Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 17:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/aftonbladets-sparplan-klar-45-tjanster-forsvinner/

Kultur

Aftonbladets sparplan klar – 45 tjänster försvinner

Foto: Magnus Hallgren

Aftonbladet skär ned med omkring 45 tjänster, uppger tidningens publisher Lena K Samuelsson. Beskedet kommer efter att ägarbolaget Schibsted tidigare meddelat att de inför besparingar på 100 miljoner kronor. Tidningen kommer framöver att fokusera extra på bland annat snabba nyheter och läsarinteraktioner.

Under årets första kvartal rapporterade norska Schibsted, som äger bland annat Aftonbladet och Svenska Dagbladet, en nettoförlust på 385 miljoner kronor. 

Det försämrade resultatet tvingar koncernen till nedskärningar i form av ett sparpaket på 100 miljoner kronor. Följden blir att 45 tjänster påverkas på Aftonbladet, enligt Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet.

– Det är så klart en otroligt tråkig situation. Hela mediebranschen står inför en tuff framtid där bland annat tappade annonsintäkter måste hanteras på något sätt. Men jag känner mig väldigt trygg med att vi på ett bra sätt kommer att landa den besparing som vi har bedömt måste göras, säger hon. 

De 45 berörda tjänsterna påverkar både redaktionen och företagets kommersiella avdelningar. Hur många redaktionella medarbetare som tvingas lämna är dock i nuläget oklart, enligt Lena K Samuelsson.

– Vi är mitt uppe i sluttampen av omorganisationen, så jag kan inte gå in i detalj på hur det ser ut. En viktig sak att poängtera är att det rör sig om 45 tjänster. Det innebär inte att det är 45 personer som slutar. Det är en övergripande omprioritering där vi ritat om så att vissa har fått nya uppdrag eller nya ansvarsområden.

Hur många personer får lämna då?

– Jag kan inte svara på det just nu. 

Framöver ska Aftonbladet lägga ökat fokus på bland annat snabba nyheter, läsarinteraktioner och rörliga tjänster. 

– Vi har under våren varit starkare än någonsin journalistiskt och det är otroligt viktigt att ta fasta på och fortsätta att befästa den lägereld som Aftonbladets nyhetsarbete utgör. Vi har märkt av att det svenska folket vill ha en stark interaktion med vår nyhetsorganisation, vilket vi vill fortsätta att utveckla. På det stora hela stärker vi runt vår nyhets- och liveredaktion. 

Däremot avskaffas er plusredaktion. Finns det en risk att er fördjupande journalistik minskar till förmån för korta, snabba nyheter?

– Absolut inte. Plusredaktionen försvinner som enhet men integreras i hela redaktionen. Det innebär att hela redaktionen kommer att arbeta med den sortens journalistik. När det gäller exempelvis grävredaktionen har vi förstärkt denna med en roterande roll, där folk från hela redaktionen kan komma in och arbeta med fördjupande grävjobb.

Johan Stambro, fackklubbsordförande på Journalistförbundet, har deltagit i förhandlingarna om nedskärningen på Aftonbladet. Han bekräftar att det rör sig om 45 tjänster men är i övrigt fåordig.

– Det jag kan säga är att färre än 45 personer tvingas lämna. Personalen på Aftonbladet kommer att meddelas om beslutet snarast, och innan dess kan jag tyvärr inte uttala mig om fler detaljer i ärendet, säger han.

Läs mer: 50 tjänster kan försvinna från Aftonbladet

Ämnen i artikeln

Aftonbladet

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt