Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

ABBA har återförenats i studion

Abba år 1974.
Abba år 1974. Foto: Olle Lindeborg/TT

ABBA har spelat in ny musik efter 35 år, uppger gruppen i ett pressmeddelande. Två nya låtar har spelats in. Den första släpps i december.

Inför 2019 har ABBA förberett hologramföreställningar, i ett så kallat avatarprojekt. Enligt uttalandet har samarbetet gett inspiration till att också spela in ny musik.

”Vi kände alla att det efter 35 år vore kul att träffas igen och gå in i inspelningsstudion. Så det gjorde vi. Det var som om tiden stått still och vi bara hade varit på en kort semester”, skriver Agnetha Fältskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Anni-Frid Lyngstad i ett gemensamt pressmeddelande.

Enligt uttalandet har inspelningssessionen resulterat i två nya låtar. En av låtarna, som går under namnet ”I still have faith in you”, ska vara planerad att framföras i december i brittiska BBC och amerikanska NBC, som en av del ABBA:s digitala projekt.

”Vi må ha blivit gamla, men låten är ny. Och det känns bra”, skriver gruppen.

– De var i studion och spelade in två nya låtar och tyckte att det var jättekul. Det hänger ihop med det här digitalprojektet som de jobbar med. Det är ju tänkt att det ska bli en avatarturné så småningom, säger ABBA:s manager Görel Hanser till DN.

Är det avatarversionen av ABBA som framför låtarna i programmet?

– Ja just det, men det är riktiga ABBA som sjunger. Det som händer framöver kommer vi hålla er informerade om, säger hon.

Hologramföreställningen görs tillsammans med Simon Fuller, mannen bakom tv-programmet ”Idol”. I en intervju med SVT Kulturnyheterna i höstas beskrev Benny Andersson föreställningen som en ny sorts liveshow.

– Det är levande band, det är ljus och ljud och rubbet, sade han till programmet, och fortsatte:

– De enda som inte kommer vara där live är vi, men vi kommer vara där ändå.

Han berättade också att föreställningen kommer åka ut på världsturné om allt fungerar bra.

– Det fina är att man kan vara ute och gå med hunden samtidigt som man är i Tokyo. Det är jättebra. Om det här funkar så tror jag att det är många artister som kommer att göra så här, sade han till SVT Kulturnyheterna.

Medlemmar från Abba har tidigare uttryckt en önskan om återförening. 2014 berättade Anni-Frid Lyngstad och Björn Ulvaeus för brittiska The Guardian att de ville spela in en ny ABBA-låt. Däremot verkar det inte särskilt lockande för gruppen att göra en scencomeback. I en intervju med Aftonbladet från 2000 berättade Benny Andersson att de nekat till nio miljarder kronor för en återförening som skulle inneburit uppemot hundra spelningar.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.