Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Alicia Svigals: Klezmer kan uttrycka alla slags känslor

Alicia Svigals har kallats världens främsta klezmerviolinist. Onsdag 14 och torsdag 15 mars spelar hon i Stockholm respektive Göteborg. Svigals var med om att starta Klezmatics och var en av bandets ledare under 17 år. Idag är hon frilansare och skriver ny musik, sjunger på jiddisch till traditionella låtar och nya egna tonsättningar.

Klezmer, den genre du är verksam inom, vad betyder den för dig?

– Klezmer är mycket varm mänsklig musik som kan uttrycka alla slags känslor, från euforiska till melankoliska. Det är också mina förfäders och förmödrars kulturarv som jag tar med in i en ny tid.

Klezmermusiken blir alltmer populär. Hur rör klezmermusiken sig i världen? 

– Jag har överraskats och fyllts av tacksamhet över hur klezmermusiken spritt sig i världen under de decennier jag spelat den. När jag började kämpade vi musiker med att lära oss ett främmande språk, musiken hade nästan försvunnit. Idag har en ny generation musiker växt upp med klezmer som deras modersmål. Vi möter många som kan och äger låtarna. De finns också här i Sverige.

 Vad önskar du ska hända när du är i Sverige?

– Jag hoppas öppna nya öron för ett nytt sound. Och på att bjuda dem som redan är klezmerfans på en upplevelse med musik de älskar. Jag har med mig från USA Patrick Farrell, en virtuos musiker på ackordeon. Och ser fram emot mötet med svenska musiker. I Stockholm ansluter Bosse Nordenfelt på kontrabas och i Göteborg även Salomon Helperin på trumpet. Under konsertens andra del hoppas vi få upp publiken på dansgolvet. Det ger ytterligare en dimension till upplevelsen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.