Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Advokaten om Kulturprofilens reaktion: Han blev chockad och tyst

01:53. Kulturprofilen häktas fram till att dom meddelas. Hör försvarsadvokat Björn Hurtig och kammaråklagare Christina Voigt om beslutet.

Målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz och försvarsadvokaten Björn Hurtig är överens om att en fällande dom mot Kulturprofilen sannolikt är att vänta.

Enligt Hurtig reagerade Kulturprofilen starkt på beskedet.

– Han blev chockad. Han blev tyst. Han blev inbunden och mådde dåligt.

Efter den sista rättegångsdagen, där det stod klart att den så kallade Kulturprofilen kommer att häktas fram tills dom meddelas den 1 oktober, gav försvarsadvokaten Björn Hurtig och målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz var sitt uttalande till pressen.

– Jag kan börja med att säga min klients reaktion. Jag har haft telefonmöte med henne här nu, och hon är väldigt lättad över tingsrättens beslut, säger Elisabeth Massi Fritz.

Kulturprofilen står åtalad för två fall av våldtäkt mot kvinnan. Händelserna ska ha ägt rum år 2011 i en lägenhet i centrala Stockholm. Den första misstänkta våldtäkten, åtalspunkt ett, ska ha skett i den 5 oktober. Enligt åtalet ska kvinnan då med våld ha tvingats av Kulturprofilen att utföra oralsex på honom och senare även blivit våldtagen vaginalt, då hon befann sig i ett “hjälplöst tillstånd”.

– Det här innebär att den tilltalade med all säkerhet kommer att dömas, i vart fall för en av de åtalade gärningarna. Det avser händelsen i oktober. Där har åklagaren och jag påtalat att det faktiskt finns robust bevisning. När det gäller åtalspunkt två är bevisningen inte fullt lika robust, även om den finns, säger Elisabeth Massi Fritz.

Elisabeth Massi Fritz
Elisabeth Massi Fritz Foto: Nicklas Thegerström

Varför är du så säker på att det kommer att bli en fällande dom?

– Jag är säker på det eftersom tingsrätten uttryckte sig så som de gjorde. De säger att man har funnit att det finns övertygande bevisning, och i samband med detta fattade man också beslut i häktningsfrågan.

Hur reagerade din klient på beskedet om häktningen?

– Hon är otroligt lättad och känner, även om domen inte har kommit än, att samhället och rättsväsendet faktiskt tar henne på allvar. Hon har varit väldigt rädd för att göra den här anmälan, så i dag är en seger för rättvisan, tycker jag och min klient, säger Elisabeth Massi Fritz.

Läs mer: Kulturprofilen häktas på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt 

Björn Hurtig
Björn Hurtig Foto: Nicklas Thegerström

Björn Hurtig berättar att hans klient, Kulturprofilen, reagerade starkt på beskedet.

– Han blev chockad. Han blev tyst. Han blev inbunden och mådde dåligt.

Vad händer nu?

– Nu ska vi hem och slicka såren och se hur vi går vidare. Vi får vänta på domen, och när domen kommer ska vi överklaga. Vi blev lite tagna på sängen, jag trodde att det skulle ligga i farans riktning att han skulle bli häktad, men jag trodde inte att det skulle ske. Så jag måste fundera på det själv.

Hurtig säger att han blev förvånad över beslutet.

– Jo, det blev jag. Jag tycker inte att det finns skäl till häktning. Man kan fundera på om det fanns behov för det när han inställt sig som han gjort hela tiden.

Ett skäl som angetts till häktningen är att strafftiden överstiger två år. Att det skulle föreligga flyktfara, exempelvis om Kulturprofilen skulle fly landet, påpekades av åklagaren och kan ha tagits med i bedömningen, men lästes inte upp av rätten.

Stefan Lisinski: ”Straffet blir sannolikt flera år i fängelse” 

Björn Hurtig tror att det finns en risk för fällande dom.

– Den risken är överhängande. Sedan för vilka delar han döms, det får vi se. Ordföranden sa att han på sannolika skäl är misstänkt för åtalspunkt ett, så det är i sådana fall det han döms för. Det finns mer stöd för punkt ett än för två. Om jag själv skulle döma och fann sannolika skäl hade det varit på den första punkten, där finns fler personer som återger vad målsäganden sagt och det finns en journalanteckning, säger Björn Hurtig.

Var befinner sig Kulturprofilen nu?

– Nu har han kommit fram till häktet på Kronoberg. Där tas man först in i en avdelning där man kläs av och söks igenom. Sedan får man häktningskläder och ett rum. Så får han avvakta domen i häktet, och sedan försätts han antingen på fri fot eller så får han vara kvar i häktet tills hovrätten i sådana fall tar upp saken. Om han döms ska målet upp inom åtta veckor från att domen fallit. 

Du var ganska nöjd efter förhandlingarna i torsdags och menade att bevisen spretar. Har du samma bild i dag?

– Min syn på bevisningen har inte förändrats. Om han fälls, vilket mycket pekar på, i vart fall på en punkt, så kommer vi absolut att ta det här vidare till hovrätten. Vi har redan alla fullmakter underskrivna och klara. Vi kommer inte att vika ner oss. Det här är halvtid nummer ett. Kommer du ihåg när Sverige spelade 4-4 mot Tyskland? Det går att hämta upp ett underläge.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.