Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-25 06:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/30000-upp-tummar-for-svensk-poesi-ar-inte-fel/

Kultur

”30.000 upp-tummar för svensk poesi är inte fel”

Dagens diktrader den 18 maj. Magnus Hedlunds ”Gud som” ur ”TiX” (Rönnells antikvariat, 2011). Foto: DN

DN:s Facebookgrupp ”Snacka om böcker” är på väg att passera 9.000 medlemmar. Ett av de stående inslagen är Dagens diktrader, som DN Kulturs Harald Bergius väljer ut varje morgon.

DN Text

Sedan i september i år får de som följer DN:s Facebookgruppen Snacka om böcker varje morgon några diktrader i sitt flöde. Och varje dag möts de där dikterna av en fors av upp-tummar, över 30.000 hittills, och glada kommentarer. Harald Bergius, som är editionschef på DN Kultur, väljer ut raderna. 

– Ganska snart, säger han, tog mitt citatminne och min egen lyrikhylla slut, så nu tillbringar jag några timmar varje helg på något av Stockholms bibliotek och läser och letar och lånar hem en hög. Så, verkligen: leve och bevare biblioteken!

Dagens diktrader den 7 juni.

Det är bara författare som skriver på svenska som får vara med i dagens diktrader. Och urvalet påverkas också av formen – en del dikter får helt enkelt inte plats.

– Eftersom jag publicerar på morgnarna påverkar det också urvalet. Jag utgår från vad jag själv klarar då – när man undersoven och utkörd släpar sig mot en ny arbetsdag. Kort sagt: det är nog mer hopp och ljus och humor i mitt urval än i genomsnittet av svensk poesi. 

Har du upptäckt något särskilt under läsningen?

– Att jag är en annan läsare nu än när jag var yngre. Till exempel är Pär Lagerkvist inte alls så trist som mitt överspända ungdomsläsarjag tyckte, medan Östen Sjöstrand... fortfarande lika tråkig.
– Men framför allt ser jag hur många finfina diktare jag heeelt hade missat: Anna Rydstedt, Pär Hansson, Hanna Rajs Lundström och många, många fler. En skatt väntar på alla som orkar öppna poesidörren – och jag hoppas att Dagens diktrader får någon eller några att vilja göra det. Det är rätt underbart där innanför.