Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-03 00:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/3-x-barnbocker-till-trost-i-orostider/

Kultur

3 x barnböcker till tröst i orostider

”En stjärna vid namn Ajax”. (Bilden är beskuren.)
”En stjärna vid namn Ajax”. (Bilden är beskuren.) Illustration: Stina Wirsén

Pia Huss läser Ulf Starks ”En stjärna vid namn Ajax”, Rose Lagercrantz ”Sist jag var som lyckligast” och Michelle Magorians ”Godnatt Mister Tom”.

Illustration: Stina Wirsén

Ulf Stark och Stina Wirsén: ”En stjärna vid namn Ajax”

Bonnier Carlsen, från 3 år

Först kom hunden Ajax. Så pojken Johan, sedan är de två i världen. Eller nästan, där finns en häst och kloka föräldrar också. Ajax och Johan snusar varandra trygga om natten, jagar fjärilar och delar varmkorv. Men Ajax är gammal och far till hundhimlen. Var kväll spanar Johan efter Ajax stjärna. En kväll sitter han upp på hästen och galopperar genom världsrymden. En barnets sorgebearbetning. En pojke, ett hundminne och så livet som snart skuttar vidare i lek med en ny liten rufsig valp. En storslagen trösteberättelse för smååringar och deras vuxna.

Illustration: Bonnier Carlsen

Rose Lagercrantz: ”Sist jag var som lyckligast”

Illustrationer Eva Eriksson, Bonnier Carlsen, från 6 år

”På morgonen när hon gick till skolan var allt som vanligt. Men nu håller hela livet på att bli annorlunda…”

Skildringen av Dunnes overklighetskänsla, efter beskedet att pappa råkat ut för en olycka, kan lika gärna vara beskrivningen av vad vi alla nu upplever. Men mitt i oron hittar Dunne glädje. Den finns i mormors och morfars omtanke och i vänskapen med Ella Frida. Dunne gråter men samtidigt väcks ett litet kvillrande hopp. Och så återkommer det där skrattet som föds längst in i hjärtat. Rose Lagercrantz språk låter denna, liksom hela raden böcker om Dunne, dansa fram genom många starka känslor. Igenkänning och tröst.

Illustration: Rabén & Sjögren

Michelle Magorian: ”Godnatt Mister Tom”

Översättning Meta Ottosson, Rabén & Sjögren, från 12 år

”Hur jävla bra kan en bok bli?”, en frank fråga från den vilsne kille jag en gång tipsade om ”Godnatt Mister Tom” (1981). Kanske kan en bok inte bli så mycket bättre än Magorians starka berättelse om misshandlade och övergivne Will som under andra världskriget evakueras till engelska landsbygden och får en fristad hos gamle buttre gubben Tom. Hur Wills rädsla och utanförskap transformeras till tillit och tröst. Hur också den största sorg kan mildras något av att få bygga bo inuti en mjuk ylletröja ärvd efter bäste vännen Zach.

Läs fler av DN:s barnboksrecensioner