Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Alexander Skarsgård: Jag vill spela roller som jag inte förstår

Alexander Skarsgård på besök i sin hemstad.
Alexander Skarsgård på besök i sin hemstad. Foto: Alexander Mahmoud

Han har plötsligt blivit Hollywoods stora alfahanne – men Alexander Skarsgård vill inte fastna i ett fack. I veckan har hans överlägset största filmprojekt, ”Legenden om Tarzan”, Sverigepremiär. DN träffade honom på hemmaplan i Stockholm.

– Det är en oerhörd känsla att komma tillbaka hit. Jag får massor av flashbacks, säger Alexander Skarsgård.

Vi sitter på Södra teaterns balkongdäck. Nedanför breder Stockholm ut sig; en stad som den här dagen ömsom skuggas av moln, ömsom gnistrar av solstrålar.

Tolv år tidigare gjorde Alexander Skarsgård sin första teaterroll här, i uppsättningen av ”Vem är rädd för Virginia Woolf?”

– Pjäsen var mörk och tung. Det var under den tiden som jag lärde mig att släppa rollen i samma stund som jag gick hem.

Intervjuerna avlöser varandra under dagen. Från hela Norden har man kommit för korta audienser med sommarens stora filmstjärna.

I en och en halv månad har teamet runt storfilmen ”Legenden om Tarzan” turnerat världen över för att marknadsföra filmen som har Sverigepremiär på onsdag.

Alexander Skarsgård är influgen efter ett par hektiska dagar i Peking. På kvällen väntar stor galapremiär.

– Den senaste tiden har varit helt absurd. Samtidigt tycker jag att det är väldigt roligt. Det är en otrolig skillnad för mig som tidigare mest gjort independentfilm med smal budget. Då handlar det mest om åka runt på filmfestivaler och försöka hitta publik.

Nivån på uppmärksamheten kring Tarzan slår allting du tidigare har gjort. Kan du lämna en sådan roll bakom dig?

– Det är nästan ett och ett halvt år sedan inspelningen tog slut. Jag släppte rollen fort; jag slutade med träningen och den strikta dieten. Men det är klart... Det var otroligt intensivt. Jag var fysiskt och mentalt utmattad och hade inget socialt liv över huvud taget under inspelningen.

Din pappa Stellan var ett stort Tarzanfan som ung. Var det en anledning till att du tog rollen?

– Ja, det var en pojkdröm. Farsan sparade sin veckopeng, sprang på matinéer och kollade på Johnny Weissmuller (skådespelare som gjorde tolv Tarzanfilmer, reds. anm.). Han ville så klart visa upp den världen för mig. När jag fick manuset ringde jag upp honom direkt och sa: ”Fan, jag ska göra en Tarzanfilm!”.

Foto: insight mediaAlexander Skarsgård  i rollen som Tarzan. Foto: Warner Bros

Du har ofta nämnt att du fascinerats av den här Tarzanversionens omvända perspektiv; att karaktären återvänder till djungeln från det brittiska viktorianska samhället.

– Alla känner till och har en idé om Tarzan, men när jag läste första sidan av manuset hade jag ingen aning om vilken story de ville berätta – jag sitter liksom och dricker kaffe med premiärministern i Storbritannien. Här fanns en annan ingång: en berättelse om resan tillbaka till naturen.

Varför är den kontrasten intressant?

– Överlag tror jag att motpolerna fascinerar människor. Framför allt under industriella revolutionen, när människorna gick från att känna elementen i naturen till att bo staplade på varandra i städerna. Det är den romantiserade bilden av att komma ut och känna jorden. Det var därför många av de här historierna kom till under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, säger Alexander Skarsgård.

Gång på gång har historien om Alexander Skarsgårds fysiska förvandling inför ”Legenden om Tarzan” återberättats. Rollen krävde en minutiöst planerad diet och en kopiös träningsmängd under nio månaders tid.

Hur är det att arbeta med ett så pass fysiskt skådespeleri?

– En favoritaspekt med rollen var möjligheten att arbeta med koreografen Wayne McGregor. Han är ett geni! Jag förstår inte att han, som arbetar med de mest framstående balettdansörerna i världen, ville arbeta med mig. Jag kan inte ens nå mina tår!

