Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/aftonbladet-falls-for-kronika-om-martin-kragh/

Kultur

Aftonbladet fälls för krönika om Martin Kragh

Aftonbladet. Foto: Pontus Lundahl / TT

Pressens opinionsnämnd, PON, klandrar Aftonbladet för en krönika som tidningen publicerat om Rysslandsforskaren Martin Kragh, skriver SVT. Nämnden anser att Aftonbladet brutit mot god publicistisk sed.

Det gäller en krönika av tidningens dåvarande kulturchef Åsa Linderborg i vilken hon påstod att Rysslandsforskaren Martin Kragh ska ha samarbetat med brittisk underrättelsetjänst samt sålt information om till sina landsmän som har lett till fällningen. Krönikan publicerades i Aftonbladet i februari i år. 

Martin Kragh anmälde sammanlagt tre krönikor och en opinionstext skrivna i februari och mars 2019. Innan allmänhetens pressombudsman, PO, lämnade över till PON skrev han:

”I opinionsmaterial är utrymmet för åsikter och personliga analyser större än i nyhetstexter. Däremot är utrymmet för att skada enskilda människor inte större.”

Pressombudsmannen skrev även att beläggen för påståendet är i ”det närmaste obefintliga”. 

Nämnden går på PO:s linje och anser att påståendet har tillfogat Kragh en ”oförsvarlig publicitetsskada”. Nämnden skriver även att det inte spelar någon roll att de framförts i krönikeform, eftersom det rör sig om så pass allvarliga anklagelser.

Däremot frias de tre övriga artiklarna eftersom ”det ska vara högt i tak när det gäller att framföra åsikter, spekulationer, teorier och liknande.”

Läs mer.

Martin Kragh: ”Aftonbladets utpekanden är extremt grova och felaktiga

Åsa Linderborg slutar som kulturchef på Aftonbladet