Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

3 frågor om språket – Mecka, skrupulös och dynor

Mecka en plats där det blomstrar
Hur skrivs staden Mekka överfört i exemplet ”Östafrikas sjöar är ett X för evolutionsforskare”?
Kerstin

Svar: Uttrycket går ju tillbaka på staden Mekka, men fungerar mer som beskrivande benämning än som namn. I Svensk ordbok finns uppslagsordet mecka med definitionen ’en plats där något i särskilt hög grad utvecklas och blomstrar’, och den formen kan jag rekommendera dig att använda.
Ingrid Olsson

Säkrast att förklara skrupulös
Ett ord som missuppfattas så ofta att man kan sätta dess användbarhet i fråga är skrupulös. Det tolkas då som att någon är utan skrupler, när det egentligen har motsatt innebörd. Skrupelfri är ju det rätta ordet för en person utan några skrupler. Hur ska man förfara med ett ord som så ofta missuppfattas?
Åke

Svar: I sådana här fall får man göra en bedömning av mottagarna och sammanhanget: kan ordet missförstås? I så fall är det nog bättre att använda minutiös, ytterst noggrann eller något liknande. En variant, om man vill vara pedagogisk och verka för ordets bevarande, är ju att ge läsaren en ledtråd med en tautologisk synonym – det vill säga att något som betyder samma sak placeras intill ordet. Man skulle till exempel kunna säga en ytterst noggrann och skrupulös genomgång, eller på annat sätt förklara ordet.
Maria Bylin

Lätt förväxla dynor och dyner
Flera gånger i somras läste jag om sanddynor längs med våra kuster. Alltså inte sanddyner. Det kan väl ändå inte vara korrekt?
Roger

Svar: Sanddyner är fortfarande den enda form som anges i till exempel Svenska Akademiens ordlista, men sanddynor verkar ha ökat i användning. Utvecklingen hänger antagligen samman med att man blandar ihop böjningen av ordet dyna, som böjs dynor i plural, med böjningen av ordet dyn, som är den singularform som finns i sanddyner.
Lena Lind Palicki

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.