Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 17:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/akademiens-standige-sekreterare-sara-danius-kommer-vara-djupt-saknad/

Kultur

Akademiens ständige sekreterare: Sara Danius kommer vara djupt saknad

Sara Danius. Foto: Maja Eriksson

Sara Danius lämnade Svenska Akademien efter en förtroendekris. Konflikten var djup. Efter beskedet att Danius avlidit hyllar Nobelstiftelsen hennes ambition att gå till botten med problemen.

”Det är en stark, egensinnig, rolig, orädd, och högt begåvad människa som nu gått förlorad för oss, på tok för tidigt”, skriver ledamoten Peter Englund.

Den 12 april förra året lämnade Sara Danius posten som ständig sekreterare. Stämningen i Akademien var då upprörd och hon mötte motstånd och intern kritik. Andra ledamöter kämpade hårt för att hon skulle vara kvar på posten. 

Ledamoten Kjell Espmark, som stöttade Sara Danius, säger i ett skriftligt uttalande till DN:

– Innan jag lärt känna Sara Danius personligen var jag imponerad av hennes originella infallsvinklar som bland annat öppnade för en ny läsning av mästare som Flaubert och Proust. Som kamrat i Akademien väckte hon respekt för sin vida horisont, sitt skarpsinne och sin integritet, säger Kjell Espmark och fortsätter:

– När krisen bröt ut hanterade hon den som sekreterare med mod och beslutsamhet. I det skede när hennes roll som Akademiens taleskvinna sattes i fråga uttalade Peter Englund och jag i media vårt fulla förtroende för henne. Under Saras sena svåra tid har mina tankar åter och åter varit hos henne och jag sörjer nu en fin vän och lysande kollega. Hennes bortgång är en svår förlust för vårt kulturliv.

Ledamoten Peter Englund skriver på lördagen på Instagram om beskedet att Sara Danius är död:

”Så har det hänt till slut. Sara är borta. Beskedet är inte oväntat, men sorgen och overklighetskänslan är ändå stor. Vi kom varandra nära genom åren, inte minst när hon kom att efterträda mig på posten som ständig sekreterare. Det är en stark, egensinnig, rolig, orädd, och högt begåvad människa som nu gått förlorad för oss, på tok för tidigt. Jag tänker på de där bokprojekten som vi ofta talade om och som nu kommer att förbli oskrivna. Och jag tänker på hennes familj, hennes systrar, och inte minst hennes son, som nu mist sin mor”, skriver Peter Englund.

Den nuvarande ständige sekreteraren Mats Malm var inte ledamot i Akademien när Sara Danius lämnade arbetet i institutionen. Han har dock träffat Sara Danius i flera andra sammanhang och minns arbetet tillsammans med värme.

– Hon var en fantastisk forskare och stilist. De gånger som jag hade att göra med henne var det en glädje att samarbeta med henne. Hon kommer att vara djupt saknad, säger Mats Malm till DN.

På Akademiens hemsida har ett uttalande publicerats: ”Sara Danius publicerade en lång rad uppburna böcker på olika språk och en mängd artiklar på olika områden. Allt hon gjorde präglades av en sällsynt styrka och lyskraft”, skriver Akademien.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm. Foto: Jonas Lindkvist

Margaretha Söderling var tidigare assistent till Sara Danius vid Svenska Akademien och under de sista åren nära vän med henne.

– Jag tänker att världen inte blir sig riktigt lik efter detta. Hon behövdes. Hennes ande och det hon representerade var väldigt betydelsefullt. Jag sörjer en nära vän som har betytt otroligt mycket för mig. Det är mycket, mycket sorgligt. Jag tänker på hennes familj, säger Margaretha Söderling.

Hon beskriver också att det fanns en stor förväntan på Sara Danius som person.

– Det är en skarp röst för litteraturen som har gått förlorad. En röst som man naturligtvis hoppas ska leva vidare på något annat sätt. Hon var en orädd och modig människa, säger Margaretha Söderling.

Sara Danius satt även under flera år som ledamot i Nobelstiftelsens styrelse. Vd Lars Heikensten skriver i ett uttalande på lördagen:

”Jag kommer att minnas Sara Danius som en välformulerad och färgstark person som stod upp för sina åsikter, oavsett motstånd. Under krisen i Svenska Akademien uppskattade jag mycket hennes ambition att gå till botten med problemen. Det är sorgligt att hon har lämnat oss, och det alldeles för tidigt. Mina tankar går till hennes son och familj.”

Sara Danius blev den första kvinnan på posten som ständig sekreterare när hon tillträdde år 2015. Hon talade vid flera tillfällen om vikten av att institutionen behövde förnyas, och även att fler kvinnor behövde väljas in som ledamöter.

I ett uttalande förra året betonade hon att Akademien är betydelsefull men att det inte betyder att den inte bör förändras:

”Alla traditioner är inte värda att bevara. Oberoende från makten är inte detsamma som att ställa sig över vår tids mest självklara värderingar. Tvärtom har Akademien sin ställning endast genom att tjäna och vinna legitimitet från hela det svenska folket”‚ skrev Sara Danius.

Veckan efter att hon lämnat sin stol anordnades en stor manifestation i centrala Stockholm. Tusentals personer samlades på Stortorget i Gamla stan för att där, med knytblusar, manifestera till stöd för Sara Danius.

Hon återgick aldrig till arbetet i Akademien efter konflikterna, utan i februari 2019 kom beskedet att hon beviljats utträde. 

Åsa Beckman: Sverige har mist en modig kvinna