Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 02:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/alexandra-sundqvist-laser-tre-aventyrliga-kaniner/

Böcker

Alexandra Sundqvist läser tre äventyrliga kaniner

Bild 1 av 3
Bild 2 av 3
Bild 3 av 3

Barnlitteraturen är till stor del befolkad av kaniner, nu som förr. Bland de nyare hittar Alexandra Sundqvist Jimmy Liaos lurviga tuschkanin, två längtande syskonkaniner hos Matilda Ruta och en Lillebror Kanin med foliehatt hos Jonna Björnstjerna.

Jimmy Liao

”Skogens hemligheter”

Mirando bokförlag

Det kryllar av kaniner i barnlitteraturen. Några hariga, andra mer handlingskraftiga. Den lurviga kaninen i den taiwanesiska Jimmy Liaos bilderboksgenombrott ”Skogens hemligheter” är mer besläktad med den fåordigt jäktande, vita kaninen i ”Alice i Underlandet” än med Beatrix Potters älskvärda Pelle Kanin. Likt i ”Alice i Underlandet” blir Liaos kanin en katalysator för ett kittlande äventyr som suddar ut gränsen mellan dröm och verklighet och aldrig har svart tusch tett sig så färgsprakande som i hans teckningar.

Matilda Ruta

”Syskonvecka”

Rabén & Sjögren

Om att längta handlar Matilda Rutas nya bilderbok, men också om varannan vecka-livets vedermödor. I vilsamt vackra akvarellmålningar där hav möter land bor kaninen Russin med sin familj. Vardagen på ön är vidsträckt som blomsterängarna – men det är någon som saknas. Storasyster Kaninis som är ”söt och mjuk och farlig” har mammavecka i Rosengård och lilla Russin vill inte vänta längre. Russin vill att Kaninis ska komma tillbaka till ön och ha pappavecka nu. Charmig, vital och inkännande vardagsskildring.

Jonna Björnstjerna

”Sagan om den underbara familjen Kanin och rymdskeppet”

Bonnier Carlsen

Familjen Kanin är gruffig, bråkig och brokig som familjer är mest. Att bokserien vunnit förskolebarnens hjärtan är inte svårt att förstå. Böckerna är underfundiga, skruvade och pepprade med humor. Samtidigt är de fantasirika, och rentav fantastiska med sitt loja tilltal. Lillebror Kanin är en harig hjälte – men för att vara modig krävs det ju som bekant faktiskt att man är rädd. När skövlande rymdvarelser dimper ner på planeten är han den enda som har ögonen öppna och en ovanligt användbar foliehatt.

Läs fler texter av Alexandra Sundqvist och fler av DN:s barnboksrecensioner.