Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Alice Bah Kuhnke: ”Det är en historisk höjning”

Foto: TT

Varje utlånad bok ska ge bättre betalt. Efter en överenskommelse med upphovsmännen fattar regeringen i dag beslut om att höja biblioteksersättningen till författare, översättare, illustratörer och fotografer, från 1,60 till 1,76 kronor.

– Det är en historiskt stor höjning som följer på en tidigare historiskt stor höjning, säger Alice Bah Kuhnke (MP), kultur- och demokratiminister.

Alltsedan regeringsskiftet efter förra valet har kulturdepartementet prioriterat frågan om höjda ersättningar vid utlån på bibliotek. Ett avtal förbinder också till vartannat-år-förhandlingar med upphovsrättsorganisationerna Sveriges författarförbund, Föreningen Svenska tecknare och Svenska fotografers förbund.

För två år sedan presenterades stegvisa höjningar av pengen, något som innebär att författare och andra upphovspersoner i år får 1,60 kronor för varje bok som lånas ut. Ersättningsnivån höjs under de nästkommande två åren ytterligare, enligt en ny överenskommelse mellan förhandlingsparterna.

Regeringen skjuter till 14,8 miljoner kronor till biblioteksersättningens grundbelopp. 2018 får författare och andra upphovspersoner 1,68 kronor per utlån, en summa som ökar till 1,76 kronor året därpå.

– Vi visar, genom våra prioriteringar, att yttrandefrihet inte bara är ett högtidsord utan också innebär praktisk handling genom att vi skapar goda villkor för författare och konstnärer. Ersättningarna är en grundförutsättning för dem, men också för att ha starka bibliotek i hela landet, säger Alice Bah Kuhnke.

Miljöpartiets vallöfte var att biblioteksersättningen skulle höjas till två kronor per utlån. Kommer ni att nå den nivån?

– Vi tar steg för steg i hårda förhandlingar. Vi börjar här med att leverera konkreta förändringar för att författare och bildkonstnärer ska få bättre villkor och ekonomi, säger Alice Bah Kuhnke.

Gunnar Ardelius, ordförande i Sveriges författarförbund, säger till DN att det finns en grundläggande samsyn mellan regeringen och upphovsrättsorganisationerna om behovet av höjda ersättningsnivåer.

– Samtalet har pågått under hela mandatperioden. Vi ser det här som förstärkning som betonar det demokratiska värdet av litteraturen och bibliotekens roll, samtidigt som bredden och kvaliteten på den svenska litteraturen stärks, säger Gunnar Ardelius.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.