Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

7.000 ord ska bort ur SAOL

Snart försvinner cirka 7.000 ord från språknördarnas heliga skrift, Svenska Akademiens ordlista, SAOL. Desto fler tillkommer. Den nya upplagan, som innehåller flera nyheter, skickas snart till tryckeriet.

Tumregeln är att Svenska Akademien ska publicera en ny ordlista i mitten av varje decennium. Det drar alltså i högsta grad ihop sig för den 14:e upplagan som måste bli klar under kommande år för utgivning 2015. Det blir mycket annorlunda den här gången, enligt SAOL:s huvudredaktör Sven-Göran Malmgren.

– I den nya upplagan kommer det att finnas partikelverb som ”ge efter”, ”slå ifrån sig” och ”lägga ner”. Den kommer också att innehålla böjningar på alla ord, så att det exempelvis framgår att ”gabardinkostym” har pluralformen ”-er”. Betydligt fler ordförklaringar är en annan sak, säger han.

Senast SAOL kom ut ströks cirka 5.500 ord och nästan dubbelt så många lades till, och totalt blev det 123.000. Som alltid förr väcktes mångas protester. Bortglömda ord som barometertypen ”aneroid” och 1700-talsosande ”oktrojtid” liksom mängder av presensparticiper som ”lenande” och ”oroande” försvann. In kom många samtida ord som ”asylskäl”, ”blogg”, ”kit”, ”maxtaxa”, ”nasi goreng”, ”pinkod”, ”sexist”, ”shiitake” och ”livsstilssjukdom”.

För den nya upplagan har SAOL-redaktionen strukit ungefär 7.000 ord och lagt till något som 10.000, varav partikelverben är ungefär 2.000.

– Jag vet inte hur mycket jag kan säga om andra ord som tillkommer, men ord som ”cyberattack”, ”cybersex” och ”datamoln” kan jag väl nämna liksom världens alla länder och andra namn, säger Sven-Göran Malmgren.

”Magnetresonanstomografi” kommer på begäran att komplettera det missvisande ”magnetröntgen” och ”enklav” fylls ut med ”exklav”. Många sammansatta ord som slutar på ”-fabrik” och ”-tillverkning” är exempel på sådant som försvinner.

–Korsordskonstruktörer och -lösare brukar klaga på att vi tar bort ord, men det kan vi faktiskt inte ta hänsyn till: gamla och oanvända ord ska bort, säger Sven-Göran Malmgren.

Vid senaste utrensningen var principen ganska hård att de ord som inte dök upp i SAOL-redaktionens material helt enkelt fick stryka på foten. Den här gången tror man att även ord som har ett visst bruk kommer att försvinna.

Materialet man har att tillgå är en egen utformad språkbank och sökverktyget Korp och lexikonverktyget Karp. Banken består till största delen av tidningstexter, men även romaner och annat officiellt material ingår.

– Vi har framför allt en stor tidningskorpus, men det betyder ju inte alla ord som brukas finns där. Å andra sidan, ju längre ut man kommer i ovanligheten och fackspråk så räcker de ordträffarna inte alltid till för att komma med. Ordlistan ska inte vara en medicinsk eller musikalisk ordbok, säger biträdande SAOL-redaktören Sture Berg.

Han säger att redaktionen dagligen stöter på ord som ingen av dem vet betydelsen av. När de då googlar händer det ibland att den enda träffen de får är i den historiska Svenska Akademiens ordbok, SAOB, vars första band gavs ut 1898 och det sista ska ges ut 2017. I extremfall har det gått så långt att SAOB inte ens har ordet utan hänvisar till någon tidigare SAOL-upplaga. Ambitionen är att rensa bort allt sådant.

SAOL 13 innehåller bland annat alla spelkort i varje färg (nästan alla ska försvinna, reds anm) och en hel del sammansättningar av typen ”sommarkläder”, fast ”vårkläder” eller ”höstkläder” inte finns. SAOB innehåller hittills närmare 400.000 sammansatta ord.

En kritik präglad av godtycklighet infinner sig lätt och många ordboksentusiaster frågar sig också varför så många sällsynta sömnads-, fiske- och lantbruksord tar plats i ordlistan.

– Där tassar du in på väldigt svåra marker. Ett problem med svenskan är att antalet sammansättningar är oändligt, vilket samtidigt ger fantastiska möjligheter. Detta evangelium måste ständigt predikas att man får lov att använda ord som inte finns i ordlistan. Många verkar tro att det inte är tillåtet, men ordlistan är en representativ samling av ord, säger Sture Berg.

Det har varit ganska tyst om den Göteborgsbaserade redaktionen sedan SAOL 13:s 2006, men för några år sedan publicerade den ”ett urval av nya ord” som inte finns med i den snart föråldrade upplagan. Baddräkten ”burkini”, ”curla” i bemärkelsen skämma bort, ”hemstajla”, ”mindfulness”, ”snooza”, ”twittra” och ”stalka” hör till dessa.

– Här i huset kallar vi den 13,5, men det är långt från alla ord på den som kommer att vara aktuella för nya upplagan. Det var mer ett sätt att visa att vi lever. Vi har en massa ord som vi sökt fram och som Akademien, framför allt dess språkkommitté, får ta ställning till, säger Sture Berg.

SAOL-redaktionen tar emot förslag från allmänheten, Språkrådets nyordslistor eller från egna källor. Många gånger handlar det om sammansättningar och för att kvalificera till en egen post i ordlistan ska dessa ord vara nya, tillräckligt använda och etablerade.

Nya begrepp kan också komma med om de fått fäste i språkbruket. Under samtalet med Sven-Göran Malmgren väcks hans intresse för nyord inom journalistiken, exempelvis ”deskreporter” och ”plusmärkning”.

– Jaha, ja de orden ska vi fundera över.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.