Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-29 12:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/3-x-spokhistorier-for-barn/

Böcker

3 x spökhistorier för barn

”Skuggan” känns skrämmande (bilden är beskuren).
”Skuggan” känns skrämmande (bilden är beskuren). Illustration: Bonnier Carlsen

Läs om en skugga som får eget liv, en underlig roddare med makt att skicka andra genom tiden och en legendariskt spökbefolkad prästgård.

Illustration: Bonnier Carlsen

Petrus Dahlin och Johanna Kristiansson: ”Skuggan”

Bonnier Carlsen, från 6 år

Skräck har varit stort i svensk barnlitteratur sedan Ingelin Angerborns spökhistoria ”Rum 213” 2011, och Petrus Dahlin är en av de skickligaste på spökhistorier. Han har skrivit en rad böcker för något äldre barn, men har de senaste åren gjort flera ruggiga berättelser för nybörjarläsare. Här leker han med skräcken för en skugga som kan få eget liv, och Johanna Kristianssons i grunden ganska snälla bilder lyckas faktiskt göra det ännu mer skrämmande. Tänk att ett brett leende kan se så hotfullt ut.

 

Illustration: Opal

Lena Arro: ”De dödas resa”

Opal, från 9 år

Man ska ju akta sig för roddbåtar, det vet alla som har den minsta bildning. En roddare i Göteborgs hamn lyckas få ner en tonårsgrabb i båten, och vips skickas den hjälplösa tonåringen hit och dit i historiska skräckmiljöer. Han ska bland annat hämta ett spökljus på gotländska Martebo myr och ett mynt i Sandby borg på Öland, där det en gång skedde en blodig massaker. Det blir farligare och farligare, han blir jagad men lyckas komma tillbaka med det gamlingen bett om. Men vad ska han ha de där konstiga sakerna till? Klassisk spökkänsla.

 

Illustration: Rabén & Sjögren

Tobias Söderlund: ”Prästgårdens hemlighet”

Rabén & Sjögren, från 9 år

De tre barnen åker faktiskt till den legendariska prästgården i Borgvattnet, den som finns på riktigt och länge har omsusats av spökrykten. Vanessa ska göra ett inslag till sin Youtubekanal, och vännerna Martin och Abbe följer med. Det går inte alls som de tror: de stöter faktiskt på ett riktigt spöke. Eller är det riktigt? En berättelse som hinner bli riktigt, riktigt otäck ett par gånger (finns det något läskigare än när en människa man känner plötsligt talar med annan röst?). Den kom redan i höstas, och är första delen i en planerad serie.

Läs fler av Lotta Olssons texter och fler av DN:s barnboksrecensioner