Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

50 konstnärer kan bli av med sina ateljéer

Skulptören Lisa Wallert är en av konstnärerna som protesterar mot planerna att sälja två ateljébyggnader i Gustavsberg.
Skulptören Lisa Wallert är en av konstnärerna som protesterar mot planerna att sälja två ateljébyggnader i Gustavsberg. Other: Morgan Norman

Det borgerliga styret i Värmdö kommun vill sälja två ateljébyggnader i Gustavsbergs hamn. Femtio yrkeskonstnärer riskerar därmed att åka ut.  

De anrika lokalerna ska ersättas av bostadshus, befarar kritikerna. Sedan början av 1990-talet har ateljéföreningen G-studion arbetat i ateljéerna vid hamnen. Lokaler där världsberömda keramiker som Stig Lindberg, Lisa Larsson och Wilhelm Kåge tidigare verkat. Lokalerna är specialutrustade med ateljérum som har vattenanslutning och kök jämte ett sextiotal keramikugnar, industrihissar, golvbrunnar och speciella sprutskåp för glasering. 

– Värmdö kommun har betett sig oerhört fult i denna fråga och förhandlat fram förslaget på en försäljning bakom ryggen på oss. Dessutom har de länge underlåtit att göra nödvändiga renoveringar och i stället använt alla hyresintäkterna från oss till andra delar av kommunens verksamhet, säger Lisa Wallert, keramisk skulptör och ordförande för G-studion, Stockholms största ateljéförening med totalt 100 medlemmar.

Stig Lindberg firas med utställningar i Gustavsberg

– Vi har stångats med lokalpolitikerna i flera år om detta och har vid upprepade tillfällen fått löften om att fastigheterna ska behållas för att sedan se hur de har ändrat sig.

Ett krav för att bli medlem i ateljéföreningen G-studion är att man är yrkesverksam konstnär och har en konstnärlig högskoleutbildning alternativ är medlem i en yrkesorganisation, som Konstnärernas riksorganisation, KRO.

– Det är en väldigt hög nivå på konstnärerna med namn som Per B Sundberg, Åsa Lindström och Mia E Göransson. Här skapas offentliga utsmyckningar för exempelvis tunnelbanan, skolor, sjukhus och utemiljöer – bland annat till Värmdö kommun, vilket ju blir lite absurt i den här situationen, säger Wallert. 

– Våra medlemmar representeras av ansedda gallerier som Andréhn-Schiptjenko och ställer ut på bland annat Bonniers konsthall, men också utomlands.

Vad skulle det betyda för de femtio konstnärerna om ni tvingas lämna lokalerna?

– En katastrof, genomförs försäljningen tvingas många att sluta. Vår verksamhet är mycket svår att flytta eftersom den kräver speciella ugnar och annan utrustning.

Ny bok om Gustavsbergs keramikstjärna

Ateljéföreningen stöttas nu av KRO och upprop i sociala medier. På onsdagen lämnas  över tre tusen namnunderskrifter över till politikerna i samband med en demonstrationsmarsch till kommunhuset där kommunfullmäktige har frågan på dagordningen.

– Värmdö kommun förstår uppenbarligen det unika kulturvärdet som ateljéföreningen har för i det bostadsområde som nu planeras vid hamnen ska gatorna döpas efter berömda keramiker som Stig Lindberg och Wilhelm Kåge. Kommunen fattar att detta arv kan användas för marknadsföring, men begriper inte värdet av att låta kulturverksamheten fortsätta, påpekar Lisa Wallert.

Den borgerliga alliansen arbetar för en försäljning av två av de tre ateljébyggnaderna, Dekorhuset och Konstnärshuset, som G-studions medlemmar jobbar i. Deshira Flankör, (M), kommunstyrelsens ordförande, säger till DN att hon vill ha någon form av kulturverksamhet på platsen också i framtiden. Några konkreta planer på att exempelvis bygga bostäder här existerar inte, betonar hon.

Recension: Stig Lindberg på Gustavsbergs keramikmuseum

– Det finns ännu inget beslut om vilka hus som ska säljas, det kommer att bli en omgång till i både kommunstyrelsen och fullmäktige kring detta. Bara för att man vill avyttra en fastighet så betyder det inte att man inte är mån om kulturmiljön, det vill jag försäkra alla om, säger Flankör.  

Oppositionsrådet Mikael Lindström (S) uttrycker dock en stark oro. 

– Vi ser stora risker för att verksamheten i ateljéerna hotas om vi inte kan garantera den, det är vårt primära mål nu. Den här konstnärsverksamheten är oerhört viktig för Gustavsberg –  de gamla porslinskvarteren i hamnen är vår själ och vårt hjärta. Det finns både dåtid, samtid och framtid i dessa lokaler. Dessutom är området både ett attraktivt besöksmål och ett starkt varumärke för Gustavsberg, poängterar Lindström. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.