Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

4 frågor om språket

Fokus på fokusera.
Fokus på fokusera. Foto: Lucie Lang / Alamy

Du behöver inte fokusera på något

Är det korrekt att ­använda verbet fokusera utan att det följs av ?

Karin

Det kan heta både fokusera något och fokusera på något. Konstruktionerna är ungefär lika vanliga. Ibland används de synonymt, ibland på olika sätt. Fokusera något används framför allt i etablerade uttryck som fokusera skärpan. Det har ofta innebörden av ’att inskärpa, belysa något’ medan fokusera på något ofta innebär ’att välja ut och inrikta sig på något’.

Susanna Karlsson

Tillåtet att bli bort­prioriterad

Jag har träffat på uttrycket prioritera bort ett antal gånger. Det känns som en felkonstruktion eftersom en prioritering är precis just detta och bara detta.

Tommy Malmsten

Ordet prioritera har två betydelser: ’ge företräde åt’ och ’rangordna’. I den senare ­betydelsen kan man lägga till ord som upp, ned, låg, hög, som i prioritera ned, nedprioritera, lågprioriterad. Det går också utmärkt att lägga till bort, bortprioriterad om något som rangordnats så lågt att det får utgå.

Eva Olovsson

Lyckans ost kan vara en fähund

Varför säger man att någon är en lyckans ost?

Titti Persson

Den som är en lyckans ost har haft tur med något, ofta med bibetydelsen att turen eller lyckan inte har varit helt välförtjänt. Uttrycket lyckans ost eller lycklig ost, lyckost, kommer antagligen från att man i vissa dialekter har använt ordet ost i betydelser som ’dum person’, ’fähund’. Det finns också exempel på hur man har varierat sig och använt uttrycket i motsatt betydelse: olycklig ost.

Anna Antonsson

Gör snedstreck utan mellanrum

Ska vi skriva detta med eller utan ett mellanslag före snedstrecket: 73 lpm /m2 eller 73 lpm/m2?

Roger Nyström

Skriv utan mellanslag. Snedstreck ska aldrig omges av mellanrum, utom då det anger ­radbyte i vers.

Ingrid Olsson

Veckans språkfrågor publiceras

Veckans språkfrågor publiceras i samarbete med Språktidningen och Språkrådet.

Vill du också ha svar på en språkfråga?Ring:

Vill du också ha svar på en språkfråga?

Ring: Språkrådet 08-442 42 10, vardagar 9–12.

Eller mejla: sprakfragor@sprakradet.se

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.