Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

7 saker alla borde veta om tryckfrihetsförordningen

Tryckfrihetsåret har nu inletts och kommer att pågå i ett år framöver. Här nedan listas sju saker som alla borde veta om tryckfrihetsförordningen.

1. Tryckfrihetsförordningen är en av Sveriges fyra grundlagar. Den kan endast upphävas eller ändras om riksdagen fattar ett liknande beslut vid två olika mandatperioder. Mellan de två mandatperioderna måste ett riksdagsval ha ägt rum.

2. Det som publiceras på nätet går under yttrandefrihetslagen. Tryckfrihetsförordningen omfattar tryckta publiceringar.

3. Tryckfrihetsförordningen 1766 var den första lag i världen som gjorde tryckfrihet till en rättighet. Genom den fick vi offentlighetsprincipen, vilket innebär att alla medborgare har rätt att ta del av protokoll och andra handlingar från regering, riksdag och myndigheter. Alltså hålls statens göromål offentligt, så att alla kan se vad som sker.

4. Under årens lopp har tryckfrihetsförordningen gått igenom en del förvandlingar, men från 1766 kvarstår flera principer. Bland annat den ovan nämnda offentlighetsprincipen, censurförbud, etableringsfrihet och grundlagsreglering. Den senaste ändringen av tryckfrihetsförordningen genomfördes 1949.

5. Under årens lopp har tryckfrihetsförordningen utökats och innefattar även ansvarig utgivare, meddelarfrihet och meddelarskydd. Den ansvariga utgivaren är en person som tar det rättsliga ansvaret för innehållet i en tidning eller en tidskrift. Utgivaren bestämmer över innehållet och är en förutsättning för anonymitetsskyddet. Tidningarnas uppgiftslämnare och skribenter ska inte kunna bestraffas för vad som skrivs.

Meddelarfriheten innebär att vem som helst har rätt att ge meddela uppgifter till massmedieföretag för att det ska offentliggöras. Genom meddelarskyddet kan uppdragsgivare inte efterforska identiteten av en uppgiftslämnare, eller ta till åtgärder för att bestraffa eller finna denna person. Dock omfattar meddelarfrihet och meddelarskydd i större utsträckning de som är offentligt anställda, än de som är anställda av privata företag. Tystnadsplikt genom avtal anses starkare än grundlagens yttrandefrihet i privata företag

6. Var tredje människa på jorden år 2015 beräknas bo i ett land utan tryckfrihet. Det gäller framför allt länder som ingick i Sovjetunionen, länder söder om Sahara, samt länder i Mellanöstern. I Tunisien, Libyen och Egypten infördes tryckfrihet efter den arabiska våren 2011.

7. Organisationen Freedom house publicerar årligen en rapport där de ofriaste länderna rankas. I den senaste rapporten var det 51 länder som betecknades som ofria.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.