Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

800.000 år att bygga ”Death star” i Stjärnornas krig

Det skulle ta tid för Darth Vader att bygga vapnet "Death star" på jorden.
Det skulle ta tid för Darth Vader att bygga vapnet "Death star" på jorden. Foto: Henny Ray Abrams / AP
Går det att bygga ”Star wars”-vapnet ”Death star” i verkligheten? Ja, det har en grupp amerikanska studenter kommit fram till. Men priset är högt. Närmare 852 biljoner kronor skulle det kosta.

Det är Ny Teknik som skriver om uträkningen, som studenter vid Lehigh University i USA har gjort. Studenterna har utgått från konstruktionen av hangarfartyget HMS Illustrious, och multiplicerat materialet så att det omfattar dödstjärnans volym.

Mängden stål som skulle krävas för bygget blev 1,08 biljoner och med tanke på att stålproduktionen i världen ligger på 1,3 miljarder ton per år skulle det med samma takt ta 800.000 år att färdigställa bygget. Kostnaden för stålet skulle ligga på omkring 852 biljoner kronor.

Men enligt förslag i artikelns kommentarsfält skulle det kunna bli billigare än så. Signaturen ”Sv” menar bland annat att bygget hade kunnat bli mer kostnadseffektivt om vapnet byggdes i rymden och kontruktörerna använde material från asteroider i stället för från jorden.

”Att sedan bygga den av järn anser jag vara skapligt puckat. Järn finns inte i obegränsade mängder. Både kisel och alumium för att inte prata om titan finns de mer av, både på jorden och i astroider” skriver hen.

Signaturen "asteroid" utvecklar resonemanget:

”Har man bara en schysst tractor-beam, som de har i filmerna, skulle det väl inte vara superbesvärligt att dra till sig en eller annan asteroid med hög metallhalt.”

Men det är inte bara uträkningen för materialet som är förenklad. I priskalkylerna ingår varken personalkostnader (besättningen uppges vara 265.675 man enligt Wikipedia) elller aspekter som elförsörjning.

Det lär dröja innan vi får se ett vapen i storleksordningen av en liten måne.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.