Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Alice Bah Kuhnke: ”Sorgligt att konflikten får konsekvensen att två kvinnor lämnar”

00:52. Supportrar för Sara Danius samlas under #knytblus

Kulturminister Alice Bah Kuhnke skriver i ett sms till DN att det är sorgligt att konflikten inom Akademien får konsekvensen att två kvinnor lämnar, samtidigt som regeringen inte har någon makt över institutionen. 

På en bild på Instagram på fredagsmorgonen poserar kulturminister Alice Bah Kuhnke i knytblus, som är Sara Danius signaturplagg. På torsdagskvällen uppmanade Sara Danius anhängare människor att bära knytblus för att stötta den avgående permanenta sekreteraren i Svenska Akademien.   

”En ny dag gryr. Den feministiska kampen sker varje dag, det vet vi så väl. På bussen, i korridoren på skolan, i mötesrummet på jobbet. Ett steg tillbaka igår, betyder minst två steg framåt idag. Vi går t i l l s a m m a n s!” skriver hon. 

Till DN skriver Alice Bah Kuhnke i ett sms om hur hon ser på det faktum att Sara Danius och Katarina Frostenson på torsdagen tvingades lämna Akademien. 

”Det är sorgligt att konflikten får konsekvensen att två kvinnor lämnar,” skriver Alice Bah Kuhnke. 

Regeringen har ingen formell makt över Svenska Akademien, som i stället har Kungen som sin högsta beskyddare. 

Finns det något sätt ni kan agera i situationen som råder? 

”Svenska Akademien är en fristående institution och konflikterna skymmer det viktiga arbete som de gör för konsten, litteraturen och för det svenska språket.”

Hon fortsätter:

”Som kulturminister kommer jag göra allt som står i min makt för att skydda konsten och litteraturens frihet och ställning.”

Inom kulturvärlden menar man att krisen i Svenska Akademien kommer att skada svenskt kulturlivs anseende. 

– Det framgår klart i artiklar i utländsk press att anseendet är väldigt skadat. Jag tycker de sammanfattar hur världen och svenska kulturvärlden ser på det som har hänt, sade förlagschef Svante Weyler till DN på fredagen. 

Alice Bah Kuhnke skriver att det finns en risk för att det som skett påverkar anseendet. 

Hur förväntar du dig att detta kommer att lösas? 

”Det får tiden utvisa, det är klart att det finns en risk att denna situation påverkar anseendet,” skriver Alice Bah Kuhnke.

Flera andra ministrar har också valt att visa stöd för Sara Danius genom att lägga upp bilder i sociala medier där de bär hennes signumplagg – knytblusen. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg skriver på Twitter att hela hans team på fredagen bär knytblus för att stötta Sara Danius. 

 

Socialminister Annika Strandhäll lade på fredagen upp en bild på Twitter där hon bär svart knytblus.

 

Även Centerpartiets ledare Annie Lööf valde på fredagen att bära knytblus för att visa sitt stöd för Sara Danius. 

–  Vad vi ser är starka kvinnor som gör skillnad, som vill göra rätt, som får lämna – och gubbarna är kvar. Jag är förvånad och jag tycker att det är pinsamt framför allt de inblandade som är kvar i Akademien, sade Annie Lööf till DN på fredagen.  

Även Anna Kinberg-Batra, tidigare partiledare för Moderaterna, valde på fredagen att bära knytblus för att stötta Danius. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.