Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

50-årsfirande Bamse tar en politisk tvärvändning

Bamse – den mest politiskt korrekta av alla politiska korrekta – fyller 50. Inget kunde dock vara felaktigare än att kalla honom okontroversiell; hans förmåga att fungera som en seismografisk avläsare av tidsandan är intakt – ta bara den listiga räven Reinhards uppdykande i serien samtidigt som Fredrik Reinfeldt och Nya Moderaterna gjorde sitt inträde på den politiska arenan.

I det senaste jubileumsnumret finns ännu en kryptisk berättelse, om hur en ondskefull trollkarl förvänder synen på Bamse, Lille Skutt och Skalman med hjälp av en tingest som fått förhöjd aktualitet i den svenska idédebatten det senaste året. ”Vi måste ha varit förtrollade allihop. Men nu har visst cyklopögats kraft brutits”, säger Skalman i sista rutan.

Tala om tvärvändning i seriens politiska tendens. Bamse – nu som sanningssägare i cyklopernas land.

Läs även: 50-årsfest för världens starkaste björn

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.