Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Alicia Vikander: ”Lara Croft är en banbrytande kvinna”

Foto: Magnus Hallgren

 

Alicia Vikander spelar actionhjältinnan Lara Croft i nya ”Tomb raider” som har biopremiär nästa vecka. DN var på en speeddejt med den svenska Hollywoodstjärnan på visit i Stockholm. 

Det är en märkbart medietränad Vikander som står inne i hotellrummet på Downtown Camper på internationella kvinnodagen. Den världsvana svenska Hollywoodstjärnan rättar snabbt till journalisternas telefoner för att de ska få bättre ljudupptagning innan hon själv slår sig ner vid bordet och svarar på en skur av frågor.

Vem är Lara Croft för dig?

– Som första kvinnan i en mansdominerad spel- och actionvärld är hon en banbrytande figur. Lara Croft är en stor äventyrare, är smart och har humor. Vi ville ha en rå och realistisk ton i filmen. Förutom alla ”badass”-personlighetssidorna har hon ju också en mänsklig sida. Samtidigt vågar hon visa sin sårbarhet. 

Läs mer: Vikander: Vi är systrar – inte konkurrenter 

Hur känns det att ta över stafettpinnen från Angelina Jolie?

 – Angelina Jolies filmer var ju i princip det enda man hade som tjej att se upp till. Det var första gången jag hade sett en tjej huvudrollen i en actionfilm. Jag spelade ju spelet när jag var liten. När de ringde mig så frågade jag ”har inte de här filmerna redan gjorts?”. Men vår infallsvinkel på Lara Croft var väldigt annorlunda. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var nervös eftersom spelen hade en sån stor fanbase. 

Foto: Magnus Hallgren

Blir det fler Lara Croft-filmer framöver?

– När man gör filmer som är på en viss budgetnivå i Hollywood så finns det alltid en förhoppning om att man ska göra en serie. Men vi kommer bara att göra ett nytt äventyr om publiken vill. 

På vilket sätt fick du användning av din tidigare balettkarriär i filmen?

– Jag har alltid älskat action och äventyrsfilmer på bio sedan jag var liten. Kanske också på grund av min bakgrund som dansare har gjort att jag varit nyfiken på att göra egna stunts. Den fysiska aspekten av Lara Croft är något som gjort mig väldigt exalterad – inför inspelningen har jag fått träna simning, bågskytte, boxning, klättring, MMA och cykling.

Vad var svårast med filminspelningen?

 – Jag gjorde många scener som involverade vatten, timme efter timme, dag efter dag. Jag tror jag gjorde totalt 10-12 inspelningsdagar i vatten. Och det var ungefär 11-12 gradigt vatten så det var extremt kallt. Det var lite som att ha migrän eller tandvärk. Det är en smärta som är svår att distansera sig ifrån och hjärnan lägger i stort sett av. 

Du har medgett att det varit för få kvinnoroller i ”Tomb raider” – tror du att det blir fler om det görs en uppföljare? 

– Det tror jag absolut. Folk i branschen är mer uppmärksamma redan från början och har andra typ av ögon när man läser manus eller tar sig an projekt. Det har ju varit fruktansvärda historier man fått ta del av de senaste månaderna som kickstartade metoo-kampanjen men det är skönt att veta att filmer som ”Black Panther” och ”Wonder Woman” redan var i görningen för tre år sedan. Vi lever ändå i en tid som progressivt rör sig framåt. Folk är mer lyhörda nu. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.