellan 29 länder i Europa som gemensamt har gett sig på att försöka definiera den europeiska konsthistorien. Varje land har ombetts att välja ut minst tio verk som finns representerade i landets konstsamlingar.

I Sverige har 14 verk valts ut med tyngdpunkt på svenskt måleri – från den medeltida kyrkomålaren Albertus Pictor till Carl Larsson, August Strindberg och Nils Dardels ”Den döende Dandyn” från 1918. Bland de 14 konstnärerna finns tre kvinnor representerade – Hanna Pauli, Sophie Amalia Ribbing och den franska 1700-talsmålaren Anne Vallayer-Coster.

För urvalet står Riksantikvarieämbetet tillsammans med ett antal svenska kulturinstitutioner med samlingar inom bildkonst. Ett 30-tal konstverk hade nominerats i förväg och dessa kompletterades med de tio mest sökta svenska verken på Wikipedia. Därefter gjordes ett slutligt utval.

Resultatet av alla länders bidrag bildar en digital bildbank med över 300 målningar som man anser sammanfatta det europeiska bild- och formspråksarvet.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.