Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

”Aktuellt” missade nazistkopplingar: ”En brist i researchjobbet”

Foto: Lars Lindqvist och TT

En mediekritisk kvinna som intervjuades i SVT:s ”Aktuellt” presenterades som ”pensionerad undersköterska”. Däremot uteblev information om att kvinnan också varit aktiv på den våldsbejakande nazistsajten Nordfront.

– Det borde vi naturligtvis ha tagit reda på. Det är en stor brist i researchjobbet, säger Ulf Johansson, ansvarig utgivare för ”Aktuellt”, till DN.

Kvinnan medverkade i ett inslag som sändes i nyhetsprogrammet på måndagskvällen. Hon var med för att representera en av de personer som inom ett bredare folklager tappat förtroendet för de traditionella mediernas rapportering om invandringsfrågan – en debatt som trappats upp efter en rapport från Institutet för mediestudier förra veckan.

Läs mer: Martin Jönsson: Googlingen som ”Aktuellt” aldrig gjorde

Kvinnan titulerades i inslaget som ”pensionerad undersköterska”. I inslaget framkom också att kvinnan deltagit i radikalnationalistiska ”Folkets demonstration”, samt att hon enbart konsumerar nyheter via alternativmedier. Programmet nämnde dock inte att kvinnan också varit aktiv på Nordfront, en sajt som våldsbejakande nazistgrupperingen Nordiska motståndsrörelsen står bakom.

För två år sedan kommenterade kvinnan en text på sajten. I texten beskrivs en aktion som nazistgrupperingen genomfört i Saltsjöbaden. Ett filmklipp är infogat i artikeln. En person som kommenterat texten skriver att hen ska ”se till att sprida denna filmen lite”. Kvinnan svarar i sin tur på den kommentaren och skriver: ”Det ska absolut jag med göra, så jädrans bra aktion, Tack. Jag <3 er”.

– Vi skulle göra en sak som handlade om att det är mycket bredare kritik mot medierna när det gäller hanteringen av invandringsfrågan. Vi har sökt personer som skulle kommentera det, men vi borde ha gjort en betydligt grundligare research, säger Ulf Johansson.

Vem bär ansvaret för att det att det blir så här?

– Vad menar du? Vem som ska hängas? Vi ska se till att det finns rutiner som gör att vår research är grundligt gjord. Om det är någon som är ansvarig i sista hand är det jag.

Men vad är det som gör att researchen fallerar?

– Det vet väl du också, att när man arbetar med journalistik i sådana här ämnen är det extra viktigt att göra bra research. Nu fallerade det och vi missade att hon åtminstone varit aktiv på Nordfront och skrivit kommentarer och annat. Det borde vi ha vetat om, säger Ulf Johansson.

Läs mer: Medieprofessor riktar stark kritik mot ”Aktuellts” inslag

Om ni vetat om detta på förhand, hade ni nämnt att kvinnan varit aktiv på Nordfront eller skulle hon inte fått medverka alls?

– Det är en hypotetisk fråga. Men om jag hade vetat att hon var aktiv på Nordfront och vi skulle göra ett inslag på det här sättet, då hade hon inte varit en lämplig person.

Varför?

– Därför att hela utgångspunkten för rapporteringen var undersökningen som visar att det finns en stor kritik mot etablerade medier i breda grupper. Om man ska rapportera om denna bredare kritik mot etablerade medier är det rimligt att man låter människor som tillhör de bredare grupperna att kommentera. Om det hade varit ett annat inslag hade hon mycket väl kunnat vara rätt person, om vi hade redovisat hennes kopplingar. Men inte i det här sammanhanget, säger Ulf Johansson.

Du har kommenterat händelsen på SVT Nyheters Twitterkonto. Kommer ni att upplysa tittarna på något annat sätt?

– Vi har fått en del kommentarer om detta på Twitter. Det är ungefär det vi har fått. Det är så vi hanterat det nu, eftersom det är där vi har fått reaktioner.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.