Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

5 saker alla borde veta om Amos Oz

Foto: Emma Johansson

Den israeliske författaren Amos Oz nämns ofta som en kandidat till Nobelpriset och hans nya roman "Judas" borde, enligt Björn Wimans recension, stärka chanserna. Men vem är han? DN:s Maria Schottenius ger dig en mikroguide.


Foto: Föddes som Amos Klausner den 4 maj 1939 i Jerusalem. Han är en ständigt nobelpristippad israelisk författare, professor i litteratur och son till rysk-judiska föräldrar. Han mamma var svårt traumatiserad och tog sitt liv 1951 när Amos Oz var tolv år. När han var fjorton år träffade han sin blivande hustru Nily. De arbetade tillsammans på en kibbutz.

 


Foto: Amos Oz har länge förespråkat en tvåstatslösning för Israel och Palestina och var med om att grunda Fred nu-rörelsen i Israel 1978 och myntade begreppet ”Make peace – not love”. Han har levt i hjärtat av Mellanösternkonflikten, som soldat under sexdagarskriget 1967 och under kriget vid Golanhöjderna 1973, senare som politiskt engagerad, på äldre dagar som fredsaktivist och skarp kritiker av Israels nuvarande politik. Han är bosatt i Tel Aviv.

Foto: Magnus Johansson

 

Foto: Den skönlitterära debuten kom 1965 och sedan dess har han publicerat sig i många olika genrer: romaner, noveller, barnböcker, fackböcker. Ett tjugotal böcker är översatta till svenska. Det stora genombrottet i Sverige och en av de mest sålda böckerna i Israels historia är självbiografin ”En berättelse om kärlek och mörker” (på svenska 2005).

 

Foto: Amos Oz inkarnerar en epok. I självbiografin berättar han om sina barndomsår, en tillvaro som nu verkar utopisk. Där och då kunde människor, oavsett om de var palestinier eller israeler, leva sida vid sida i samma land och samma stad utan stora problem. I den förra romanen ”Vänner emellan” (2013) plockar han, utan att vara brutal eller föraktfull, ner den högtflygande ideologin kring kibbutzerna och integrerar tankarna i det mänskliga livet så som det kunde utspelas under ett visst politiskt skede.


Foto: AGF REX

 

Foto: År 2006 gav han ut den lilla skriften ”Hur man botar en fanatiker” som i 650 000 exemplar delades ut i Sverige gymnasieskolor av den svenska stiftelsen Teskedsorden som han var med och startade. Stiftelsen arbetar för "en tolerant värld där alla har lika värde och rättigheter".

Läs mer: Björn Wimans recension av Amos Oz ”Judas”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.