Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Abba samlat för första gången på åtta år

Det har gått åtta år sedan sist.

Vid premiären av "Mamma mia! The party" samlades hela Abba igen.

De har inte spelat en konsert tillsammans sedan 1980 och inte setts samlade sedan 2008. Då var det "Mamma Mia!" som hade svensk filmpremiär.

Men på onsdagskvällen var hela Abba – Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson och Björn Ulvaeus – på plats när musikalen "Mamma mia! The party" hade premiär på Tyrol på Gröna Lund i Stockholm.

Alla fyra närvarade alltså, men på röda mattan (som för kvällen blå för att matcha det grekiska temat) sade Björn Ulvaeus att bandet inte skulle komma att återförenas.

– Nej, nej, nej, nej. Det blir inget. Vi är här för att festa, sade han till TT.

Agnetha Fältskog undvek att svara på frågan om Abba planerade att uppträda tillsammans under kvällen.

– Ursäkta, jag hör lite dåligt, sade hon med ett skratt.

På frågan om vad som skulle krävas för att få dem att ställa sig på en scen ihop sade hon:

– Fråga de andra.

Även om kvartetten aldrig sågs tillsammans på röda mattan så samlades de senare på kvällen till publikens glädje.

Musikalen är en uppföljare på succén "Mamma mia!", som har setts av 55 miljoner människor runt om i världen. Men räkna inte med någon trea.

– Jag tror det får räcka med "Mamma mia!" efter det här, säger Björn Ulvaeus.

Fakta: "Mamma mia! The party"

Jättesatsningen "Mamma mia! The party" beskrivs som en "helkväll i flera akter med sång och dans", baserat på Abba-låtar. Tanken är att återskapa stämningen från den grekiska tavernan i filmen. Handlingen är dock inte densamma som i musikalen och filmen – partyt är just ett party och tanken är att publiken ska vara med.

Manuset är skrivet av Calle Norlén i samarbete med Björn Ulvaeus och Roine Söderlundh, den sistnämnde är också regissör för föreställningen. Bengt Fröderberg ligger bakom scenografin.

Bland de medverkande skådespelarna och musikerna märks Anki Albertsson, Sussie Eriksson, Mercedesz Csampai, Michael Blomqvist, Michalis Koutsogiannakis och Robin Svensson.

Musikalen "Mamma mia!" har setts av 55 miljoner människor runt om i världen och filmen med samma titel har spelat in över fem miljarder kronor.

"Mamma mia! The party" hade premiär på Tyrol på Gröna Lund i Stockholm den 20 januari 2016.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.