Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

3 frågor om språket – lånord, ett par och Gotlandsfärjan

Gotlandsfärjan.
Gotlandsfärjan. Foto: TT
Vill du också ha svar på en språkfråga?

Ring: Språkrådet 08-4424210, vardagar 9–12.
Eller mejla: sprakfragor@sprakochfolkminnen.se

Lånord inte bara från engelskan

I dag får vi många nya lånord och försvenskade ord från engelskan, men får vi även lika många ord från andra stora språk som till exempel kinesiskan och spanskan?

Jennie

Svar: Vi får in en del lånord även från andra språk – men inte tillnärmelsevis så många som vi får in från engelskan. Från japanskan kommer till exempel en del ord som har att göra med ungdomskultur av olika slag, som manga och cosplay. Cosplay har dock lånats in via engelskan och i en engelskanpassad form, efter japanskans kosupure, som i sin tur är bildat av de engelska orden costume play.

Från en hel del språk får vi in matrelaterade ord. Många matord har vi fått in från italienskan, som antipasti och prosciutto, och från spanskan, som tapas och burrito.

Från andra stora invandrarspråk, till exempel arabiska och turkiska, kommer en hel del ord som först tas upp som ungdomsslang och sedan kan få större spridning, som guss från turkiskan och jalla från arabiskan.

Från kinesiskan har vi till exempel fått in en del ord som hör ihop med kinesisk kampsportskultur, som wushu och qigong.

Lisa Rudebeck

 

Ett par kan vara fler än två

För mig är ett par ett matematiskt begrepp, och par betyder just precis två stycken av något. Men kan det även betyda fler än två?

Eva

Svar: Med ett par menar man ibland exakt två, men det kan också ange ett ungefärligt antal, och innebär då fler än två. Det ska vara ett antal som uppfattas som lågt i sammanhanget. Om det är noga med antalet är det därför bättre att ange exakt hur många man egentligen menar.

Ola Karlsson

 

Gotland är tydligt kopplat till sin färja

Ska Gotlandsfärjan och Finlandsfärjan skrivas med stor begynnelsebokstav?

Sofia

Svar: Ja, det finns en tydlig koppling till egennamnen Gotland och Finland. Då ska det vara stor bokstav.

Liten bokstav används när förledet har förlorat sin karaktär av egennamn, som i fallen falukorv och brysselkål.

Ola Karlsson

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.