Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

27 böcker med sommarkänsla

För många är sommaren den tid på året då man verkligen hinner läsa. På stranden eller hemma i stugan under regniga dagar. Men vad ska man välja? Varsågod: 27 tips från DN:s skribenter om allt från gamla klassiker till nya böcker med riktig sommarkänsla.

Björn Wiman: Tung pjäs som räcker hela semestern

Foto:

Foto: DN”Kissinger. A biography”

Walter Isaacson

Simon Schuster

För mig är sommaren de bastanta biografiernas tid. Och mästerbiografen Walter Isaacsons 900-sidiga pjäs om Henry Kissinger och hans tid räcker till en lång semester. Här är den osannolika berättelsen om den judiska flyktingpojken från Nazityskland som blev Amerikas mest beundrade person – och en av världens mest kontroversiella statsmän som utrikesminister under Richard Nixon. Fantastiska stories och hård realpolitik – men kanske framför allt skrämmande insikter om vad det kan betyda för världen att ha en skrupelfri skurk som USA:s president.

 

Foto: ”Jerusalem”

Selma Lagerlöf

Bonnier pocket/Valfri ljudbokstjänst

Minst en klassiker bör man också hinna med varje sommar, förslagsvis denna svindlande vackra roman om den utvandrande sekten från Nås i Dalarna och den religiösa radikaliseringens tidlösa drivkrafter. ”Läs” den gärna med slutna ögon i Irene Lindhs fina inläsning som ljudbok.

 

Foto: ”Spring dig fri”

Kenneth Gysing

Brombergs

Springa kan man göra både på stranden, i skogen och i staden. Och ingen bejakar löpningens lustkänslor som Kenneth Gysing, som i denna pocket gör kutandet till vardagsreligion: ”En ständig återskapare av lyckokänslan. Känslan av att vara genomsyrad av världsalltet.”

 

Åsa Beckman: Kristins intensiva sommar

Foto:

Foto: DN”Kristin Lavransdotter”

Sigrid Undset

Övers. Gun-Britt Sundström. Norstedts

Sigrid Undsets historiska romansvit följer bonddottern Kristin Lavransdotters liv, genom uppväxtåren, passioner, plikter, arbete och moderskap. Hon skapar ett storverk av sammanflätade relationer. Årstiderna växlar. Ändå är det somrarna i Gudbrandsdalen man minns mest. Det nästan krispiga solljuset, de intensiva färgerna, den frodiga växtligheten. En roman att läsa jämnt men extra underbar att uppslukas av under sommarhalvåret.

I september kan man läsa den i nyöversättning av Gun-Britt Sundström.

 

Foto: ”Den hemlighetsfulla trädgården”

Frances Hodgson Burnett

Övers. Christina Westman. B Wahlströms

En föräldralös flicka lyckas få en trädgård som förfallit av sorg att börja leva. Engelsk barnboksklassiker som bättre än de flesta trädgårdsböcker lyckas beskriva odlandets magi och man vill genast greppa planteringsspaden.

 

Foto: ”Samlade dikter I-V”

Gunnar Björling

Eriksson

Få poeter har ett lika sinnligt språk som Gunnar Björling. Genom att stryka trötta och onödiga mellanord lyckas han vrida upp ljuset, ljuden, skärpan i scenerna som ofta hämtas från Helsingfors. Efter bara några rader är vinterns slagg bortsköljd och man ser klart igen.

 

Malin Ullgren: Världen går under och återuppstår

Foto:

Foto: DN”Mot fyren”,

Virginia Woolf

Övers. Ingalisa Munck och Sonja Bergvall. Forum

Å den skotska sommaren… Så diskret, ljum, implosiv… Virginia Woolfs berättartekniska klassiker från 1927 rör sig från sommar till sommar. Trots att det mest dramatiska inträffar under tiden som löper däremellan – hela tio år – är andra årstider utrangerade.

Familjen Ramsay med vänner samlas i sommarhuset på Isle of Skye. Woolf knäpper av på en gång undflyende och brännande ögonblicksbilder av det lilla och det stora. Mellan somrarna hinner världen gå under och återuppstå.

Jag älskar den här romanen och alla dess oförmögna människor.

 

Foto: ”Grindstolpe. Berättelser”

Tage Aurell

Albert Bonniers förlag

Å den svenska sommaren… Så ensam, passionerad, -kompensatorisk… Författaren och journalisten Tage Aurell låter landsorten berätta om sommaren, om dess förbud och lockelser. En lysande berättartekniker med stort hjärta.

 

Foto: ”Mannen i korridoren” (i en -volym med ”Dödssjukdomen”)

Marguerite Duras

Övers. Marie Werup. Albert Bonniers förlag

Å den främmande sommaren... Så kritvita, brännande, farliga solar... Att läsa om novellen som gjorde mig till Durasläsare i sena tonåren är att bländas av hennes teknik och suggestiva kraft. Men också att oroas över våldets tjuskraft.

