Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Äldsta nedskrivna versionen av Odysséen kan ha hittats

Den antika lertavla där delar av Homeros ”Odysséen” finns nerskrivna.
Den antika lertavla där delar av Homeros ”Odysséen” finns nerskrivna. Foto: AFP/Greek Culture Ministry

Arkeologer i Grekland kan ha hittat det hittills äldsta nedtecknade utdraget ur Homeros ”Odysséen”. Fyndet tros vara från 200-talet efter Kristus.

Under utgrävningen av den antika staden Olympia i södra Grekland tror sig arkeologer ha funnit det hittills äldsta nedteckningen av Homeros episka verk ”Odysséen”. 

Lertavlan med de tretton verserna ur ”Odysséen”, som beskriver hur Odysseus tar sig tillbaka till sitt hem Ithaka, tros enligt det grekiska kulturdepartementet vara från 200-talet efter Kristus.

Enligt kulturdepartementet kan lertavlan vara det äldsta nedskrivna verk av Homeros som någonsin hittats i Grekland. Fyndet hittades i närheten av det som en gång var Zeus tempel, vid platsen för de antika olympiska spelen, av grekiska och tyska arkeologer.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.