Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 01:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/alien-da-kan-det-handa-att-man-far-pasta-med-polsa-till-middag/

Kultur

Alien: Då kan det hända att man får pasta med pölsa till middag

Foto: Pontus Lundahl

Kåseri. Elin ”Alien” Peters undrar varför hennes frys är fylld med bruna, oformliga klumpar av obestämt ursprung.

En kollega skrev en gång en lång text om varför man inte behöver någon frys. För det mesta var hon både smart och kunnig, men just i detta avseende var jag skeptisk till både resonemang och slutsats

Att hon inte älskade glass lika mycket som jag hade jag förstått, men till och med en glassgalning som jag inser att det finns andra saker man kan stoppa i sin frys, som är ganska bra att ha. Is till drinkarna till exempel. Det blir väldigt besvärligt att åka iväg och köpa en hel påse med is bara för att man vill göra en dry martini när cocktailtimmen närmar sig på lördagen. Vill det sig illa känner man dessutom att man måste göra massor med drinkar, för att isen inte ska förfaras.

Men större delen av vår frys är fylld med matrester och matlådor av olika slag. Kycklinggrytor, köttfärssås, kikärtsbiffar, bröd och gröna ärtor. Det märkliga är att allt ser exakt likadant ut. Möjligen med undantag för ärtorna. 

Om allt hade sett likadant ut innan jag stoppade det i frysen hade det inte varit så konstigt. Men det gör det inte. Det är inga som helst problem att skilja en kycklinggryta från kalops. Inte ens om man varken får lukta eller smaka.

Visst, mat som äts, bryts ner och ”kommer ut i andra ändan” förvandlas också till en brunaktig klump

Men i frysen transformeras allting omedelbart till en brunaktig klump, en klump som ser lika dan ut oavsett om den är två dagar eller tjugo år gammal. Har man tur kan man – om man vrider och vänder på klumpen – urskilja en morot och ana sig till att det är kalops. Har man otur visar sig klumpen köttfärssås efter upptining egentligen vara pölsa.

Visst, mat som äts, bryts ner och ”kommer ut i andra ändan” förvandlas också till en brunaktig klump. Men åtminstone jag tänker på frysen som något som bevarar maten, snarare än det motsatta.

Det finns forskare som undersöker varför vombaters bajs är format som kuber, kunde de inte ha ägnat sig åt något lite mer användbart? Som en lösning på frysmatsproblemet? 

Nu kommer vän av ordning säkert att invända att det finns en enkel lösning. Nämligen att man märker upp sina saker innan man stoppar dem i frysen. Det vet jag också. Men av någon anledning tycker jag aldrig att det behövs, när man på lördagskvällen (efter en drajja eller två) stoppar in middagsresterna i frysen ser man ju klart och tydligt vad lådan innehåller. Och då kan det bli så att man får pölsa till pastan en helt vanlig tisdag.

Läs fler kåserier, till exempel om broderade kattkuddar, att väva trasmattor av sidenband eller sköna snubbar som säger puss