– Det var fantastiskt att få utforska den fysiska aspekten, att arbeta med mitt rörelsemönster. Det var mycket mer intressant än att lyfta skrot och käka kycklingbröst.

Trots det handlar mycket om snacket om din kropp och dina magrutor. Känns det frustrerande?

– Jag tänker inte så mycket på det...

Jag förstår inte att han, som arbetar med de mest framstående balettdansörerna i världen, ville arbeta med mig.

Alexander Skarsgård tystnar någon sekund.

– Eller jag vete fan… Jag försöker hålla mig borta från sociala medier, recensioner, statistik och allt annat. Jag vill inte att det ska ta ifrån mig min egen upplevelse. Jag hoppas att folk tycker att det finns något psykologiskt intressant i filmen, annars vore det tråkigt.

Ser du någon risk med rollen? Har du cementerats som en fysisk skådespelare nu?

– Jag känner ingen oro alls över att jag skulle fastna i ett fack. Jag har haft en väldig förmån att kunna göra olika roller i olika sammanhang – det inspirerar mig.

Om en dryg månad fyller du 40 år. Vad ligger framför dig i karriären?

– Jag har en tendens att dra mig mot projekt som är annorlunda mot de jag precis har arbetat med. Inga taktiska beslut ligger bakom – jag ställer mig inte upp och skriker ”Hallå! Kolla på mig! Nu vill jag göra indiefilm”! Jag lockas av den inre resan och att hitta en roll jag inte gjort innan.

Trots det sade du i intervjuer för några år sedan att du inte skulle göra en ”alfahanne” eller bli en ”muskelknutte”. Och nu sitter du här… Kan du välja väg själv?

– Och så gjorde jag Tarzan…

Alexander Skarsgård skrattar.

– Ja, så länge man får variera. Det var otroligt kul att spela Tarzan, även om han absolut är både alfahanne och muskelknutte. Jag vill spela roller som jag inte riktigt förstår, roller där jag läser manuset och börjar tänka ”Varför gör han så här?”.

– Sedan börjar man leka med idéer. Det är då fantasin drar i väg. De flesta av idéerna är skitdåliga, men sedan hittar jag några guldkorn som gör att jag kan skapa fundamentet i rollen. Det är det som är det bästa med det här jobbet.

Fakta. Alexander Skarsgård

Ålder: 39 år, fyller 40 i augusti.

Bor: New York.

Familj: Mamma My, pappa Stellan, syskonen Gustaf, Sam, Bill, Eija och Valter.

Foto: Laura Farr AdMediaAktuell: Spelar John Clayton, ”Tarzan” i ”Legenden om Tarzan” som har Sverigepremiär på onsdag den 13 juli. Har nyligen avslutat inspelningen av ”Big little lies”, en miniserie för HBO, där han spelar mot Nicole Kidman.

Bakgrund: Debuterade som skådespelare vid åtta års ålder. Har under sin karriär medverkat i ett stort antal spelfilmer och tv-serier, både i Sverige och utomlands, bland dem ”Zoolander”, ”True blood”, ”Generation kill”, ”The diary of a teenage girl”, ”Melancholia”, ”Puss” och ”Stray dogs”.

Fakta. Alexander Skarsgård om...

... kommande miniserien ”Big little lies”: ”Min roll är väldigt mörk men samtidigt polerad. Han är gift med Nicole Kidmans roll. Till ytan har de en perfekt relation, två gulliga tvillingar och bor i en lyxvilla i Monterey vid klipporna. Allt är perfekt, hela området ser upp till dem. Men mörkret finns på insidan och det visar sig att de har ett väldigt våldsamt förhållande.”

... vad han gör i sommar: ”Vi är snart klara med Tarzanturnén. Vi ska till Sydamerika en sväng, men sedan drar jag till Amazonas med Greenpeace under en vecka. Det blir en galen kontrast, men också ett fint sätt att avsluta den här perioden, att bara få åka ut, hänga med ursprungsbefolkningen och sova under stjärnorna.”

... filmen ”War on everyone” som har premiär i höst: ”Det är en skruvad komedi där jag spelar en korrumperad snut i Albuquerque. Hans moraliska kompass är helt åt helvete: han är konstant packad, drar kokain och spöar upp folk. Det var en otrolig utmaning att arbeta med rollen och försöka få honom ’likeable’.”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.