Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Aftonbladet avbryter samarbete med ”Kringlan” Svensson efter hot

Kristoffer "Kringlan" Svensson skrev ett flertal uttalanden på Twitter efter Victor Malms recension.
Kristoffer "Kringlan" Svensson skrev ett flertal uttalanden på Twitter efter Victor Malms recension. Foto: Emma Karlsmark Elfstrand

En recension i Aftonbladet fick Kristoffer ”Kringlan” Svensson att se rött. På Twitter hotade han recensenten och Aftonbladet med flera grova könsord och svordomar. Nu avbryter tidningen samarbetet med komikern.

Nanna Johansson och ”Kringlan” Svensson är med i podden ”Lilla drevet” som görs i samarbete med Aftonbladet. Därför tog tidningen in journalisten Victor Malm för att recensera författarnas nya fantasyroman ”Omänniskor”.

Kritiken i recensionen var inte särskilt hård, men Malms textrad ”jag gläds över boken, kanske framför allt för att författarna lämnar sin simpla whiteboardsatir hemma” gjorde ”Kringlan” Svensson minst sagt upprörd.

Han tweetade en bild på recensenten och ett hot om att han skulle ”få ansiktet sönderslaget”. Ett ytterligare hotfullt tweet riktat mot Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet, innehöll flera grova svordomar och könsord. 

Enligt ”Kringlan” Svensson kom de hårda orden av stundens ingivelse.

– Det var själva grejen att han sa att jag borde sluta som komiker. Jag vet inte vad han har för mandat för att uttala sig om det. Aftonbladet verkar inte tycka ”Lilla drevet” är så bra eftersom de tar in en text som tycker att den ska läggas ner, säger ”Kringlan” Svensson.

Är inte dina uttalanden betydligt grövre än Victor Malms?

– Du får ställa det mot att han skrev det på landets största kultursida och jag skrev det på min privata Twitter. Jag tror egentligen att Victor Malm blev glad att han fick lite uppmärksamhet. Vi har träffats och han vet att hans ansikte knappt skulle förändras om jag klappade till honom.

Ångrar du dina uttalanden?

– Jag ångrar det för att det har blivit lite jobbigt. Det är en massa folk som hör av sig. De tycker att jag är en idiot. Men jag har fått många glada tillrop också. Det känns jobbigt om folk blev ledsna, men det är ju vuxna människor. Så ont kan väl inte en tweet göra, säger ”Kringlan” Svensson.

Åsa Linderborg säger till DN att samarbetet med komikern nu är avslutat.

– Vi har haft en stor portion tålamod med ”Kringlan” under en längre tid. Nu är måttet rågat så vi avbryter samarbetet. Jag som arbetsgivare kan inte jobba med någon som hotar en frilansjournalist, säger Åsa Linderborg.

Vad tycker du själv om recensionen?

– Ordet är fritt, en kritiker ska tänka helt självständigt och jag kan inte lägga mig i vad en kritiker tycker. Victor Malm gjorde en utmärkt text.

Vad som händer med ”Lilla drevet” återstår att se. Åsa Linderborg tycker själv att programmet är fantastiskt och vill gärna att samarbetet ska fortsätta.

– Det här är mellan Aftonbladet och ”Kringlan”. ”Lilla drevet” kan inte beskyllas för det han gör. De får själva ta ställning om hur de ska göra, säger Åsa Linderborg.

På eftermiddagen uppgav Akademikernas a-kassa, huvudsponsor för ”Lilla drevet”, att podden bryter med ”Kringlan” Svensson.

– Det är den information som vi har fått. Om det stämmer har vi inga problem att fortsätta vårt samarbete med ”Lilla drevet”, säger kassans kommunikationschef Annika Stenberg. 

Ola Söderholm, ståuppkomiker som medverkar i ”Lilla drevet”, skriver till DN att han hoppas kunna podda vidare med ”Kringlan” längre fram, men att det under resten av säsongen inte blir någon medverkan från den av Aftonbladet ratade komikern. ”Lilla drevets” kontrakt med Akademikernas a-kassa och Aftonbladet kommer att fullföljas.

”Sen tar vi ett lite längre jullov. Sen får vi se hur vi ska göra, vad Bladet vill, vad A-kassan vill, hur det är med ´Kringlan´, och så vidare”, skriver Söderholm.

Förtydligande 2015-11-11 15:24
”Kringlan” Svenssons tweet är numera borttagna från Twitter.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.