Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

5 böcker av Ulf Stark som alla borde läsa

Ulf Stark var en av våra mest lästa och älskade barnboksförfattare. Han skrev ett hundratal böcker efter debuten 1964. DN:s Lotta Olsson har valt fem nödvändiga.

Foto:

”Dårfinkar och dönickar”

Bonnier Carlsen, 1984

Genombrottsromanen handlar om Simone som flyttar med sin stökiga mamma och byter skola, varpå en missuppfattning sker: läraren tror att hon är en pojke som heter Simon. Varpå Simone förvånat halkar in i rollen som pojke, och upptäcker oväntade skillnader och likheter mellan pojkars och flickors liv. Ulf Stark skriver inga glödande manifest, i stället är han vardaglig, omåttligt rolig och får läsaren att tänka efter.

Foto:

”Min vän Percys magiska gymnastikskor”

Bonnier Carlsen, 1991

Den första boken om Ulfs uppväxt i Stockholmsförorten Stureby, där kompisen Percy vågar göra allt möjligt. Kan det bero på gymnastikskorna? Ulf däremot är inte alls lika modig. På ytan en enkel vardagsskildring, där Ulf Stark håller fast vid barnets perspektiv och pojkarnas lekar. Humorn bubblar hela tiden i texten, och Ulf Stark är genial när det gäller att skildra relationer med stor ömhet och acceptans.

Foto:

”Kan du vissla Johanna”

(ill. Anna Höglund)

Bonnier Carlsen, 1992

En av många Ulf Stark-böcker om en varm relationen mellan barn och gamla. Ulfs kompis Berra vill ha en morfar, varpå de letar upp en bra morfar på det närbelägna ålderdomshemmet (Ulf Stark växte upp nära ett ålderdomshem). Till slut dör Berras nya morfar, och det är sorgligt, men detta är en bok om glädjen i att tycka om människor oavsett om de är släkt eller inte. Visas som tv-film varje julafton, i regi av Rumle Hammerich.

Foto:

”Min syster är en ängel”

(ill. Anna Höglund)

Bonnier Carlsen, 1996

Kan man ha en syster som inte ens föddes? Ja, Ulfs syster dog redan som foster, men hon kommer ändå på besök till jorden. Det måste hon ju få: det finns så mycket som Ulf vill visa henne av jordelivets fröjder. Som kola och läsk. Han klär ut sig till sin syster och går ut. En vacker bilderbok som fick Augustpriset 1996, och en av många begåvade bilderböcker som Ulf Stark gjorde tillsammans med bilderbokskonstnären Anna Höglund.

Foto:

”Djur som ingen sett utom vi”

(ill. Linda Bondestam)

Berghs, 2016

En underbar, underfundig och omåttligt rolig poesibok för alla åldrar, med högst egen rytm som ligger långt från allt taktfast mässande. Om djur som visserligen inte finns i vanliga faunor, men som är lätt igenkännbara för de flesta människor. Augustnominerad i höstas, och fick bilderbokspriset Snöbollen i vintras.

Läs mer: Lotta Olsson: ”Ulf Stark skrev så att man förstod hur stort livet var”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.