Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/alexandra-sundqvist-laser-tre-bocker-om-somn/

Böcker

Alexandra Sundqvist läser tre böcker om sömn

I bilderböckerna ”Nattens konditori” av Hannah Arnesen och ”Hur ska det gå för Toribio?” av argentinska Isol är barnen vakna på natten, medan ”Sova, snarka, snooza” av Katarina Kuick och Elin Lindell är en ovanligt rolig faktabok om sömn.

Illustration: Natur & Kultur

 

I en tid där allt fler sover allt mindre är barn, sömn och litteratur en laddad kombination, och visst är vi nog många som läst allt långsammare, allt mer monotont, när de små huvudena blir tunga mot kudden. Att läsa är att umgås, varva ner. Det kan också var ett sätt att hålla rädslan för mörkret borta, och det är just denna rädsla som Hannah Arnesens nya bilderbok kretsar kring. Natten blir ett konditori, en bedårande, rosa samlingsplats för alla de vinddrivna existenser som inte kan sova. Så klart finns det drömmar på kakfaten.

Illustration: Alfabeta

 

Toribio är två och ett halvt år. Egensinnig, bångstyrig och underbar på sitt alldeles egna vis. Men han sover inte på natten och driver sina föräldrar till utmattningens rand om dagarna. Med sömnbristen kommer de vuxnas desperation, och med desperationen en okonventionell lösning med magiska förtecken. Argentinska Isols bilderbok är en salt karamell om vuxna som gör sig en otjänst genom att önska fogligare barn. Priset för att sova gott blir högt i denna humoristiska och samtidigt syrliga pamflett i jordfärger.

Illustration: Natur & Kultur

 

En människa sover en dryg tredjedel av sitt liv. En nittioåring sover alltså drygt trettio år, vilket är en hisnande tanke i sig; Vi är alla Törnrosa, fast vi inte är prinsessor!

”Sova, snarka, snooza” är en rolig, ambitiös och intelligent fackbok om den livsviktiga sömnen. Aldrig instrumentell, aldrig tråkig. I stället lättläst och vital trots att den är så innehållsrik. En guldgruva för nio- till tolvåringar och deras vuxna som är för trötta för att plöja Matthew Walkers bästsäljande tegelsten ”Sömngåtan”.

Läs fler texter av Alexandra Sundqvist och fler texter om barnböcker