Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 14:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/alex-schulmans-brann-alla-mina-brev-blir-film/

Kultur

Alex Schulmans ”Bränn alla mina brev” blir film

Alex Schulman Foto: Nicklas Thegerström

CANNES. Alex Schulmans självbiografiska roman ”Bränn alla mina brev” ska bli film. 

Rätta artikel

– Det kommer att bli en kärlekssaga med thrillerinslag, berättade SF Studios produktionschef Annika Sucksdorff när det färska filmprojektet presenterades i Cannes. 

SF Studios har nyss vunnit budgivningen om boken så det finns ännu inga konkreta planer för regissör och skådespelare. I boken riktar Alex Schulman strålkastarljuset mot Karin och Sven Stolpe, morföräldrarna, och mot den korta affär Karin Stolpe hade med författaren och DN:s forne chefredaktör Olof Lagercrantz en sommar i början av 1930-talet.

- Det kunde jag inte tro, när jag satt vecka efter vecka i biblioteken för två år sedan och gick igenom de här 80 år gamla breven, att den historien nu ska bli en storslagen film som ska visas på vita duken. Jag är väldigt stolt och glad”, säger Schulman i ett pressmeddelande från SF Studios som har köpt filmrättigheterna.

Läs mer: DN:s recension av ”Bränn alla mina brev” 

100-årsjubilerande SF Studios presenterade också sin satsning på stora internationella projekt som bland annat actionfilmen ”Horizon line” regisserad av Mikael Marcimain. Inspelningen av 100-miljonerskronor-filmen, som kretsar kring ett flygplanshaveri, har nyligen avslutats.  Fredrik Wikström Nicastro, ansvarig för den internationella satsningen, kallar filmen för en ”Speed i luften”.

– Det finns ingen anledning att vi inte ska konkurrera med Hollywood. Svenska musiker och spelutvecklare finns hela tiden på den internationella arenan. Det ska vi också göra, sade Nicastro.

Bland de nordiska filmerna som SF presenterade återfinns det kommande kostymdramat ”Margrete - queen of the north” som kommer att handla om den nordiska 1400-talsdrottningen Margareta. Charlotte Sieling, som regisserat ”Bron” och avsnitt av ”Homeland”, presenterade filmen som ett aktuellt drama om en kvinna som försöker parera makt och moderskap.