Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Akademien markerar mot Wästberg om Dylans tystnad

Svenska Akademien klargör nu dels att en Nobelpristagare i litteratur själv väljer förhållningssätt till ”de ceremonier som hör samman med utdelningen av priset”, dels att akademiledamoten Per Wästbergs mening om Bob Dylans tystnad är Wästbergs egen och inget som Svenska Akademien står bakom.

Ständiga sekreteraren Sara Danius säger i ett pressmeddelande på lördagen, föranlett av Per Wästbergs besvikelse och indignation över att årets pristagare inte gått att få tag i, att dennes reaktion inte är något officiellt uttalande från Akademien:

”En författare som har utsetts till Nobelpristagare väljer själv hur han eller hon skall förhålla sig till de ceremonier som hör samman med utdelningen av priset. Svenska Akademien har aldrig haft synpunkter på någon pristagares beslut i detta avseende och kommer heller inte att ha det denna gång, oavsett vad som beslutas. En av Akademiens ledamöter, Per Wästberg, har uttryckt sin besvikelse över att Bob Dylan ännu inte har svarat. Detta skall ses som hans personliga mening och är inte ett officiellt uttalande från Svenska Akademien”, heter det i Svenska Akademiens pressmeddelande.

I måndags meddelade Akademien att man avbryter försöken att nå pristagaren, som då pågått ända sedan det den 13 oktober meddelades att den amerikanske sångaren och poeten tilldelats 2016 års litteraturpris, motiverat med att han ”skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”.

Till Sveriges Radio sade Sara Danius att hon fått kontakt med en nära medarbetare till Dylan, och att det tills vidare fick räcka. Hon sade sig dock inte vara orolig över pristagarens tystnad:

– Jag är inte alls orolig, jag har en känsla av att han kommer att höra av sig. Det oroar mig inte alls.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.