 

 

Jan Eklund: En författare i litterär kanonform

Foto:

Foto: DN”Tennisspelarna”

Norstedts/Modernista

Ingen sommar utan ljudet av studsande tennisbollar, rena träffar och glada skratt nerifrån banan. Men det var snarare så man minns dem. Ingen tillfällighet att Lars Gustafsson gav ut sin lyckliga lilla klassiker ”Tennisspelarna” vid samma tid som Björn Borg erövrade Wimbledon och alla -spelade (1977). Om de åren kan man läsa i Mats Holms och Ulf Roosvalds ”När vi var bäst” (finns i pocket). Även herr Gustafsson själv var i litterär kanonform. Många i Texas spelade mycket bättre men ingen kunde tänka och skriva som han.

 

Foto: ”1001 golfhål du måste spela innan du dör”

Red. Jeff Barr

Wahlström & Widstrand

Det lär inte bli någon resa till Skottland i sommar. Jag får ta fram denna gröna bibel och drömma om hålen jag aldrig har spelat. Många förföriska bilder som väcker reslust. Jag längtar alltid tillbaka till skotska North Berwicks andra hål precis intill havet.

 

Foto: ”Atlas över avlägsna öar”

Judith Schalansky

Övers. Carl Henrik Fredriksson. Pequod Press

Hon föddes på fel sida om Berlinmuren och drömde som instängt barn om jordens alla avlägsna öar. Men hur skulle hon ta sig dit? Schalansky ritar sin egen karta, upptäcker haven och de mytomspunna öarna, en befriande fantasi om resan ut. ”Tennisspelarna”

 

 

Maria Schottenius: Fru Marianne väljer rätt

Foto:

Foto: DN”Fru Marianne”

Victoria Benedictsson

Lind & Co/Bonniers

Fel eller rätt, men jag har alltid föredragit de stillsamma, godhjärtade bönderna jämfört med de farliga romantiska hjältarna, även i romaner. Jag var ledsen för att Sigrid Undsets -”Kristin Lavransdotter” envisades med sin destruktiva kärlek till - opålitlige Erlend, när hon hade kunna få det så mycket bättre med Simon Darre. Och stackars Felicia som trasslade med egotrippade Erling i Sandemoses ”Varulven” i stället för att hålla sig till sina Jan Venhaug på gården. Därför är det så skönt att läsa om hur Fru Marianne, trots alla lockelser, väljer sin trofaste bonde.

 

Foto: ”Fjärilsdalen – ett requiem”

Inger Christensen

Övers. Sven-Christer Swahn. Albert Bonniers förlag

Bland alla midsommarkransar kan väl en sonettkrans vara på sin plats. En hyllningsdikt med sju sonetter i ett flätmönster. Och ingen är vackrare än Christensens: ”…jag leker sandgräsfjäril, törs jag hoppas/att jag är blicken av en evig sommar?”

 

Foto: ”Schücks sommarmat”

Catrine Schück

Bonnier Alba

Lite fläckig har den blivit med åren, men ack så kär. Catrine Schück krånglar inte till smakerna. (Motsatsen till kockarna som vill matcha ostron med brysselkål och den stilen). Hon fattar också att det ibland måste gå snabbt, inte ska vara för dyrt och att det inte alltid är pet-noga när det är sommar.

 

Jonas Thente: Den korta sommarens stora poet

Foto:

Foto: DN”Dikter”

Gunnar Ekelöf

Albert Bonniers förlag

Det är sant att en av Gunnar Ekelöfs bästa diktsamlingar -heter ”Om hösten”, men han är främst en den korta svenska sommarens poet, nere med -knotten, stiltjen, kräftfisket, -näckrosorna, molnparasollen, -källvattnet, fjärilarna, den stillsamma pipan på verandan och vinden och havet. Eller som i dikten ”Sommarnatten” ur samlingen ”Sorgen och stjärnan”: ”En doft av skumma stigar, lövskog. sanka ängar/är tyst musik/för varje vind som sakta, tvekande för bort/en blommas dröm ...”

 

Foto: ”Farlig midsommar”

Tove Jansson

Schildts & Söderströms

Var och en som tror att Tove Janssons böcker om mumindalen bara hör barndomen till, har fel. Bara Tove kunde komma på att låta en nästan övergiven teater flyta kring i efterdyningarna av en översvämning. En oförglömlig sommarthriller.

