Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-10-23 04:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/akademien-hotar-frostenson-med-ny-utredning-om-hon-inte-avgar/

Kultur

Akademien hotar Frostenson med ny utredning om hon inte avgår

Akademiens ständiga sekreterare Anders Olsson.
Akademiens ständiga sekreterare Anders Olsson. Foto: Lisa Mattisson

Svenska Akademien ger Katarina Frostenson ett ultimatum: Om hon inte självmant går med på att lämna efter den “resolution” de har antagit, kommer de att starta en ny utredning. Det uppger Anders Olsson i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

Katarina Lagerwall
Rätta artikel

DN har tidigare skrivit att Akademien har ställt sig bakom en resolution som säger att Frostenson bör lämna sin stol, vilket även ledamoten Per Wästberg uppgav i en intervju i Sveriges radio på fredagen. 

– Vi har godkänt en resolution där vi uppmanar henne att frivilligt omgående utträda, säger han i intervjun.

Per Wästberg: Vi uppmanar Frostenson att lämna.

Enligt den advokatutredning som gjordes i höstas ska Katarina Frostensons make Jean-Claude Arnault på förhand ha känt till namn på Nobelpristagare i litteratur och spridit dem samt även namn på personer aktuella som nya ledamöter för Svenska Akademien. Arnault dömdes förra veckan av Stockholms tingsrätt till två års fängelse för våldtäkt, i spåren efter DN:s avslöjanden då 18 kvinnor vittnade om hur han utsatt dem för sexuella trakasserier. 

På grund av händelserna uppmanar alltså Akademien Katarina Frostenson att lämna sin plats. 

Men nu kommer uppgifter om att Akademien är beredd att ta till ytterligare åtgärder om Frostenson inte följer uppmaningen. Det framkom i en intervju som ständiga sekreteraren Anders Olsson gav till Reuters på fredagen.

– Om detta inte skulle ske kommer vi att starta en ny opartisk utredning av Frostensons påstådda överträdelser av våra statuter, vilket ger henne en rättvis chans att försvara sin sak. Det är den andra delen av resolutionen, sa han.

Enligt Olsson var Akademiens egen advokatutredning ofullständig, bland annat ingick inte Frostenson i den och resultaten hade utvärderats för ”hastigt”, skriver Reuters.

Den nya utredningen skulle främst inriktas på en strängare tillämpning av Nobels skärpta regler som kräver att vinnarnas namn hålls hemliga innan de formellt annonseras. 

– Eftersom Arnault har missbrukat informationen om kandidaterna för sin egen vinning är Frostenson enligt den nya striktare tolkningen av våra stadgar ansvarig för handlingarna som om hon själv har begått dem, säger Olsson vidare till Reuters.

Anders Olsson har tidigare sagt till Dagens Nyheter att det inte går att tvinga bort en ledamot mot dennes vilja, utan Frostenson måste avgöra själv om hon vill tillhöra Akademien eller inte.

I våras kom beskedet att Katarina Frostenson inte längre deltar i Akademiens arbete.

Jean-Claude Arnault nekar till anklagelserna och har överklagat domen.