Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

5 x Stephen Hawking i populärkulturen

Stephen Hawking.
Stephen Hawking. Foto: Sherwin Crasto/AP

Den bortgångne fysikern Stephen Hawking har gjort tydliga avtryck även i kulturen. Han har medverkat i alltifrån ”Star trek” till ”The Simpsons” – här är fem exempel på när forskaren tog steget in i det popkulturella.

1. ”Star trek: The next generation”

I ett avsnitt av den klassiska science fiction-serien ”Star trek: The next generation”, den sjätte säsongens ”Descent, part 1” spelar androiden Data poker med tre historiska storheter i hologramform – Isaac Newton, Albert Einstein och Stephen Hawking. Stephen Hawking spelar, som enda person i Star Trek-universumet, sig själv i avsnittet. 

2. ”The theory of everything”

I filmen från 2015 om Stephen Hawkings unga år är det Eddie Redmayne som spelar fysikern. Baserad på exfrun Jane Hawkings bok ”Travelling to infinity: my life with Stephen” är det en film som fokuserar på relationen med just Jane, spelad av Felicity Jones, och på insjuknandet i sjukdomen ALS vid ung ålder. Filmen fick en fyra i betyg av DN:s Helena Lindblad, som kallar den ”både rafflande och gripande”.

Läs mer: Stephen Hawking är död 

3. ”The Simpsons”

En tecknad Stephen Hawking förekom i flera avsnitt av ”The Simpsons”, där fysikern också gjorde rösten till sig själv i animerad form. Bland annat syns han i den tionde säsongens ”They saved Lisa’s brain”, där han räddar Lisa från att bli attackerad av Springfields samlade Mensa-medlemmar. I den tjugoandra säsongens ”Elementary school musical” rappar han tillsammans med den nyzeeländska humorduon Flight of the Conchords.

4. ”The big bang theory”

Nördkomediserien ”The big bang theory” har flera gånger fått äran att gästas av Stephen Hawking. Hans första cameo sker i den femte säsongens ”The Hawking excitation”, där huvudpersonen Sheldon Cooper tvingas utföra ett gäng sysslor åt sin vän Howard Wolowitz för att få träffa Hawking, som ska besöka Howards arbetsplats. I flera avsnitt hjälper Hawking också karaktärerna med relationsproblem.

Maria Gunther: Stephen Hawking blev vår tids mest ikoniska forskare

5. ”Hawking”

Den första som spelade Stephen Hawking var Benedict Cumberbatch (”Sherlock”), i tv-filmen ”Hawking” om fysikerns tid vid universitetet i Cambridge. Filmen sändes första gången 2004, på den brittiska tv-kanalen BBC, och utspelar sig under ungefär samma tidsperiod som 2015 års ”The theory of everything”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.