 

Foto: ”Getingfabriken”

Iain Banks

Övers. Roland Adlerberth. Modernista

Banks debutroman från 1984 är något av det ruggigaste man kan läsa, men samtidigt en sommarskildring. Norra Skottland. Ett barn bor vid kusten och härskar över sin värld medan hans vanvettiga bror sakta är på väg hem efter att ha rymt från mentalsjukhuset.

 

Lotta Olsson: Suggestiv spökhistoria från skäret

Foto:

Foto: DN”Skuggsommar”

Mia Öström

Gilla böcker

En drömsk, suggestiv -sommarskildring, där Rakel blir -placerad hos sin välbärgade moster och morbror över -sommaren. De har ett stort hus på en ö i Stockholms skärgård, och Rakel ska vara tacksam att hon får vara där när mamma ligger sjuk hemma i lägenheten. Men kusinen Ellika är otrevlig och Rakel blir allt mer vän med tvillingparet som bara dyker upp vid hopptornet på badflotten. En begåvad roman i -lager på lager, som är både klasskildring, -spökhistoria och ungdomsbok, men framför allt sommarlov.

 

Foto: ”Stan är full av djur”

Stefan Casta

Opal

Nyutkommen praktisk guide till de djur som lever i stadsvardagen. Stefan Casta berättar roligt och med många häpnadsväckande fakta om vanliga och ovanliga djur. Man behöver inte åka till djurparker för att se dem, man behöver bara vara tyst och uppmärksam.

 

Foto: ”Den yttersta stranden”

Ursula LeGuin

Övers. Sven Christer Swahn.

Rabén & Sjögren

I en värld där ingen vill dö lyckas ingen leva, och trollkarlen och den unge kungen försöker rädda människorna från deras rädsla. Tredje delen i fantasyserien om Övärlden, men extra värd att läsa på sommaren. Det är inte vila man behöver, det är liv.

 

Johan Hilton: Heta dagar vid Medelhavets sinliga vatten

Foto:

Foto: DN”Call me by your name”

André Aciman

Picador

Fler borde hitta fram till denna introspektiva, nästan spröda, debutroman från 2007 om den framväxande passionen mellan två män under några veckor på den sommarheta italienska rivieran. Aciman är ledande expert på Marcel Prousts författarskap. Det vore synd att säga att det inte märks i ”Call me by your name”. Likt Proust grottar Aciman ned sig i en sinnlig undersökning av drift och minne som frammanar samma känsla av trånad som hos romanfigurerna. En vemodig, sensuell och fullkomligt omistlig roman, för hetero- såväl som homosexuella läsare.

 

Foto: ”Hell and good company”

Richard Rhodes

Simon & Schuster

I juli är det exakt 80 år sedan spanska inbördeskriget bröt ut – och förändrade världen. Rhodes kartlägger, i sitt lika imponerande som medryckande reportage, hur kriget gav upphov till en rad ideologiska, konstnärliga och teknologiska genombrott som än i dag präglar vårt tänkande.

 

Foto: ”Preacher vol. 1-9”

Garth Ennis och Steve -Dillon

Vertigo

Ennis och Dillons storverk till serieroman fick nyligen amerikansk tv-premiär. Den når inte upp till knävecken på förlagan, en ond, mörk, våldsam och provokativ pikaresk om Gud, sex och människan. Oslagbar som sällskap i hängmattan, rentav oslagbar som sällskap närsomhelst på året.

 

Kristina Lindquist: Den perfekta sommarboken

Foto:

Foto: DN”Till sista andetaget”

Weyler förlag

Sommaren är torr, het och intetsägande när det börjar brinna i en kornåker i det lilla skånska samhället. ”Slånbuskarna knastrade, kalkonskjulen glödde och tjöt. Någonting förändrades, en känsla av trygghet gick förlorad, någonting annat skulle komma i stället.” Och en skuggande oro präglar onekligen Anne Swärds hypnotiska berättelse om Lo och Lukas, om rastlös jakt och om att akta sig för kärleken. ”Till sista andetaget” är – faktiskt – den perfekta sommarromanen.

 

Foto: ”Agonistik”

Chantal Mouffe

Övers. Henrik Gundenäs. Atlas

Det är en satans årstid att se fram emot, med ett söndrigt Europa och ett USA som riskerar att förvandlas till en nyfascistisk cirkus. I detta svettiga tillstånd håller man huvudet kallt med Chantal Mouffes teser om den politiska konfliktens nödvändighet.

 

Foto: ”Gång på gång är skogarna rosa”

Emily Dickinson

Övers. Ann Jäderlund

Albert Bonniers förlag

Det är något med sommaren. Ett slags förhöjd livskänsla och upplevelsen av att det är nu det sker – eller går förlorat. Emily Dickinsons lyrik, och dess närhet till naturens mysterier, erbjuder ett språk för den där sträckan i tiden, då allt står och väger.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.