Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

456 skådespelare i upprop mot sexövergrepp

Eva Röse, Lena Endre och Sofia Helin.
Eva Röse, Lena Endre och Sofia Helin. Foto: TT

456 svenska skådespelare protesterar mot kränkningar i film- och teaterbranschen. I ett upprop publicerat i Svenska Dagbladet vittnar flera av Sveriges största stjärnor om trakasserier, våldtäkt och grova övergrepp.

Sofia Helin, Lena Endre och Eva Röse är bara några av alla de skådespelare som i en stor publicering i SvD anklagar film- och teaterbranschen för att odla en tystnadskultur kring övergrepp i film- och teaterbranschen. De menar att manliga stjärnor geniförklaras och skyddas oavsett vad de utsätter sina kvinnliga kolleger för.

Läs mer: Övergreppskultur i kulturvärlden – utsatta kvinnor berättar

"Jag blev våldtagen av en skådespelarkollega. När jag berättade om övergreppet för en regissör jag jobbat med svarade han skämtsamt att ’nu blir jag orolig för att du ska anmäla mig för sexuella trakasserier’, han syftade på den gången han försökte kyssa mig då jag var hans regiassistent. Han blev senare teaterchef och anställde också våldtäktsmannen som skådespelare med förklaringen att det är hans vän. (Våldtäkten är polisanmäld, men utredningen nerlagd)”, lyder ett av vittnesmålen.

Uppropet är döpt till #tystnadtagning och har uppstått som en konsekvens av Metoo-kampanjen, förklarar de 456 undertecknarna. Initiativet kom från en grupp på ett tiotal personer som diskuterade ett eventuellt gemensamt uttalande. Efter bara ett dygn ska gruppen ha vuxit till 1 100 personer som i en hemlig tråd på nätet vittnade om övergrepp de själva hade upplevt.

Läs mer: Här är kvinnorna som anklagat Harvey Weinstein för övergrepp

”Fått sms av stor manlig kollega om hur han ska knulla mig med morfarskuken i varje hål. Bara varit tre år på DEN STORA TEATERN och han är ju fast anställd så inget att gå till chefen med”, berättar en annan skådespelare.

En stor mängd av vittnesmålen publiceras nu anonymt i mer eller mindre detaljerad form i SvD. Undertecknarna skriver att samtliga vittnesmål senare ska läsas upp i sin helhet. Alla anklagade förövare är också anonymiserade.

Kristina Lindquist: På teatern kan man leka med kvinnliga fantasier om hämnd

Skådespelarna kritiserar regissörer, producenter, produktionsbolag, teaterchefer och producenter för att inte ha tagit sitt ansvar för att skapa trygga arbetsplatser där ingen ska behöva utsättas sexuellt.

”Vi kräver att arbetsgivare (filmbolag, teatrar, bokförlag och tv-kanaler) slutar att skydda, anställa och tjäna pengar på förövare”, skriver skådespelarna som också meddelar att de inte kommer att kommentera innehållet i artikeln vidare.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.