Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 18:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/alien-det-finns-sa-mycket-dumt-har-i-varlden/

Kultur

Alien: Det finns så mycket dumt här i världen

Så såg den ut, raketosten. Fast i färg. Foto: Håkan Lindgren

Kåseri. Hur dumt kan det bli? Väldigt dumt, om man ska tro Elin ”Alien” Peters.

Rätta artikel

Jag är oftast en rätt snäll typ, men ibland drabbas jag av en svindlande känsla av hur dumt allting är. 

Ganska ofta uppstår den känslan när jag får pressmeddelanden om olika så kallade matnyheter som DN:s läsare antas vara intresserade av. Jag förstår att det finns anställda på pr-byråer vars uppgift är att skapa intresse för en ny produkt, men hur kan man tycka att en företeelse som ”raketost utan raket” förtjänar ett större reportage i Dagens Nyheter?

Nu kan det hända att det finns vissa läsare (unga?) som inte upplevt raketost. Raketosten fanns i min barndom och var en fantastisk grej. Men poängen med raketost var inte den där smältosten med ganska mesig smak utan att man tryckte upp osten ur ett rör och sedan skar av skivor med en liten tråd.

Så att lansera en raketost, som är lite krämigare men som kommer i tub precis som annan bredbar ost, är inte raketost. Det är bara ost och bara dumt.

Jag vet att jag kommer känna mig som Papphammar varje gång jag behöver gå på toa

Den dumma känslan drabbar mig också ofta på toaletten. Särskilt om jag har satt på mig en jumpsuit. 

Nu kan det handa att det finns vissa läsare (äldre?) som inte vet vad en jumpsuit är. Det är som ett slags snyggare overall. En heldräkt som kan vara fluffig och mysig eller stram och elegant. Min dotter har den fluffiga sorten, jag har en elegant.

Jag känner mig dock inte så elegant när jag ska gå på toaletten, för något i jumpsuitens konstruktion gör att den är omöjlig att komma ur. Att komma i går hur fint som helst, att komma ut kräver att man måste åla som en kålmask. Och det gäller att inte ha bråttom. Vilket man ju ibland har på toaletten.

Då känner jag allt som oftast att det bara är så dumt. Och att jag kanske är dummast av dem alla som envisas med att sätta på mig min jumpsuit trots att jag vet att jag kommer känna mig som Papphammar varje gång jag behöver gå på toa. 

Nu kan det hända att det finns vissa läsare som inte känner till Papphammar. Men Papphammar går inte att förklara i text, så ni får helt enkelt googla, unga som gamla.

Visserligen fick nu raketosten utan raket alldeles för mycket utrymme i Dagens Nyheter (kanske var det något sånt här pr-personerna hoppades på?). Det är också dumt. Och tyvärr mitt fel.

Läs fler texter av Elin ”Alien” Peters, till exempel om evigheten och en kaktus