Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 17:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/alien-darfor-hade-det-varit-bra-med-en-gast-som-hemsoker-stugan/

Kultur

Alien: Därför hade det varit bra med en gast som hemsöker stugan

Snart är sommaren här! Kanske.
Snart är sommaren här! Kanske. Foto: Janos Jurka/N/TT

Kåseri. Elin ”Alien” Peters tror mer på vetenskap än på spöken. Men är ändå övertygad om att citronfjärilen bär på ett magiskt budskap.

Jag blev mycket besviken när den första fjäril jag såg i år inte var en citronfjäril. 

Jag vill gärna se mig själv som en rationell person, som lyssnar på experterna och inte flummar ut i vidskepelse. Jag förhåller mig därför skeptisk till spöken, har inga problem med att gå under stegar (även om jag håller utkik både framåt och uppåt) och dömer skoningslöst ut olika dieter som jag tycker saknar vetenskaplig grund. 

Om jag stöter på något som verkar oförklarligt förutsätter jag att det finns en naturlig förklaring, och ger mig inte förrän jag har räknat ut vilken denna naturliga förklaring är. Det leder till att jag kan ligga vaken halva natten och försöka härleda det där mystiska frasande ljudet som kommer uppifrån vinden. 

Det kan vara så att det hade varit bättre att tänka att ”det är nog en gast som hemsöker stugan” för att därpå kunna somna om, i stället för att ligga vaken i timmar och vara ”rationell”. 

Det visade sig för övrigt senare att det var en ekorre som byggt bo innanför takbjälkarna och just den naturliga förklaringen insåg jag inte förrän tre små ekorrungar plötsligt rusade ner längs husknuten när vi satt och fikade i trädgården flera veckor senare. 

Men det är ändå något med naturen som gör mig lite mer benägen till magiskt tänkande. Särskilt så här på våren.

Vad den vitspräckliga fjärilen är ett förebud om vet jag inte riktigt

Att det blir en vacker sommar om den första fjärilen man ser är en citronfjäril känns ju så bra. Då spelar det ingen roll att sannolikheten är stor för att den första fjärilen ska vara just en citronfjäril, eftersom den både är en av våra vanligaste fjärilar och en av dem som vaknar först. 

I år dröjde det ovanligt länge innan jag såg någon fjäril. Och då var den alltså inte gul, utan någon vitspräcklig historia. Jag vet inte allt för mycket om fjärilar men jag är säker på att det inte var en kålfjäril (vilket förebådar att mina odlingar snart är uppätna) eller sorgmantel (vilket betyder död). 

Vad den vitspräckliga är ett förebud om vet jag inte riktigt, men risken finns att det betyder att det blir snö i sommar. Med tanke på att de snöade förra veckan känns den förutsägelsen helt rimlig.

Läs fler kåserier, till exempel om varför det är lättare att ha fest i coronatider.