Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Alexandra Pascalidou vill starta en ny akademi

Alexandra Pascalidou.
Alexandra Pascalidou. Foto: Magnus Hallgren

Alexandra Pascalidou arbetar på en ersättare till Svenska Akademien, som kan dela ut Nobelpriset i stället för den krisdrabbade föregångaren.

– Vi kan tillsätta en akademi med den tyngd, den kunskap och den kompetens som krävs – en akademi som är i takt med tiden, säger journalisten och författaren till DN.

I fredags vaknade journalisten Alexandra Pascalidou till nyheten om att Nobelpriset i litteratur inte kommer att delas ut som vanligt under 2018, till följd av den kris som Svenska Akademien just nu genomgår.

Där och då bestämde hon sig för att ta initiativ till en ny akademi, med målet att dela ut ett eget ”Nobelpris” och anordna en egen ”Nobelfest”. Efter att ha fått stor respons på beslutet i sociala medier ska Alexandra Pascalidou nu, under måndagen, hålla ett möte där den nya akademin ska utformas.

Läs mer: Svenska Akademien utser ingen Nobelpristagare i litteratur i år

Till DN säger hon att hon inte vet hur många som kommer på mötet, men att ”ett hundratal” tidigare har sagt att de är intresserade – och bland dem kan de framtida akademiledamöterna finnas.

– Även om det är jag som har tagit initiativet kommer jag inte att agera diktator – vilka som ska sitta i akademin bestämmer vi tillsammans. Kanske är det en akademi bestående av 118 ledamöter istället för 18? Min vision handlar inte om att strikt följa det som har varit, utan vi ska kunna vara ganska innovativa. Men namnet på ”Nobelpristagaren” ska tillkännages i oktober, och den 10 december ska vi anordna ”Nobelfesten”, säger Alexandra Pascalidou.

Hon kallar beslutet om att inte dela ut Nobelpriset i litteratur i år för ”ett kraftigt underbetyg för Svenska Akademien”.

– Men det finns ju så många fantastiska människor i det här landet som kan göra det i stället. Vi kan tillsätta en akademi med den tyngd, den kunskap och den kompetens som krävs – en akademi som är i takt med tiden, där det inte finns någon som helst plats för misogyni, jäv och så vidare. Medan de gör det här, otroligt viktiga, jobbet med att rensa i träsket kan vi göra det roliga jobbet i stället – utse en ”Nobelpristagare” och visa hur man har en ”Nobelfest”.

Kerstin Ekman om Akademien: ”Vilka tackar ja till en plats i denna misär?”

Har du varit i kontakt med Nobelstiftelsen om detta?

– Nej, jag har inte tänkt be någon om tillstånd eller lov, utan det är något som får växa fram organiskt. Det får bli nästa huvudvärk, om vi får kalla det för Nobelpriset. Men det kommer att bli fantastiskt, säger Alexandra Pascalidou.

Men hur ska ni ta er in på Nobelfesten?

– Vi arrangerar vår egen Nobelfest. Den nya akademin kommer att bjuda in människor som sannolikt aldrig kommer att få gå på Nobelfesten ändå.

Själv säger Alexandra Pascalidou att hon inte är intresserad av en stol i den nya akademin.

– Vi har jättemånga litterära giganter som är mycket bättre på att vara akademiledamöter än jag.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.