Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 03:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/5-hojdpunkter-ur-sven-lindqvists-forfattarskap/

Kultur

5 höjdpunkter ur Sven Lindqvists författarskap

Foto: Bonniers

Sven Lindqvist är död, men hans författarskap finns kvar. DN:s Sverker Lenas har valt ut, och berättar om, fem av Lindqvists allra mest intressanta böcker. 

Rätta artikel

1 ”Reklamen är livsfarlig”, 1957

”Reklamen är livsfarlig”. Illustration: Bonniers

En vass, liten stridsskrift som var långt före sin tid och är lika provokativ i dag som den var då. Är reklamen det kapitalistiska samhällets svar på kommunistregimernas statspropaganda? Sven Lindqvist argumenterar för det på sitt essäistiska vis, med betraktelser och analyser som tar avstamp i den personliga erfarenheten. Det nygifta paret Lindqvist ska inreda ett hem från noll och möts överallt av reklam för dyra soffor. Men måste man ha en soffa? ”Jag ville inte vara tvungen att tjäna pengar för att betala av på en soffa. Jag ville inte sälja liv för att köpa soffa.”

2 ”Myten om Wu Tao-tzu”, 1967

En modern klassiker. Illustration: Bonniers

En modern klassiker som utgör ett nav för hela författarskapet. Sökandet efter sanning och mening, både i konsten och i samhället, är bokens drivkraft. Lindqvist väver samman samhällskritik, reportage och kulturkritik i en vagabondessä som för många varit en ögonöppnare till en större tankevärld. I Indien möts han av bottenlös fattigdom. I Kina spårar han myten om konstnären som går in i sitt eget konstverk och stannar där. Det här är boken där Sven Lindqvist blir medveten om ”massornas elände”, om imperialismens historia och om globala orättvisor.

3 ”Bänkpress”, 1988

Illustration: Bonniers

Boken som övertygade till och med kulturarbetare att köpa gymkort. Sven Lindqvist beskriver hur hans syn på kroppen förändras när han börjar styrketräna, från upphöjd andlig skepsis till ett intellektuellt omfamnande av mer antika kroppsideal. När 1980-talets bodybuilderikon Arnold Schwarzenegger besöker Sverige och berättar hur kopiöst många ägg han äter varje dag skildras mötet både storögt och humoristiskt av Lindqvists penna – en oväntad och rolig kulturkrock mellan amerikansk storvulenhet och svensk försiktighet. 

Men ”Bänkpress” handlar inte bara om styrketräning. När författaren ligger på rygg och sänker skivstången mot bröstet drömmer han sig bort, mot nya platser i världen.

4 ”Utrota varenda jävel”, 1992

”Utrota varenda jävel”. Foto: Bonniers

En blandning av resedagbok, biografi, drömmerier, meditation och historisk undersökning. Temat är provaktivt: att folkmord och rasistiskt våld finns i hjärtat av den västerländska civilisationen. ”Exterminate all the brutes” är den galne handelsmannen Kurtz beryktade ord i Joseph Conrads roman ”Mörkrets hjärta”. I den omdebatterade boken spårar Sven Lindqvist rasismens idéhistoriska rötter och förklarar hur de fått sin näring ur kolonialismens ekonomiska historia.

Förintelsetanken uppstod inte med Hitler, menar Sven Lindqvist, utan är en gemensam europeisk egendom som nazisterna vidareutvecklade. Boken skapade en stor kulturdebatt och blev internationellt uppmärksammad.

5 ”Terra nullius, 2005

”Terra nullius”. Foto: Bonniers

En fortsättning på ”Utrota varenda jävel” som tar läsaren med på en resa genom Australiens landskap och historia. ”Terra nullius” betyder ”tomt land” – föreställningen om att den australiska kontinenten inte var bebodd, vilket var de brittiska kolonisatörernas ursäkt för att stjäla aboriginernas mark. I boken reser Sven Lindqvist till platser där Kurtz motto ”utrota varenda jävel” har förverkligats. Han kör 1 200 mil genom det australiska ökenlandskapet och kommer till platser över hela världen, där urinvånare utsatts för liknande storskaliga markstölder och folkmord.